2015-05-26 08:52Pressmeddelande

Ny produkt förenklar insamlandet av överblivet läkemedelsavfall

Vi på Almi är stolta över att ha bidragit till att en ny produkt nu kan komma ut på marknaden! Det handlar om ett nytt, enkelt och hållbart sätt att hantera läkemedelsavfall som uppstår på äldreboende och på företag.

Produkten heter Recarebox och är ett enkelt, miljöriktigt och säkert sätt att bli av med sina överblivna läkemedel. Dag Malgeryd är VD och ägare till det nystartade företaget Recaremed som ligger bakom produkten. Trots att Recaremed är ett ungt företag finns en lång erfarenhet kring hantering av läkemedels- avfall.

Almi har varit med i hela processen - från ett tidigt idéstadium och har sedan följt produktens utveckling fram till att den nu kan kommersialiseras.”Det är en mycket intressant produkt som kommer att underlätta för många och göra skillnad i den fram- tida hanteringen av läkemedelsavfall”, säger Helen Ljunggren, innovationsrådgivare på Almi.

Enligt undersökningar står det allt för ofta kvar överblivna läkemedel i skåp eller förråd på äldreboende och hos näringsidkare och där utgör de en säkerhetsrisk. Målsättningen med Recarebox är att förenkla och öka insamlingsgraden av dessa läkemedel.

Avfallssystemet Recarebox beställs enkelt i företagets webbshop. När boxen fyllts med läkemedelsavfall returneras den för kontroll innan den sedan destrueras på ett kontrollerat vis. I systemet ingår förutom tur och returfrakt även andra hjälpmedel som förenklar hanteringen av läkemedelsavfallet. I webbshop hittar man t ex instruktionsfilmer som stöd vid introduktion av personal som ska använda Recarebox.

Förutom säkerhet och enkelheten är miljötänkande och kostnadseffektiv hantering kärnpunkterna i Reca- remeds filosofi. Förnyelsebara och kostnadseffektiva material liksom användande av befintliga lösningar för insamlande och transporter är viktiga miljöval.”Ca 40 % av det läkemedelavfall som samlas in består av förpackningar och emballage som kan sorteras

i förpackningsinsamlingen”, säger VD Dag Malgeryd. ...............................................................................................................

MER INFORMATION

Dag Malgeryd, Recaremed AB, tel 070-290 93 93, dag@recaremed.se www.recaremed.se information och webbshop

Helen Ljunggren, Almi, tel 036-30 65 19, helen.ljunggren@almi.se www.almi.se/jonkoping

Almi - när idéer ska utvecklas och företag ska växa
Inom Almi nationellt är totalt cirka 50 personer delaktiga i rådgivning och finansiering av innovationsprojekt. Totalt ges stöd till cirka 2.000 projekt per år och verksamheten har cirka 15.000 kundkontakter per år. Almi bidrar till att ca 600 nya projekt kommersialiseras varje år i Sverige.

Om Almi

Almis vision är att skapa möjligheter för alla bärkraftiga idéer och företag att utvecklas. Med rådgivning, lån, riskkapital och inkubation möter vi kunderna i företagandets alla faser - från idéer till framgångsrika företag. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som befintliga företag i en expansionsfas.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.