2006-11-30 08:54Pressmeddelande

Litet och stort länsföretag i lönsamt samarbete

Air Star AB med tre anställda i Sundsvall säljer ett patenterat ventilationssystem för bostäder och andra lokaler. För att klara produktionen när efterfrågan ökar har företaget inlett ett kreativt samarbete med ABB Nordkomponent i Sollefteå.

- ABB som företag är välkänt och står för både kvalitet och kapacitet. Det är en fördel när vi möter nya återförsäljare och ger oss förutsättningar att kunna växa, säger Air Stars vd Magnus Burvall.

ABB Nordkomponent har ett hundratal anställda i Sollefteå. För ett par år sedan stod företaget i ett läge där volymen minskade till interna kunder och man tvingades att skaffa nya externa på egen hand. Både ABB Nordkomponent och Air Star gick med i ALMI Företagspartners exportförberedande program Internationell Affärskraft. Där inleddes kontakten som utvecklats till ett fullskaligt samarbete omfattande hela kedjan från konstruktion till produktion.

- Målsättningen med samarbetet har varit att sänka kostnaderna och skapa en bättre funktion på produkten. Air Star har ställt tuffa krav som vi lärt oss mycket av, säger Jan Gepertz, ansvarig för utvecklingsavdelningen på ABB Nordkomponent.

Närheten med en dryg timmes bilresa mellan Sundsvall och Sollefteå har varit värdefullt för att skapa ett smidigt samarbete. I nuläget tillverkar ABB cirka 700 ventilatorer för Airstars räkning per år, men bägge parter tror på en ordentlig ökning.
- I dagarna lanserar vi vår nya förbättrade modell som vi tror mycket på. Med ABB i ryggen har vi en obegränsad produktionskapacitet, säger en hoppfull Magnus Burvall.

Kontakta Magnus Burvall, Air Star AB, tel 060-15 39 10, mobil 070-312 00 22, Jan Gepertz, ABB Nordkomponent, tel 021-32 00 92, mobil 070-302 00 92 eller Bengt Högberg, ALMI,
tel 0611-55 78 28 för mer information.

Air Star AB utvecklar, producerar och säljer ett ventilations- energi och klimatsystem för bostäder, offentliga och kommersiella lokaler. Kärnprodukten är en kompakt ventilator som sörjer för både till- och frånluft, med återvunnen tillskottsvärme. Läs mer på www.airstar.se

ABB Nordkomponent tillverkar och marknadsför kompletta kapslingssystem för el-, mekanik och telekomindustrin. Företaget utför även produktutveckling och konstruktionsuppdrag i samarbete med kunderna. Läs mer på
www.abb.se/nordkomponent

ALMI erbjuder affärsutveckling och riskvillig finansiering till innovatörer, nya och etablerade företag som vill utvecklas. Målsättningen är att främja utveckling, tillväxt och förnyelse i svenskt näringsliv. Ägare är stat och landsting. Ett 60-tal företagare i länet har hittills genomgått Exportutvecklingsprogrammet Internationell Affärskraft.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.