2005-06-13 08:54Pressmeddelande

Gotländska matproducenter gör gemensam sak

Under de senaste åren har en rad mat- och dryckesproducenter växt fram på Got­land med inriktning på innovativa produkter, gjorda på lokala råvaror och med mycket hög kvalitet. Svårigheten har dock varit nå ut till en bredare marknad, utan­för de lokala handlarna på ön.

Nu gör de gemensam sak och presenterar tillsammans hela bredden av det nya, spännande kulinariska Gotland. Utbudet omfattar allt från morötter till gotländskt vin odlat på egna vinstockar!

De flesta bedömare är överens om att jobben på Gotland framöver finns i den småskaliga företagsamheten. Samtidigt finns det en stor och unik potential i den gotländska mat- och dryckeskulturen, som omfattar långt mer än bara lamm, saffranspannkaka och gotlands­dricka. Intresset för gotländsk mat och dryck har också ökat kraftigt.

Detta är något som allt fler har tagit fasta på. Många små företag med basen i gotländska råvaror och gotländsk matkultur har startats under de senaste åren. Flera av dem samver­kar i nätverk med olika inriktning, produkter och målgrupper för att kunna agera med större kraft mot sina respektive kunder.

– Nätverkandet är rätt sätt att jobba på Gotland. Vi bygger upp ett förtroende för varandra och kan hjälpas åt i marknadsföringen. Det säger Lena Bertholdsson, som med sitt företag Bertholdsson & Holm Mat ingår i det nystartade nätverket Gotland Deli.

Almi Företagspartner Gotland har nu samlat många av de små producenterna i ett initiativ för att tillsammans presentera de produkter som annars kan ha svårt att nå ut. Den gemen­samma nämnaren för alla de företag som ingår är att de fokuserar på gotländska råvaror med hög kvalitet och ofta med en klar ekologisk inriktning.

– Det här är ett initiativ som vi har tagit för att hjälpa de små livsmedelsföretagen på Got­land att nå en bredare marknad. Ofta är de så inriktade på sin produktion att de inte hinner eller förmår att marknadsföra sig i den utsträckning som de behöver. Det säger Sten Johnsson som är projektledare på Almi och initiativtagare till projektet, som ingår i ett större livsmedelsprojekt, kallat Tillivs. Projektet stöds av EU Mål 2 Öarna.

Jämfört med många andra landskap i Sverige är maten från Gotland lite ”lyxigare”, med bland annat många dyrare kryddor som saffran, kardemumma och kanel som vanliga ingredienser. I denna specialitet kan man ana en rest från den tid då Gotland och Visby var en naturlig anhalt längs de gamla handelsvägarna. Brödkulturen är också mycket rik, med sädesslag som korn, råg och dinkelvete (en slags ur-vete) som karaktäristiska inslag. Även rotfrukterna har en stark ställning i den gotländska matkulturen.

– Det duger inte att sitta på Gotland och vänta på att kunderna ska hitta hit. Vi måste ut och visa vad vi kan och vad som är unikt för oss. Vi har mycket att vara stolta över. Det säger Odd Norman på Ejmunds Gård i Romakloster. Han föder upp biffrasdjur och säljer både kött och färdigmat i form av t ex gotlandshamburgare, grillspett mm. Ejmunds Gård ingår i Matön Gotland, som är det nätverk som har kommit längst när det gäller att samar­beta utanför hemmamarknaden. Det är sju företag som ett par gånger per månad reser till olika butiker i främst stockholmsområdet. Satsningen har också gett resultat. Flera av företagen i Matön Gotland har börjat leverera sina produkter i större volymer till butiker i Stockholm.

En annan viktig verksamhet i livsmedelsnätverken är att de ger större möjligheter att påverka t ex politiker och andra aktörer i omvärlden, än om de enskilda företagen för­söker agera var för sig. Ett exempel på det är nätverket Tre Glas, som omfattar ett bryggeri, ett vinhus och en spritproducent.

– Syftet med Tre Glas är att vi ska hjälpa varandra att marknadsföra både våra produkter och besöksverksamheten. Men vi vill också arbeta tillsammans för att ändra lagstiftningen så att det ska bli tillåtet att sälja alkoholhaltiga produkter direkt hos oss producenter, säger Roger Ogestadh på Träkumla Rom.

Almi Företagspartner Gotland AB
Sten Johnsson, projektledare ”Tillivs”, 0498-20 22 20, sten.johnsson@almi.se


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.