2005-06-13 08:54Pressmeddelande

Många spännande nyheter från de gotländska nätverken

En stor del av utvecklingen i den gotländska mat- och dryckeskulturen sker i de små företagen. Många av medlemmarna i livsmedelsnätverken på Gotland presenterar spännande nyheter under 2005. Några exempel:

Ekologisk röra
”Påitu” är gotländska för ”röra” och också namnet på en helt ny livsmedelsprodukt som Thomas Lundgren på Widegrens Gård har utvecklat. Som namnet antyder är det en färdig röra baserad på rotfrukter, tomater och kryddor, avsedd att användas som bas i en mängd olika maträtter. Den säljs idag till storkök och restauranger och har snabbt blivit en storsäljare. Till senhösten 2005 kommer därför Widegrens att ta fram en konsumentförpackning, som ska säljas i bland annat butiker för vegetarisk och ekologisk mat.

Restauranger ger ut gemensam kokbok
Restaurangerna i nätverket Kulinariska Gotland har tagit fasta på det ökande intresset för den gotländska matkulturen och planerar lagom till julen 2005 att gemensamt ge ut en kokbok om sin mat. Kulinariska Gotland omfattar för närvarande åtta restauranger, varav sex inne i Visby Stad, med en tydlig inriktning på mat lagad av gotländska råvaror.

Gotländsk tryffel – en delikatess som växer
För knappt 20 år sedan fanns endast tre kända fynd av tryffel på Gotland. Idag håller den gotländska tryffeln på att växa till en stor industri, i alla fall med tryffelmått mätt. Tryffeln från Gotland är av exakt samma typ som den franska tryffeln från Bourgogne. För närvarande skördas bara vild tryffel, med hjälp av hundar på hemliga ställen. Men ett 30-tal odlare är i full färd med att ta fram odlad tryffel.

Wisbytårtan en hyllning till världsarvsstaden
Som en hyllning till Visby som världsarv har Bertholdsson & Holm Mat i Visby skapat den nya ”Wisbytårtan”, som bakas av nätverkspartnern Gutebollens Bageri i Källunge. Det är en delikat chokladtryffeltårta med rom som med endast 16 cm i diameter räcker till 12 personer.

Hälsosamt alternativ till potatischips
Delia’s i Visby har tagit fram nyttiga chips av rödbetor, som ett godare och mer hälsosamt alternativ till potatischipsen. Rödbetschipsen säljs i vackra handgjorda förpackningar tillsammans med olika dipsåser, färdiga att äta.
Vin som växer på Gotland
Gute Vin är en av de få vinproducenterna i Sverige som frilandsodlar druvor på egna vinstockar. Både röda och vita viner produceras. Än så länge är årsproduktionen mycket blygsam. Under 2004 producerades endast 1 300 liter, varav 800 liter rött vin. Målet är dock att komma upp i en årsproduktion på 20 000 liter om sju-tio år. Gute Vin gör bland annat också olika sorters starksprit i eget bränneri (t ex sparrisbrännvin!).

Rom på gotländska sockerbetor
Träkumla Rom startade för fyra år sedan som en vild idé om att tillverka svensk rom av gotländska sockerbetor. I år har den första produkten, Altissima Noll, börjat säljas på Systembolaget. Företaget har flera andra spännande produkter på gång. Bland annat en mild rom smaksatt med pistage, som lanseras i juni 2005, samt en eklagrad avec, som kommer att släppas om drygt ett halvår.

Morötter i olika färger
Ryftes Grönsaker odlar förutom vanliga orange morötter, även gula, vita, röda och violetta morötter. Företagets senaste produkt är en 750 grams förpackning med mixmorötter i tre olika färger. Morötterna är förpackade i återvinningsbara plasttråg med speciellt framtagen plastfilm för att öka hållbarheten på produkten.

För ytterligare information, kontakta:

Presskontakt
Sten Johnsson
Tel: 0498 – 20 22 00
Mobil: 070 – 57 57 825
E-post: sten.johnsson@almi.se
Adress:
Almi Företagspartner AB
Box 1274
621 23 Visby
http://gotland.almi.se

Matön Gotland

Ejmunds Gård:
Odd Norman
0498-507 81

Eskelunds Hembageri:
Håkan Jakobsson
0498-21 01 48

Gute Chark:
Robert Nilson
0498-24 19 50

Katthammarsviks Rökeri:
Kjell-Arne Jacobsson
0498-523 75

Labans Kvarn:
Laban Bergström
0498-49 76 22

Swegro:
Jan Fagerström
0498-21 83 00

Widegrens Gård:
Dan Widegren
0498-540 80

Kulinariska Gotland



Bakfickan:
Kjell Nordberg
0498-27 18 07

Donners Brunn
Bo Nilsson
0498-27 10 90

Friheten
Marina & Stefan Wall
0498-24 99 07

G:a Masters
Mats Skärlén
0498-21 66 55

Konstnärsgården
Ulrika Karlsson
0498-550 55

Värdshuset Lindgården
Lars-Gunnar Lindquist
0498-21 87 00

Smakrike Krog
Rickard Hasselblad
0498-49 33 71

Wallers Krog
Anders Österman
0498-24 99 88





Gotland Deli



Bertholdsson & Holm Mat
Lena Bertholdsson
0498-24 75 80

Delia’s
Ann-Kersti Beckman
0498-28 48 05

Gotar AB
Mari Håkansson
0498-49 29 50

Gudinge Produkter
Hans Gudinge
0498-361 61

Gutebollen
Peter Gudinge
0498-300 90

Häftings Gårdsmejeri
Maria Uhlén
0498-22 39 55

Sorby Gård
Andreas Sorby
0498-27 22 36





Ryftes Grönsaker AB
Yngve Andersson
0498-360 60





Tre Glas



Gotlands Bryggeri
Janne Bertholdsson
0498-21 77 73

Gute Vingård
Lauri Pappinen
0498-48 70 70

Träkumla Rom
Roger Ogestadh
0498-26 64 30




Projektet Tillivs stöds av EU Mål 2 Öarna


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.