Orkar du bära en 80-kilo tung person på bara fingerspetsarna? Skövdebon, innovatören och ambulanssjukvårdaren Magnus Danielsson kom på hur. Med en specialkonstruerad bärsele fördelas tyngden så att ambulanspersonalen kan klara flerfamiljhus med trånga trappgångar och långa, sugande bårtransporter i skog och mark. Nu lanseras den smått revolutionerande bärselen till ambulansföretag i Sverige och utomlands.
- Magnus Danielsson brinner för arbetsmiljöförbättringar, säger Nina Gillbo, innovations-rådgivare hos ALMI Företagsparten Väst, som har bidragit med förstudiemedel och rådgivning.
”En ren Aha-upplevelse”
Det var för drygt ett år sedan som Magnus Danielsson började fundera på hur man kunde förbättra de för sjukvårdare mest belastande bärmomenten, inte minst i utsatta situationer. Han experimenterade och kom till slut fram till den lösning som nu börjar serietillverkas. Bärselens rem ligger mellan handen och båren när man lyfter och vikten förflyttas då från handen till axlarna. Den kan sedan styras med bara långfingret.
– En ren Aha-upplevelse faktiskt. Det känns som man bär en 80 kilos patient med yttersta spetsen av ett finger, säger Magnus Danielsson.
Bärselen serietillverkas för större marknader
Magnus Danielsson är en erfaren innovatör. Hans Easylift kommer nu att serietillverkas av företaget Ferno Norden, som marknadsför produkter för bl.a. ambulans, polis och räddnings-tjänst. Förutom för ambulanstjänster kan bärselen framöver också vara intressant för begravningsentreprenörer och flyttfirmor. Easylift finns i två varianter, en för händerna och en som bärsele. Bärselen sitter heller inte fast i båren, som andra bärselar gör, vilket betyder att man inte riskerar att dras med om man faller.
– Magnus Danielsson är en av de få innovatörer, som har förmågan att se hela innovations-processen från uppfinning till marknadsföring. Han brinner också för arbetsmiljöförbättringar, säger innovationsrådgivaren Nina Gillbo, Almi Väst.
Ökad trafiksäkerhet och jämställdhet på jobbet
Att vara ambulanssjukvårdare är ett tungt jobb, inte minst om patienten måste bäras ner flera trappor i smala trapphus eller långa sträckor i skog och mark. Bärselen minskar avsevärt risken för belastnings- och förslitningsskador hos personalen. Efter tunga lyft till ambulansen ska ambulanssjukvårdarna sedan i hög hastighet köra till närmaste sjukhus. Att då inte ha trötta och kanske darriga armar ökar trafiksäkerheten.
– Med bärselen kan de flesta bära tungt längre sträckor. Det betyder att fler kvinnor kan klara jobbet . Bärselen bidrar till jämställdhet i vår yrke, säger Magnus Danielsson.
Skövde den 15 december 2010
För ytterligare information:
Magnus Danielsson, innovatör, mobil 076 104 55 42
Nina Gillbo, innovationsrpådgivare Almi Väst, mobil 070 625 12 04
Om Almi
Almi erbjuder lån, riskkapital och rådgivning i företagandets alla faser – från idéer till framgångsrika företag. Visionen är att skapa möjligheter för alla bärkraftiga idéer och företag att utvecklas. Det kan gälla en idé om en ny produkt eller tjänst, att starta ett nytt företag eller att utveckla ett befintligt företag. Almi ägs av staten tillsammans medregionala ägare och finns nära kunderna med 40 kontor över hela landet.
Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.