2017-09-06 13:17Pressmeddelande

Lufttryckkänsligt hemlarm och halkskydd för rullatorhjul vann SKAPA-priset 2017 i Västernorrlands län

null

Under onsdagen på länsresidenset utsågs vinnarna av SKAPA-priset och Framtidens Innovatör i Västernorrland 2017. SKAPA-priset gick till Håkan Nordin som tagit fram ett nytt slags hemlarm som baserar sig på lufttryck och där din mobil blir din nya larmcentral. En produkt som utan sladdar och kostbar installation kommer att skapa en egen norm inom larmbranschen.
Framtidens Innovatör gick till de tre killarna William Gidlund, Isac Tencic och Pontus Lund. De har tillsammans tagit fram ett smart halkskydd för rullatorer som kommer att minska fall och höftskador hos de äldre som promenerar ute vintertid.

Prisutdelare var Landshövding Gunnar Holmgren i samverkan med Almi Företagspartner Mitts representant, Eva Nordlander, Fund Manager på Almi Invest.
Pristagarna är den eller de som gjort de mest förtjänstfulla insatserna när det gäller nyskapande och kreativitet som leder till funktionsförbättring, samhällsnytta och användarvänlighet för slutkund.

Almi har tillsammans med jury utsett vinnaren som ska representera Västernorrland i Sveriges största uppfinnartävling SKAPA-priset, där utvecklingsstipendium på 500 000 kr kommer fördelas på maximalt tre nationella vinnare och delas ut i samband med mässan Eget Företag den 9 november i Stockholm.

Almi Mitt utser även Framtidens Innovatör vars syfte är att inspirera och ge stöd åt unga innovatörer upp till 30 år så att de kan förverkliga sina idéer. Stipendiaten går även vidare som regional representant till den nationella finalen.

Vinnaren i Västernorrland av SKAPAs utvecklingsstipendium 2017 och ett stipendium på 15 000 kr tilldelades; Håkan Nordin med företaget Aprojekt i Örnsköldsvik AB

MED MOTIVERINGEN: Innovatören har med minimala resurser, i en bransch med stenhård konkurrens utvecklat en för många efterlängtad konsumentprodukt. Trots avancerad teknik både vad gäller hård- som mjukvara präglas produkten av tydlig förståelse för den tänkta marknadens önskemål, såväl avseende pris, enkel installation som handhavande. Med en produkt utan sladdar och kostbara ingrepp i hemmet, och där mobilen blir din nya larmcentral har Håkan Nordin skapat en egen norm inom branschen larm.

I samband med den nationella finalen delas ytterligare stipendium ut på 10 000 kr till länsvinnarna av SKAPA Utvecklingsstipendium.

Vinnaren i Västernorrland av Skapa Framtidens Innovatör 2017 och ett stipendium på 15 000 kr tilldelas; William Gidlund, Isac Tencic och Pontus Lund med företaget Nordic Winters AB

MED MOTIVERINGEN: De tre innovatörerna som i år tilldelas SKAPA Framtidens Innovatör har med ett öppet sinne och smart tänk identifierat och löst ett gammalt vardagligt problem som utgjort ett hinder för många användare av rullatorer. Ett tillbehör som möjliggör en säkrare vistelse utomhus, framför allt vintertid. Innovationen kan bidra till betydande minskning av fallskador och därigenom också minskade vårdkostnader och lidande. Styrkan hos produkten bygger på genial och genomtänkt enkelhet, både avseende tillverkning, applikation, användande och inte minst design.

Kontakt vinnare:
Håkan Nordin – Aprojekt i Örnsköldsvik AB, hakan.nordin@aproab.se tel: 070-268 21 12
Pontus Lund - Nordic Winters AB, pontuslund_@hotmail.com tel: 073-035 45 67

Mer info: Nina Norrbin, kommunikationsansvarig, Almi Företagspartner Mitt AB,  tel. 070-336 03 26

Om Almi

Almi erbjuder lån och rådgivning till företag som vill utvecklas och växa. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som befintliga företag i en expansionsfas. Genom Almi Invest investerar vi riskkapital i företag i tidiga skeden med stor tillväxtpotential och en skalbar affärsidé. Almi ägs av staten tillsammans med regionala ägare och finns nära företagen med 50 kontor över hela landet.

Om Almi Invest

Almi Invest är Sveriges mest aktiva investerare i startups. Vi gör investeringar i hela landet via 8 regionala riskkapitalbolag och ett nationellt riskkapitalbolag inom GreenTech. Almi Invest förvaltar cirka 3 miljarder kronor och har sedan start investerat i ca 600 startups. Våra bästa innehav har förvärvats av bl a Google, Microsoft, Qlik och Apple eller noterats på olika börser. Almi Invest är ett riskkapitalbolag inom Almi-koncernen.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.