2014-12-11 07:15Pressmeddelande

Ny röntgenteknik minskar risken för skadliga stråldoser

null

Företaget Luxbright har utvecklat en ny patentsökt röntgenteknik som både ger lägre stråldoser och en bättre bildkvalitet. För patienterna innebär detta att den tid som en patient behöver exponeras för strålning kan reduceras betydligt. Almi Invest har investerat i företaget tillsammans med affärsänglar och inkubatorn GU Holding.

Att minska strålningsrisken vid röntgen är något som har efterfrågats av såväl radiologer och kardiologer, som tillsynsmyndigheter och olika patientgrupper, t ex kvinnor som genomgår mammografi undersökningar. Kärnan i Luxbrights teknik är ett röntgenrör, som består av ett nanomaterial och som företaget själv har utvecklat. Med traditionell röntgenteknik behöver röntgenlamporna först värmas upp för att nå rätt arbetstemperatur och då utsänds strålning som utsätter både personal och patienter för onödiga stråldoser. Luxbrights röntgenrör kan starta utan att röntgenlampan behöver värmas upp i förväg. Företaget grundades av forskaren och uppfinnaren Dr. Qiu Hong Hu som ville utveckla prisvärda och säkrare röntgenrör som avger en lägre strålningsdos och bättre bildkvalitet. Hans forskarkarriär har hittills resulterat i 14 patent inom nanomaterial och fältemission och han har en PhD inom materialvetenskap. 

– Den här lösningen är ett viktigt framsteg inom röntgenområdet och löser många av de problem som dagens röntgenteknik för med sig. Dessutom är det här en betydligt mer kostnadseffektiv lösning där återkommande byten av uttjänta röntgenlampor inte behöver ske lika ofta, vilket är en stor kostnad för sjukhusen. Tillverkningskostnaden av Luxbrights röntgenrör är betydligt lägre, säger Robert Hellman, Investment Manager på Almi Invest.

Effektiv vid hjärtröntgen
Luxbrights röntgenteknik bygger på en pulserande röntgenkälla vilket ger en rad andra fördelar förutom mindre strålning rent generellt. Tekniken har även specifika fördelar som är speciellt eftertraktade inom fluoroskopi. T ex vid hjärt- och kärlröntgen, där hjärtats pumpande rörelser kräver betydligt fler röntgenbilder med dagens traditionella röntgenteknik. En hjärtröntgen behöver ske när hjärtat befinner sig i vilofas. Vid en genomsnittlig puls på 80 bpm (slag per minut) är vilofasen endast 300 millisekunder. Utan ett pulserande röntgenrör blir det då omöjligt att ta skarpa och tydliga bilder. Eftersom det inte finns något röntgensystem på marknaden som kan ta fram en bild under ett fåtal hjärtslag får dagens patienter spendera onödigt lång tid under röntgenstrålarna - vilket i sin tur medför oönskad lång exponering av strålning. Det kan undvikas med Luxbrights teknik.

Marknad värd 20 miljarder
Den medicinska röntgenmarknaden uppskattas vara värd 20 miljarder kr/år med en genomsnittlig tillväxt på mellan 4-6 % per år. USA står för cirka 40 % av marknaden (Källa: BCC Research, Global Industrial Analysis).

– Det är spännande att vara en del av en sådan banbrytande kommersiell tillämpning av nanovetenskap. Almi Invests investering ger vårt företag den finansiella stabiliteten så att vi kan fortsätta utforma våra produkter till nästa generations bildenheter och därmed bidra till att Sveriges behåller en position som en ledande nation inom nanoteknik, säger Gregory Carson, tillförordnad vd för Luxbright.

För ytterligare information kontakta:
Maria Kessling, kommunikationschef Almi Invest, tel +46 76-880 88 10 maria.kessling@almi.se
Robert Hellman, Investment Manager Almi Invest, tel +46 70-263 80 66 robert.hellman@almi.se
Gregory Carson, tf vd Luxbright, tel +46 76-765 38 39 gregory@luxbright.com


 

Om Almi Invest
Almi Invest investerar i bolag med stor tillväxtpotential. Vi skapar, med kompetens, kapital och nätverk möjligheter för bolag att växa. Investeringar sker från såddfas till expansionsfas. Vi finns över hela landet med regional kunskap och ett internationellt perspektiv. Portföljen består idag av 350 tillväxtbolag i många olika branscher. Almi Invest är ett dotterbolag till Almi Företagspartner AB.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.