2015-01-15 08:00Pressmeddelande

Energi från vibrationer löser mätproblem

null

Konsten att kunna utvinna energi ur vibrationer härstammar från början av 1800 talet. Men företaget ReVibe Energy har lyckats förfinat tekniken. Deras produkt kan försörja sensorer och mätinstrument med tillräckligt med ström utan att någon extern energi behöver tillföras. Almi Invest har investerat i företaget.

Ett exempel där det krävs en kontinuerlig tillståndsövervakning är till exempel hjullager i järnvägsboggies. Det kan vara en svårtillgänglig plats för en mätutrustning som dessutom kan kräva kontinuerliga byten av batterier för att säkerställa utrustningens strömförsörjning. Det slipper kunderna med ReVibe Energys produkt som inte är beroende av externa strömkällor då energin utvinns ur vibrerande delar och komponenter i dess omedelbara närhet. Men det finns även en rad andra exempel från industrin med liknande problem där strömförsörjning och underhåll kan vara ett problem. Det handla om allt från gruvindustrin, vindkraft till de flesta typer av automatiserade industriprocesser, fordon och spårbundna trafikslag.

Självförsörjande strömkälla

– I grunden bygger vår affärsidé på att erbjuda våra kunder ett hållbart och miljövänligt sätt att strömförsörja sensorer och andra komponenter som inte kräver mycket energi för att fungera. Det här innebär minskade kostnader, ökad flexibilitet och ökad pålitlighet. Kunden kan alltid lita på att ström genereras utan att behöva ägna sig åt batteribyten och underhåll på/installation av kablar, säger Viktor Börjesson, vd på ReVibe Energy.

Företagets tekniska lösning har redan uppmärksammats utomlands. I slutet av förra året tog ReVibe Energy hem vinsten i Nordic Venture Competition som arrangerades av Climate-KIC, Europeiska Unionens accelerator för miljöteknik.

Allt fler strömsnåla produkter

Nya affärsmöjligheter öppnar upp för ReVibe Energy och ett sådant område är

Internet of Things, ett gigantiskt affärsområde som egentligen ingen vet vart det kommer att ta vägen:

– Det här är intressant och bolaget är tidigt inne i detta spännande område i och med introduktionen av ”Internet of Things” där allt fler saker blir uppkopplade. Trenden är också att energiförbrukningen på elektriska komponenter sjunker samtidigt som prestanda på vibrationsgenerationer ökar. Det här tillsammans med en snabbt växande marknad gör bolaget till ett intressant investeringsobjekt, säger Johan Falk, Investment Manager på Almi Invest.

För ytterligare information kontakta:

Maria Kessling, kommunikationschef Almi Invest, tel +46 76-880 88 10 maria.kessling@almi.se

Johan Falk, Investment Manager Almi Invest, tel +46 70-326 20 19 johan.falk@almi.se

Viktor Börjesson, vd ReVibe Energy tel +46739-31 05 12, viktor.borjesson@revibeenergy.com

Om Almi Invest

Almi Invest investerar i bolag med stor tillväxtpotential. Vi skapar, med kompetens, kapital och nätverk möjligheter för bolag att växa. Investeringar sker från såddfas till expansionsfas. Vi finns över hela landet med regional kunskap och ett internationellt perspektiv. Portföljen består idag av 350 tillväxtbolag i många olika branscher. Almi Invest är ett dotterbolag till Almi Företagspartner AB.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.