2015-06-16 07:15Pressmeddelande

Nytt biomaterial ger bländvitt smile utan att skada emaljen

null

Psilox AB har utvecklat en unik produkt som både bleker tandemaljen och förebygger ilningar i tänderna utan skadliga biverkningar. Men det är egentligen själva teknologiplattformen med ihåliga kalciumfosfatpartiklar som är det mest unika i Psilox koncept. Almi Invest har investerat i företaget.

I Psilox koncept ingår ihåliga kalciumfosfatpartiklar som fungerar som transportörer av exempelvis tandblekningsmedel och därmed kan re mineralisera tandens emalj. Produkten innehåller en kroppsegen substans som består av amorft kalciumfosfat som saknar kristallstruktur. Tack vare ämnets lättlöslighet kan Psilox produkt både re mineralisera tandemaljen, dess kanaler och därmed permanent bidra till att minska ilningar i tänderna.

Mer skonsamt

I dag finns det en rad olika tandkrämer som påverkar emaljen. Men en del av de substanser som polerar tandytan är ofta för hårda, i en del fall består de av glaskulor. Psilox material är betydligt mer skonsamt mot emaljen då formen på kulorna är förlåtande och materialet är mjukare än tandemaljen. Forskningen bakom Psiloxs produkt har utförts av professor Håkan Engqvist och Wei Xia på Ångströmslaboratoriet, Uppsala. Företaget för just nu affärsdiskussioner med flera internationella dentala företag.

– Psiloxs team har både kompetens och en bra branscherfarenhet. De har också en bra produkt vilket de redan bevisat då de lyckats intressera internationella företag som visat ett stort intresse för Psilox produkt. Potentiellt sett har produkten ett betydligt större användningsområde utöver dentalvården, säger Allan Asp, Investment Manager på Almi Invest.

Tandvård värd miljarder

Omsättningen globalt för hela branschen uppskattas år 2015 nå närmast ofattbara 12.6 BUSD. (Källa: rapport från Global Industry Analysts Inc. 2010). En global trend som växer starkt är att tandkrämerna blir allt mer specialiserade.

– Almi Invests investering är viktig för oss. Dels hjälper det oss att fullfölja vår plan att etablera oss internationellt och dels sänder detta en viktig signal till marknadens investerare om att de tror på oss, vår produkt och vårt företag, säger Peter Bramberg, arbetande styrelseordförande i Psilox. 


För ytterligare information kontakta:

Maria Kessling, kommunikationschef Almi Invest, tel +46 76-880 88 10 maria.kessling@almi.se

Allan Asp, Investment Manager Almi Invest tel +46 70-605 23 02 allan.asp@almi.se

Peter Bramberg, arbetande styrelseordförande, Psilox tel +46 73-789 56 86 peter.bramberg@psilox.com

Om Almi Invest

Almi Invest är Sveriges mest aktiva investerare i unga tillväxtbolag. Vi skapar, med kompetens, kapital och nätverk möjligheter för bolag att växa. Investeringar sker i tidiga faser. Vi finns över hela landet med regional kunskap och ett internationellt perspektiv. Portföljen består idag av ca 400 tillväxtbolag i många olika branscher. Almi Invest är ett dotterbolag till Almi Företagspartner AB.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.