2011-01-05 09:43Pressmeddelande

Konjunkturen vänder för Götene Construction satsar internationellt

null

Nu lättar konjunkturen också för tillverkande företag efter fjolårets bottennivåer. Göteneföretaget Götene Construction som är en av landets största tillverkare av skopor till entreprenadmaskiner är ett sådant exempel. Företaget som leds av Catarina Karlsson, en av de få kvinnorna i den mansdominade branschen vänder nu och växer efter en halverad omsättning när det var som värst. 

- Marknaden har stabiliserat sig så nu gäller det att ta marknadsandelar i kombination med att utveckla egna specialredskap och export, säger hon.

- Företaget har klarat krisen på ett offensivt sätt, säger innovationsrådgivaren Nina Gillbo hos  ALMI Företagspartner Väst, som har medverkat med innovationslån och traditionell finansiering.

Egenutvecklade specialredskap

Under den värsta lågkonjunkturen halverades Götenes omsättning. Under 2010 har det vänt och företaget har återhämtat en stor del av nedgången. Man räknar med att komma upp till tidigare nivåer om ett par år. Marknaden har stabiliserats och tillväxten handlar om att ta marknadsandelar från konkurrenterna.

 – Vi har en bra produkt med ett kundanpassat helhetskoncept. Våra egenutvecklade specialredskap ger också utdelning speciellt vårt redskap för bergavtäckning som är unik, säger Catarina Karlsson.

- Företaget har klarat krisen inte minst på grund av en skicklig företagsledare med en uttalad entreprenörsådra och som har sett till att man har tagit fram nya produkter, säger Nina Gillbo, ALMI Väst.

Siktet inställt på internationella marknader

Götene Construction tillverkar främst skopor av olika modeller till riktigt tunga gräv- och lastmaskiner, som används vid husbyggen och infrastrukturella arbeten som vägar. Försäljningen som ligger runt 35 miljoner kronor sker främst till kunder i Sverige och Skandinavien. Siktet är nu att etablera sig på mer långväga marknader som Centraleuropa och Nordamerika. Idag är exportandelen drygt 5 procent men inom några år räknar man med att den kommer att vara det tredubbla. Sedan 2002 är riskkapitalbolaget Albin Invest majoritetsägare och företaget har 27 anställda.

”Min bästa affär har jag inte gjort ännu”

Catarina Karlsson är en av få kvinnor i ledande positioner i den mansdominade branschen.

- Det är en fördel. Man kommer ihåg mig, säger hon. Hon har inte mött några hinder att som kvinna leda ett företag med mest män.

- Jag trivs att ta ett stort ansvar och är tekniskt intresserad. Och jag tycker om att göra affärer. Men min bästa affär har jag inte gjort än, säger hon. 

Götene den 4 januari 2011

För ytterligare information: 

Catarina Karlsson. VD Götene Construction AB, tel. 0511 59 051 

Nina Gillbo, Finansierings- och innovationsrådgivare, ALMI Väst, Tel: 070 625 12 04

ALMI Företagspartner Väst

ALMI Företagspartner har som mål att fler innovativa idéer kommersialiseras framgångsrikt, att fler livskraftiga företag startas och utvecklas och att fler företag ökar sin konkurrenskraft och tillväxt. Vi erbjuder finansiering och rådgivning.

 Vi erbjuder också affärsutveckling vilket innefattar bland annat rådgivning, kontaktförmedling och olika utvecklingsprogram. Från våra kontor i Borås, Göteborg, Skövde och Trollhättan arbetar vi över hela länet och vi är väl bekanta med förutsättningarna i hela Västra Götaland.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.