2015-03-12 07:15Pressmeddelande

Ny vd på Almi Invest reser miljardfond

null

Mikael Karlsson har utsetts till ny vd för Almi Invest. Han har haft posten som vice vd sedan mars 2013 och nu tar han över vd posten efter Jan Bengtsson.

– Det här blir naturligtvis en spännande utmaning för mig. Speciellt då vi är mitt uppe i en intensiv fondresning, säger Mikael Karlsson. Han tillträdde sin nya tjänst den 1 mars.

Almi Invests nya vd är inte något oprövat kort i dessa sammanhang. Han har en lång och gedigen erfarenhet inom branschen, bland annat som analytiker, affärsrådgivare och Investment Manager i både privata och statliga riskkapitalbolag.

– Jag önskar Mikael varmt välkommen till ett spännande jobb! Det var många kvalificerande sökande till tjänsten och efter en omfattande rekryteringsprocess valde vi Mikael Karlsson till vd posten. Han har en gedigen erfarenhet från riskkapitalbranschen och är en person med goda ledaregenskaper. Jag är övertygad om att Almi Invest under hans ledning kommer fortsätta att utvecklas och nå nya framgångar, avslutar Göran Lundwall, koncernvd Almi Företagspartner och styrelseordförande Almi Invest.

I sin nya roll som vd kommer Mikael vara ytterst ansvarig för Sveriges mest aktiva investerare i unga tillväxtbolag. Almi Invests portfölj består idag av cirka 400 tidiga tillväxtbolag i många olika branscher. Investerat belopp är ca 1,2 miljarder och samtidigt har bolagen tillförts över 2 miljarder kr från privata finansiärer. Almi Invest roll är att vara marknadskompletterande och investera i tidiga riskfyllda faser, nästintill alltid tillsammans med privat kapital.  

– Normalt gör vi ca en nyinvestering i veckan och 2014 gjorde vi rekordmånga nyinvesteringar i 77 tidiga tillväxtföretag. Vi fyller definitivt en viktig funktion. Vårt mål är att bidra till att nya svenska tillväxtföretag får en chans att utvecklas, säger Mikael Karlsson.

Reser nya fonder

Mikael tillträder mitt under pågående fondresningsarbete där målsättningen är att ta in 1,2 miljarder kr som ska investeras under 2015-2020. Idag består Almi Invest av 8 fonder som totalt förvaltar ca 1,5 miljarder kr. Organisationen har hög regional närvaro och innefattar ca 40 Investment Managers fördelat på 12 regionala kontor.

– Vi har jobbat med den nya fondgenerationen i drygt ett år, och förankrat den i Sveriges regioner. Vår målsättning är att fonden på ca 1,2 miljarder med investeringar från regioner, Almi Företagspartner och matchande EU kapital, ska vara på plats till sommaren, säger Mikael Karlsson.

För ytterligare information kontakta:

Maria Kessling, kommunikationschef Almi Invest, tel +46 76-880 88 10 maria.kessling@almi.se

Mikael Karlsson, vd Almi Invest, tel + 46 70-916 46 10 mikael.karlsson@almi.se

Om Almi Invest

Almi Invest är Sveriges mest aktiva investerare och investerar i bolag med stor tillväxtpotential. Vi skapar, med kompetens, kapital och nätverk möjligheter för bolag att växa. Investeringar sker i tidiga faser. Vi finns över hela landet med regional kunskap och ett internationellt perspektiv. Portföljen består idag av ca 400 tillväxtbolag i många olika branscher. Almi Invest är ett dotterbolag till Almi Företagspartner AB.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.