2010-11-18 14:47Pressmeddelande

Ny västsvensk uppfinning: Tyst i klassrummen med tassar av ull och gummi

null

Göteborgsföretagaren Eva Eriksson har funnit ett enkelt sätt att få tyst i svenska klassrum som skulle få skolminister Jan Björklund att bli grön av avund. En ny enkel typ av tassar för stolar med stålrörsben dämpar nämligen skrapljudet nästan helt. Det störande stolskrapet är inte bara irriterande utan kan ge tinnitus. Dämpar man klassrummen med för många ljudabsorbenter kan lärarna istället utveckla stämbandsproblem. De nästan 1,3 miljoner eleverna och 123 000 lärarna i landets drygt 5.600 grund- och gymnasieskolor skulle också välkomna Eva Erikssons stoltassar.

– Jag är stolt att ha utvecklat en produkt som kan förändra för så många, både lärare och elever, säger Eva Eriksson. Stoltassen Silent Socks har tagits fram med hjälp av bland andra Almi Företagspartner Väst.
- Det stödet har varit helt avgörande, säger hon.

En tass av tovad ull och gummi

Eva Eriksson fick idén till konstruktionen på tassarna för fyra år sedan när hon lyssnade på ett föredrag. Eftersom hon är industridesigner såg hon lösningen framför sig. Skrapljud från stolar uppstår av vibrationer när benen hackar mot golvet. Om man istället får dem att glida upphör vibrationerna och därmed ljudet. Tennisbollar med skurna hål är bra, men inte en rationell lösning. Eva Eriksson tog med hjälp av en akustiker fram en tass av tovad ull med en invändig hållare av syntetgummi.

– Den yttre tovade ullstrumpan är ekologisk, självrenande och tåligt. Den invändiga gummibollen gör att tassen sitter kvar, säger hon. Hela tassen är tvätt- och torktumlingsbar.

Almi: Viktigt med samarbetet med Lekolar

Eva Eriksson har förutom rådgivning fått förstudiemedel och ett innovationslån från Almi Väst.

– Man slås av att det är en snygg produkt som också verkligen fungerar. Viktigast är dock att hon har etablerat ett samarbete med Lekolar som har en stor säljorganisation. Det bäddar för att lyckas rent kommersiellt och nå ut på en större marknad, säger Helene Öhrvall, rådgivare hos Almi Väst.

Mycket bra testresultat

Tassarna har utsatts för flera ingående tester och har provats i autentiska miljöer på förskolor och i klassrum. Prov i akustiklaboratorium har visat att ljuddämpningsförmågan är mycket bra. Beroende på vilken stol och vilket golv som Silent Socks testades på, dämpades ljudet med upp till 20 dB(A). En dämpning med ca 10 dB(A) motsvarar vanligtvis en upplevd halvering av ljudstyrkan. Statens Tekniska Forskningsinstitut i Borås, gjorde en jämförande slitagetest mellan tassarna och vanliga filttassar och tennisbollar, En stol med 50 kilos tyngd drogs 40 cm åt vardera hållet. Efter 40 000 gånger avbröts testen. Silent Socks-tassen var fortfarande hel. Den näst bästa tassen gick sönder vid 23 000 gånger.

Tassar på i ullstrumporna

Nu lanseras stoltassen till skolor och förskolor men också till andra offentliga miljöer och hemmamiljöer. Försäljningen till skolor och förskolor sker via företaget Lekolar, som redan har köpt upp 7 000 tassar. Till övriga miljöer sker försäljningen direkt från Eva Eriksson Design.

– Vi räknar med att sälja uppåt 40 000 tassar första året, sedan efter några år runt 150.000 om året, säger Eva Eriksson. Tassarna tillverkas i Sverige. Kostnaden för en klassuppsättning är lägre än en investering i ljudabsorberande plattor för motsvarande resultat.  Jag är nog inte duktigare än någon annan, men jag har en envishet och uthållighet som ger resultat, säger Eva Eriksson om sig själv. Hon är nominerad till Business Region Göteborgs utmärkelse: Årets Äventyrare.

Göteborg den 18 november

För ytterligare information:

Eva Eriksson, Eva Eriksson Design AB, 031 24 52 76

Helene Öhrvall, rådgivare Almi Väst,  031 779 79 

Om Almi

Almi erbjuder lån, riskkapital och rådgivning i företagandets alla faser – från idéer till framgångsrika företag. Visionen är att skapa möjligheter för alla bärkraftiga idéer och företag att utvecklas. Det kan gälla en idé om en ny produkt eller tjänst, att starta ett nytt företag eller att utveckla ett befintligt företag. Almi ägs av staten tillsammans medregionala ägare och finns nära kunderna med 40 kontor över hela landet.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.