2015-01-12 07:30Pressmeddelande

​Låt läsarna bestämma - Publit slår upp portarna till en ny slags bokbransch

Den svenska publiceringstjänsten Publit vänder upp och ned på bokbranschen, genom att göra det möjligt för vem som helst att publicera och sälja böcker utan några ekonomiska trösklar. Almi Invest har tillsammans med bl a Ernström Kapitalpartner investerat i Publit, för att skala upp tjänsten och anpassa den för en internationell marknad.

Alla som vill ge ut en bok ställs inför samma fråga. Hur många exemplar av den här boken kommer att säljas?

Det finns en stor mängd tänkbara svar, men till syvende och sist är det alltid bara en gissning. För det går inte att veta hur många exemplar som kommer att säljas av just den här boken. Därför går det heller inte att veta hur många exemplar som ska tryckas.

Konsekvensen är bokförlag. De har byggt sin verksamhet på att satsa pengar på att trycka en upplaga som de hoppas motsvarar efterfrågan bland läsarna. Förlagen låser kapital i osålda böcker, hanterar lager och bygger marknadsföring kring säsongens nya titlar. Gissningarna kring försäljningen har varit bokbranschens grundläggande utgångspunkt. Fram tills nu.

Hur många exemplar av den här boken kommer att säljas?

Det svenska företaget Publit gör svaret självklart. Låt läsarna avgöra vilka böcker de vill ha. Låt dem avgöra var, hur och när de vill köpa sina böcker.

Möjligt för alla att ge ut och sälja böcker överallt

Publit är en publiceringstjänst som gör det möjligt för alla att publicera och sälja böcker överallt. Om läsaren vill ha en ebok så ser Publit till att rätt fil skickas till rätt person på rätt sätt. Om läsaren hellre vill ha en pappersbok så ser Publit till att den säljs först, varpå den trycks och skickas till kunden.

– Det innebär att den ekonomiska risken förskjutas från förlaget till läsaren, vilket gör det onödigt att riska kapital för att trycka utgåvor eller bygga lager. Nu kan vem som helst publicera och sälja böcker överallt, säger Per Helin, VD och medgrundare av Publit.

– Med Publit slår vi upp portarna till en ny slags bokbransch.

Som exempel nämner Per Helin att de etablerade förlagshusen kan göra hela sin katalog tillgänglig, även om vissa titlar bara säljer några få exemplar per år, samtidigt som de kan satsa på smalare litteratur och oprövade debutanter. Självpublicister kan publicera sina egna alster och företag kan börja ge ut böcker.

– I en hårt åtsatt bransch, som tidigare kännetecknats av segrörlighet och tydligt etablerade strukturer, öppnar Publit för nya aktörer och nya initiativ. Vi ser att Publit fungerar – nu ligger fokus på att skala upp tjänsten och anpassa den för en internationell marknad. Målsättningen är att gå i bräschen för framtidens förläggande, med läsarna i fokus, säger Åsa Otterlund, Investment Manager på Almi Invest.

För ytterligare information kontakta:
Maria Kessling, kommunikationschef Almi Invest, tel +46 76-880 88 10 maria.kessling@almi.se
Åsa Otterlund, Investment Manager, Almi Invest +4670 299 15 50 asa.otterlund@almi.se
Jonas Lennermo, CCO, Publit tel +4670 376 33 76 jonas@publit.se

Om Almi Invest

Almi Invest investerar i bolag med stor tillväxtpotential. Vi skapar, med kompetens, kapital och nätverk möjligheter för bolag att växa. Investeringar sker från såddfas till expansionsfas. Vi finns över hela landet med regional kunskap och ett internationellt perspektiv. Portföljen består idag av 350 tillväxtbolag i många olika branscher. Almi Invest är ett dotterbolag till Almi Företagspartner AB.  


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.