2015-10-14 10:10Pressmeddelande

Fumo ska hjälpa brandmännen!

Den svenska roboten Fumo ska underlätta räddningstjänstens arbete. Almi Företagspartner Stockholm Sörmland AB har hjälpt företaget Realisator Robotics att nå dit de är i dag.

Roboten Fumo (som betyder rök på latin) är nu klar att lanseras på världsmarknaden, och Thomas Eriksson, vd på Realisator Robotics, hoppas på ett stort genomslag.

Men vägen hit har inte varit kort.

Sedan sommaren 2010 har han jobbat med planering, olika prototyper och jakt på finansiering.

Till sin hjälp har han bland annat haft Almi Företagspartner Stockholm Sörmland AB, där Realisator Robotics är rådgivnings-, innovations och lånekund.

– Almi har varit med hela resan och är med fortfarande. Jag tycker det är imponerande att det finns någon som Almi, som är redo att vara med på en längre tur, istället för att bara jaga snabba resultat, säger Thomas Eriksson.

Enligt honom har det varit väldigt nyttigt att någon utifrån har haft insikt i arbetet.

– Man får lite idéer och andra perspektiv, som är svåra att ha när man är mitt inne i ett projekt.

Almi Invest och Almi Invest Östra Mellansverige har också tillsammans med Sörmlandsfonden och en affärsängel gått in som delägare i bolaget.

Fumo ska ut på den globala marknaden, men enligt Thomas är det viktigt att få ett ordentligt fotfäste på den svenska marknaden först.

– Annars funderar de i andra länder på varför vi ingen på hemmaplan köper våra produkter.

Den närmsta framtiden kommer antagligen att bli avgörande för Fumos framgång. Än så länge finns inga klara kunder, men avsiktsförklaringar från flera räddningstjänster.

– Jag hoppas att vi ska ha Fumo ute på marknaden kring årsskiftet. Tittar man på innovationsprocesser så befinner vi oss nu i ”Dödens dal”. Utvecklingsdelen är i stort sett klar, men vi har ännu inte haft vår första kund. Den är inte demonstrerad på marknaden än och intresset från investerare är därför mycket begränsat. Jag är därför väldigt stolt över att vi lyckats få ihop den första investeringsomgången i ett så tidigt skede.

Läs mer om Thomas Erikssons arbete med Fumo och stödet han fått av Almi.

Kontaktperson:

Britten Söron, Finansieringsrådgivare, Almi Företagspartner Stockholm Sörmland AB: 070-790 10 73

Thomas Eriksson, vd Realisator Robotics: 070-271 02 17

Om Almi

Almis vision är att skapa möjligheter för alla bärkraftiga idéer och företag att utvecklas. Med rådgivning, lån, riskkapital och inkubation möter vi kunderna i företagandets alla faser - från idéer till framgångsrika företag. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som befintliga företag i en expansionsfas.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.