2006-05-03 09:02Pressmeddelande

Norge – en het marknad för Västernorrländska företag

Det går bra för Norge. En väldig bygg-boom, stora offentliga investeringar och en hög köpkraft gör att det är mycket mer än olja det sjuder om i landet.
- Lillebror har blivit stor och Norge utgör idag enorma affärsmöjligheter för svenska företag, menar Bengt Högberg, ansvarig för ALMIs affärsutveckling.

Ett exempel är Härnösandsföretaget Bravur Bygg som växt från noll till 250 anställda på tre år genom affärer i Norge. För att stimulera till mer handel med vårt grannland i väst bjuder ALMI tillsammans med Exportrådet in till två seminarier för företag i länet. Intresset har varit mycket stort och platserna blev snabbt fullsatta med drygt 70 deltagare från olika företag i Sundsvall och Örnsköldsvik.

Spridningen på de deltagande företagen är stor, både avseende bransch och exporterfarenhet. I Sundsvall deltar exempelvis Efva Attling, Boben Leksakshop, Birstaverken, Aiab Energy och Mrd Sälj & Bygg. I Örnsköldsvik deltar företag som M.e.s Svets & Smide, Aique, Go Sport Travel och Hägges Finbageri.

Norge är Sveriges tredje största exportmarknad efter USA och Tyskland. För företag som står på tröskeln till en exportsatsning är landet ofta förstahandsvalet.
- Närheten, språket och våra kulturella likheter gör landet extra intressant för oerfarna exportörer. Samtidig är Norrmännen kända som krävande kunder vilket innebär att exportföretagen vässar sin konkurrensförmåga inför kommande exportaffärer, säger Jonas Carlsson, regional exportrådgivare på Exportrådet.

Representanter från medierna är välkomna på seminarierna:

Onsdag 3 maj, Sundsvall, kl 13.30-15.30, Södra Berget Torsdag 4 maj, Örnsköldsvik, kl 9.30-12, Arken Galejan 2

Mer information Bengt Högberg, ansvarig affärsutveckling, ALMI, tel
0611-55 78 28 eller Jonas Carlsson, Exportrådet, tel 0660-786 05.
Föreläsare: Johan Nath, Exportrådet Oslo. Läs mer på http://www.vasternorrland.almi.se/kalendarium.html.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.