2015-12-21 07:30Pressmeddelande

Miljöteknikbolaget Metrum får genombrottsorder i Zambia

null

Miljöteknikbolaget Metrum från Göteborg har fått ett första genombrott med en miljonorder från det zambiska energibolaget Copperbelt Energy Corporation. Det möjliga ordervärdet uppgår till 9 miljoner kronor under de kommande åren. Metrum ska leverera utrustning för att mäta elkvalitet och den första leveransen är redan på väg.

Metrum, som har Almi Invest som delägare, utvecklar, tillverkar och säljer instrument och applikationer för att mäta energi- och elkvalitet. Bland Metrums kunder märks främst elnätsbolag, men även tillverkande företag och järnvägsägare. Metrum är marknadsledande i Sverige och har försäljning i över 20 länder.

Ordern från Copperbelt Energy Corporation (CEC) är Metrums första i Zambia. Förutom att följa den allt hårdare lokala lagstiftningen i Zambia, har CEC som mål att få full kontroll över sitt elnät, inklusive att minska antalet strömavbrott samt hitta och lokalisera fel snabbare och effektivare.

Med Metrum minskar avbrotten i elnätet samtidigt som kontrollen och övervakningen blir bättre. Detta möjliggör optimering och planering samt ökar lönsamheten i elnätet.

  • Även om våra produkter redan finns i över 20 länder, så är denna stora order från CEC ett viktigt bevis för att vi är mycket konkurrenskraftiga internationellt, inte minst i Afrika, säger Magnus Andersson, VD Metrum.

CEC är noterat på börsen i Lusaka och tillhandahåller över 50 procent av den totala elkonsumtionen i Zambia. Bolaget expanderar sin verksamhet i Afrika och är idag också aktiva i Kongo och Nigeria.

Metrum, som redan är etablerat i flera afrikanska länder, förväntar sig fler affärer i Afrika. Power Africa-initiativet för att elektrifiera Afrika, som Metrum är en del av, är mycket intressant för bolaget. USA har avsatt 20 miljarder dollar och svenska staten 1 miljard dollar till detta initiativ.

  • God kontroll av elkvaliteten kommer vara avgörande för att lyckas med Power Africa, säger Magnus Andersson, och där kan vi spela en viktig roll.

För ytterligare information kontakta:

Magnus Andersson, vd Metrum, tel + 46 (0)70-777 85 38, ma@metrum.se

Patrik Sjöstrand, Investment Manager Almi Invest, tel +46 (0)70-946 96 65, patrik.sjostrand@almiinvest.se

Maria Kessling, kommunikationschef Almi Invest, tel +46 (0)76-880 88 10, maria.kessling@almiinvest.se

Metrum Sweden AB

Metrum är experter på att mäta el, specifikt energy- och elkvalitet. Metrum är delägt av Almi Invest och har huvudkontor i Göteborg. Bolaget utvecklar, tillverkar och säljer instrument och applikationer för att mäta energi- och elkvalitet, där användarvänlighet ett bolagets ledord. Metrums kunder är främst elnätsbolag, men även tillverkande företag och järnvägsägare finns som kunder. Metrum är marknadsledande i Sverige och har försäljning i över 20 länder. Med Metrum minskar avbrotten samt ökar lönsamheten i elnätet, ger kontroll och övervakning av elnätet, samt möjliggör optimering och planering. Metrum är en framgångsfaktor i ett Smart Elnät.

Om Almi Invest

Almi Invest är Sveriges mest aktiva investerare i tidiga tillväxtbolag. Vi skapar, med kompetens, kapital och nätverk möjligheter för bolag att växa. Investeringar sker i tidiga faser. Vi finns över hela landet genom 8 regionala fondbolag. Portföljen består idag av ca 400 tillväxtbolag i många olika branscher. Almi Invest är ett dotterbolag till Almi Företagspartner AB.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.