2014-04-29 09:01Pressmeddelande

​Ny intelligent teknik sorterar och identifierar elektronikskrot för miljarder

null

Elektronikavfall är världens snabbast växande avfallsström. Almi Invest investerar i det Göteborgsbaserade företaget Refind Technologies som har utvecklat ett system för klassificering, sortering och insamling av information från använda och kasserade produkter. Globalt omsätter marknaden för återvinning av elektronik, lampor och batterier motsvarande 62 miljarder kronor och förväntas växa till närmare 140 miljarder 2020.

Aktörerna inom avfallshantering har länge letat efter kostnadseffektivitet samt ökad stabilitet. Men förutom en snabb sorteringsprocess så finns det också behov av att klassificera elektronikskrotet. Marknadens aktörer har insett att ju mer data man kan samla in, desto högre värde får det återvunna materialet. Det ger också insikter om hur marknaden ser ut. Här kommer Refinds systemlösning in i bilden. Företaget erbjuder intelligenta system för identifiering, klassificering och sortering av använda elektronikprodukter. Systemen baseras på en AI-metod (artificiell intelligens) som kallas för ”Deep learning” och som gör det möjligt att känna igen en mycket stor mängd olika objekt trots att dessa inte alltid ser precis likadana ut. Mjukvaran används sedan i kombination med optiska och mekaniska system som innefattar datainsamling och utsortering.

2 miljarder mobiler
Marknaden för uttjänta elektronikprodukter är gigantisk. Ett exempel är våra mobiltelefoner. Förra året passerade försäljningen 2 miljarder enheter i världen.

– Eftersom vi redan har 6,5 miljarder abonnemang innebär det att minst lika många telefoner blev över. Av dessa är det endast omkring 15 procent som når den ordinära återvinningen. Övriga sparades av användarna, såldes vidare, slängdes i soporna eller gick till så kallad informell återvinning som sker under mycket dåliga förhållanden, säger Johan Falk, investment manager på Almi Invest.

Hårddiskar och bläckpatroner
I juni lanserar Refind sin generella sorteringsplattform Refinder Platform som har ett betydligt större användningsområde. I den anläggningen är det möjligt att inte bara identifiera och sortera batterier utan av andra materialströmmar som t ex blandad småelektronik, kretskort och hårddiskar, stora batterier samt bläckpatroner och lasertoners. Under utveckling är också ett system för identifiering och sortering av lampor.

Se även: www.refind.se


För ytterligare information kontakta:

Johan Falk,
Investment Manager Almi Invest +46 70-326 20 19 johan.falk@almi.se
Hans-Eric Melin vd Refind AB +46 760 140 961, hanseric.melin@refind.se
Maria Kessling, kommunikationschef Almi Invest, tel +46 76-880 88 10 maria.kessling@almi.se


Om Almi Invest
Almi Invest investerar i bolag med stor tillväxtpotential. Vi skapar, med kompetens, kapital och nätverk möjligheter för bolag att växa. Investeringar sker från såddfas till expansionsfas. Vi finns över hela landet med regional kunskap och ett internationellt perspektiv. Portföljen består idag av 350 tillväxtbolag i många olika branscher. Almi Invest är ett dotterbolag till Almi Företagspartner AB.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.