2007-11-28 09:18Pressmeddelande

EU-upphandlingar för miljarder undgår svenska företag

Varje år investerar EU mer än 30 miljarder euro i miljö-, infrastruktur- och tillväxtprojekt. En stor del av investeringarna ger upphov till offentliga upphandlingar och utgör därmed viktiga affärsmöjligheter för svenska företag.

- Det rör sig om en enorm EU-marknad som få svenska företag har upptäckt. Vi vill uppmana våra företag att ta del av de EU-medel som investeras i de nya medlemsländerna. Det behöver inte vara krångligt och det finns hjälp att få, säger Maria Wallner, Euro Info Centre Nord, som bjudit in ambassadrådet Henrik Cederin, Sveriges Ständiga Representation i EU, till ett seminarium för företagare i Sundsvall.

Sverige ligger långt framme inom flera av de områden där upphandlingarna
görs: miljöteknik, energi, transport, hälsa och medicinsk utrustning, IT och säkerhet, förvaltning, arbetsmarknad och utbildning, jord- och skogsbruk. EU-upphandlingarna innebär ofta stora affärer, vare sig man blir huvudleverantör eller deltar som medlem av ett större konsortium. Många av upphandlingarna äger dessutom rum på våra absoluta närmarknader som Baltikum, Polen, övriga centrala Europa, Balkan, Turkiet och Medelhavet. Svenska företag ligger, genom den geografiska närheten, bra till för att upparbeta nödvändiga lokala nätverk. Många svenska företag har dessutom redan en närvaro på dessa marknader men missar EU-affärerna. I samarbete med lokala EU- och näringslivsorganisationer genomför tjänstemän från EU-representationen informationsseminarier runt om i landet om möjligheter till projektexport. I Sundsvall är seminariet ett samarrangemang mellan Euro Info Centre Nord, ALMI Företagspartner, Sveriges Ständiga representation i EU och Sundsvalls Kommun.

- Vi öppnar nya dörrar. Tidigare har vi mest varit i storstäderna men nu söker vi upp och informerar nya grupper av företag. Det är roligt och vi möts av ett stort intresse, säger ambassadrådet Henrik Cederin.

Representanter från media är välkommen att besöka seminariet:

Tid: Onsdag 28 november kl. 13-15
Plats: Grand Hotell, Nybrogatan 13

Kontakt:
Maria Wallner, ansvarig Euro Info Center Nord, tfn 0611-55 78 03, mobil 070-336 06 33

Euro Info Centre, EIC, har 320 kontor i 40 länder. EIC Nord delfinansieras av ALMI Företagspartner, Länsstyrelsen, Landstinget, EU och Näringsdepartementet.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.