2022-10-18 05:00Pressmeddelande

Här är vinnarna av Årets Nybyggare i Västsverige

Årets Pionjär 2022: Vincent Schaeffler, Vincents Husbil & Husvagn, Varberg tar emot priset av landshövding Sten Tolgfors. Foto: Länsstyrelsen Västra Götaland/Anders Rudäng.Årets Pionjär 2022: Vincent Schaeffler, Vincents Husbil & Husvagn, Varberg tar emot priset av landshövding Sten Tolgfors. Foto: Länsstyrelsen Västra Götaland/Anders Rudäng.

Hinda Mohamud från Göteborg, Vincent Schaffler från Varberg och Zaid Saeed från Göteborg har utsetts till Årets Nybyggare i Västsverige.

De tre entreprenörerna har nu chansen att vinna riksfinalen i Stockholm och ta emot pris av prisets beskyddare, H.M. Konung Carl XVI Gustaf.

Priserna Årets Nystart, Årets Pionjär och Årets Unga Pionjär delas ut till framgångsrika företagare med utländsk bakgrund. Bakom priset står Stiftelsen IFS i samarbete med Almi Väst, SEB och Länsstyrelsen Västra Götaland.

 

– I samhällsdebatten om integration glömmer vi ofta bort vilken betydelse som människor med utländsk bakgrund har för utvecklingen av Sveriges näringsliv och innovationskraft. Vi på Almi har ett särskilt uppdrag att utveckla potentialen och främja tillväxten i dessa företag, säger Magdalena Johansson, vd Almi Halland.

Årets Nybyggare avgörs först på regional nivå och vinnarna i de tre kategorierna går nu vidare till den nationella finalen som avgörs i Stockholm den 21 november. 

 

Årets Pionjär: Vincent Schaffler, Vincents Husbil & Husvagn, Varberg
Vincents är pionjär inom professionell förmedling av varudeklarerade, begagnade husbilar och husbilar. https://www.vincents.se/

Juryns motivering:
”Genom att gå från en förmedlingstjänst till en annan baserat på ett marknadsfönster och genom målmedveten affärsutveckling har Vincent snabbt nått en stark position på en expansiv marknad.”

 

Årets Nystart: Hinda Mohamud, Connecto, Göteborg
Connecto hjälper företag att hitta rätt kompetens för att kunna växa och arbetssökande att hitta det jobb de vill ha – för att minska utanförskap och göra Sverige starkare. https://connecto.se/

Juryns motivering:
”Genom att minska gapet mellan arbetsgivare och arbetstagare och hitta ambition och driv hos arbetssökande har Hinda levererat och bygger vidare på en tjänst med klara mulitplikatoreffekter i samhället.”

Årets Unga Pionjär: Zaid Saeed, SCALINQ, Göteborg
SCALINQ kombinerar kvantfysik med konventionell ingenjörskonst för att realisera kvantdatorer, som kan revolutionera allt från tillverkning av medicin till logistikplanering och finansiell modellering. https://www.scalinq.com/

Juryns motivering:
”Att leverera produkter och kompetens till tidiga kunder i en snabbt växande, forskningsnära marknadsområde inom Deep Tech har gett Zaid och Scalinq en unik och stark startposition.”FAKTA
Om H.M. Konung Carl XVI Gustafs pris Årets Nybyggare
Ett av Sveriges mest hedervärda pris till företagare med utländsk bakgrund som delas ut i kategorierna Årets Nystart, Årets Pionjär och Årets Unga Pionjär. Utmärkelsen har delats ut sedan 1999 och H.M. Konung Carl XVI Gustaf är beskyddare av priset. Tävlingen genomförs på regional och nationell nivå. En nomineringskommitté i fem regioner samt en nationell kommitté bedömer företagare med utländsk bakgrund efter kriterierna entreprenörsanda, ekonomisk utveckling, strategisk inriktning, inverkan på omvärlden, personligt inflytande och innovation.
www.aretsnybyggare.se

Om Stiftelsen IFS
Stiftelsen Internationella Företagare i Sverige, IFS stödjer sedan 1996 entreprenörer och företagare med utländsk bakgrund att starta, driva och utveckla företag. Stiftelsen verkar också för att säkerställa gynnsamma förutsättningar för företagande samt initierar projekt för att skapa nätverk mellan företagare med utländsk bakgrund och företag och organisationer i Sverige. www.ifs.a.se

 


Om Almi

Vi investerar i framtida tillväxt! Almi erbjuder lån, riskkapital och affärsutveckling till företag med tillväxtpotential. Almi AB ägs av staten och är moderbolag i en koncern med 16 regionala dotterbolag och underkoncernen Almi Invest AB. De regionala dotterbolagen ägs till 51 procent av moderbolaget och till 49 procent av regionala ägare och erbjuder lån och affärsutveckling. Almi Invest ägs till 100 procent av moderbolaget och bedriver riskkapitalverksamhet. Almis verksamhet ska utgöra ett komplement till den privata marknaden avseende företags behov av finansiering och affärsutveckling.


Kontaktperson

Magdalena Johansson
Vd, Almi Halland
Magdalena Johansson