2014-08-22 14:51Pressmeddelande

Norrbottens främsta innovatörer i år - vilka blir det?

SKAPA 2014 – PRESENTATION AV NORRBOTTENS REPRESENTANT TILL SKAPA 2014


Prisutdelning sker fredagen den 29 augusti kl. 11.00-12.00 på Länsresidenset i Luleå. Prisutdelare är landshövding Sven-Erik Österberg i samverkan med Almi Företagspartner Nords VD Niklas Jonsson.


Almi Företagspartner Nord har, tillsammans med Almi Invest, Venture Cup, LTU Innovation och
Idéakuten i Boden, varit handläggare och utsett den som ska representera Norrbotten i Sveriges mest prestigefyllda uppfinnartävling, nämligen Stiftelsen SKAPAs utvecklingsstipendium på 550 000 kr som fördelas på maximalt tre nationella vinnare i samband med mässan ”Eget Företag” i Stockholm den 2 oktober. Detta sker vid SKAPA Innovationsgala samma kväll i närvaro av en celeber prisutdelare - förra året var det prins Daniel.


Almi Företagspartner Nord delar ut ett stipendium till den bästa innovationen i Norrbotten. Pristagare blir den eller de som gjort de mest förtjänstfulla insatserna när det gäller nyskapande och kreativitet som leder till funktionsförbättring, samhällsnytta och användarvänlighet för slutkund.


Ytterligare en utmärkelse, SKAPA Framtidens Innovatör, kommer att delas ut där syftet är att inspirera och ge stöd åt unga innovatörer i åldersspannet 18-29 år så att de kan förverkliga sina idéer. Även här utses en regional representant som går vidare till den nationella finalen, där 150 000 kr fördelas på maximalt tre nationella vinnare.


En del i den nationella finalen är en pitchning som görs av samtliga länsvinnare under eftermiddagen den 2 oktober. I samband med den nationella finalen delas ytterligare stipendier ut: 10 000 kr till länsvinnarna av SKAPA Utvecklingsstipendium samt 5 000 kr till länsvinnarna av SKAPA Framtidens
Innovatör.

SKAPA-stipendiet har funnits sedan 1986. Det finansieras av Almi, Vinnova, Agne Johanssons Minnesfond, Stockholmsmässan och SE-banken.


Almi Företagspartner Nords beslut beträffande nominerad innovatör, att vara Norrbottens representant till Stiftelsen SKAPAs innovationspris:
Ett stipendium på 15 000 kr och nominering till Norrbottens deltagare i SKAPA 2014 tilldelas;

Gruvbolagen behöver god lönsamhet och de anställda behöver en god arbetsmiljö. Detta har årets Skapa-pristagare i Norrbotten, tagit fasta på när han utvecklat sin innovation.

Juryns bedömning är att denna innovation har en stor möjlighet att få en central roll vid all gruvbrytning. Årligen används ungefär 70 miljoner av denna produkt runt om i världen. Denna innovation besparar tid samt ökar säkerheten i gruvmiljön vid stora brytningsdjup samt sprickor i
berget.

Innovatörernas tekniska lösning bygger på en beprövad teknik, kräver inga nya logistiska lösningar, och kan enkelt implementeras. Innovationen spås en mycket god framtid.


Almi Företagspartner Nords beslut beträffande nominerad ung innovatör, att vara Norrbottens representant till Stiftelsen SKAPAs innovationspris till Framtidens Innovatör:
Ett stipendium på 15 000 kr och nominering till Norrbottens deltagare i Skapa Framtidens Innovatör 2014 tilldelas;

En innovation som löser en rad uppmärksammade problem med att förpacka mejerivaror. 

En efterlängtad lösning som förhoppningsvis snart finns i butik!


För mer information, kontakta Martin Bröms, Almi Företagspartner Nord, 0920-379 06

Om Almi

Almis vision är att skapa möjligheter för alla bärkraftiga idéer och företag att utvecklas. Med rådgivning, lån, riskkapital och inkubation möter vi kunderna i företagandets alla faser - från idéer till framgångsrika företag. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som befintliga företag i en expansionsfas.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.