2017-09-28 14:00Pressmeddelande

Lindrande värme till hästar med ont, Skarpa data om kundflöden i nöjesindustrin

null

Årets länsvinnare av SKAPA Utvecklingsstipendium är Jonna Borg och Lina Noaksson för sin produkt Equie Eco. Vinnare av SKAPA Framtidens Innovatör är Christian Naccache för sin DoorMaster. De utsågs vid en ceremoni på Västerås slott under torsdagen och prisutdelare var landshövding Minoo Akhtarzand. - Båda innovationerna är utmärkta exempel på nytänkande, som både förenklar och effektiviserar inom respektive bransch, säger Billy Bergåker, vd för Almi Mälardalen.

En unik vetevärmare för hästar
Jonna Borg och Lina Noaksson har tagit fram en vetevärmare för hästar som främjar cirkulationen i muskulaturen. Den är unik i sitt slag eftersom passformen ligger an optimalt för att minimera värmetapp från den behandlande ytan. Vetevärmaren är gjord av närproducerat ekologiskt vete i ett miljöcertifierat tyg och hela produktionskedjan finns inom en radie av 25 mil från Skultuna. - Vi har skapat en produkt, som ger ett så minimalt avtryck på miljön som bara är möjligt, säger de båda uppfinnarna. Produktionen av deras Equie Eco kommer att ligga i Sverige.
Juryns motivering: Vinnaren har tagit fram en produkt som är unik i sin bransch då den förkortar konvalescenstiden och förebygger skador hos hästar inom hästsporten, en marknad med stor potential både nationellt och internationellt. Försäljningen beräknas bli lönsam första året och återförsäljarna står redan på kö.

Ett system för att effektivt mäta kundflöden i nöjesindustrin
Pristagaren Christian Naccache har tagit fram ett system för nöjesindustrin att mäta kundflöden. Genom att digitalisera klickern, som räknar in- och utpasserande, och koppla den till ett dataprogram, får krögare och andra näringsidkare automatiskt exakt och överskådlig statistik över kundflöden i verksamheten. Statistiken kan sedan användas för att schemalägga verksamheten mer effektivt och mäta effekterna av beslut. - Istället för magkänsla kan man grunda sina beslut från skarpa data från verkligheten, säger pristagaren.
Juryns motivering: På ett kreativt och överskådligt sätt har vinnaren utvecklat en produkt, som höjer personsäkerheten, optimerar bemanningen och ger användaren värdefull information om kundflödet. Vinnaren har identifierat en tydlig lucka på marknaden och skapat en produkt med potential både inom och utanför Sveriges gräns.

Om priset och Stiftelsen SKAPA
Skapa-priset är instiftat till minne av uppfinnaren Alfred Nobel. Syftet är att ge stöd åt uppfinnare så att de kan utveckla sina uppfinningar till produkter och tjänster på marknaden. De 24 länsfinalisterna av Skapa Utvecklingspris får vardera 25 000 kronor samt diplom och är med och tävlar om det nationella priset på 550 000 kronor. Länsfinalisten av Skapa-priset för unga innovatörer får 15 000 kr och har chans att vinna det nationella priset på 250 000 kr. Årets länsvinnare i Västmanlands län utses och delas ut av Almi Företagspartner Mälardalen. Med priset vill SKAPA belysa den betydelse som innovationer har för den ekonomiska utvecklingen. En förutsättning för tillväxt är stimulans till nytänkande och här har SKAPA-priset en viktig roll som energiskapare. Bakom stiftelsen står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner AB, VINNOVA, Patent- och registreringsverket, och Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond.

För mer information, kontakta: 
Moa Fjäll, Affärsrådgivare Innovation, Almi Mälardalen, tel. 021 10 78 20
SKAPA Utvecklingspris: Jonna Borg: mobil 070 490 98 11
SKAPA Framtidens innovatör: Christian Naccache: mobil 073 540 15 61

Om Almi

Almi erbjuder lån och rådgivning till företag som vill utvecklas och växa. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som befintliga företag i en expansionsfas. Genom Almi Invest investerar vi riskkapital i företag i tidiga skeden med stor tillväxtpotential och en skalbar affärsidé. Almi ägs av staten tillsammans med regionala ägare och finns nära företagen med 50 kontor över hela landet.

Om Almi Invest

Almi Invest är Sveriges mest aktiva investerare i startups. Vi gör investeringar i hela landet via 8 regionala riskkapitalbolag och ett nationellt riskkapitalbolag inom GreenTech. Almi Invest förvaltar cirka 3 miljarder kronor och har sedan start investerat i ca 600 startups. Våra bästa innehav har förvärvats av bl a Google, Microsoft, Qlik och Apple eller noterats på olika börser. Almi Invest är ett riskkapitalbolag inom Almi-koncernen.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.