2016-10-12 07:00Pressmeddelande

Nytt projekt skapar jobb åt nyanlända

Nytt pilotprojekt ska ge nyanlända entreprenörer i Sörmland chansen att förverkliga sina affärsidéer. Tillväxtverket har beviljat en halv miljon kronor till projektet som vill skapa kontaktytor mellan nyanlända och näringslivet.
– 
Vi testar en ny modell där vi ger utbildning genom seminarier, men också genom att integrera nyanlända tidigare via praktik och kontakt med lokala företag, säger Thomas Orrung, kontorschef på Almi i Nyköping.

Projektet görs i samarbete mellan Almi Företagspartner Stockholm Sörmland och Bright Red Future AB med 536 000 kronor i medel från Tillväxtverket. Målet är att skapa en skräddarsydd företagarutbildning med utgångspunkt i deltagarnas egna affärsidéer. Utbildningen avslutas med en diplomeringsceremoni där deltagarna får möjlighet att pitcha sina idéer till potentiella investerare.
– Vi kommer att arbeta med tidig kontakt och utbyte med näringsliv och nätverksbyggande. Det låter kanske lite fluffigt, men det är det projektet handlar om - att skapa kontakt, säger Thomas Orrung.

Efter avslutad utbildning ska 15 nyanlända komma i sysselsättning genom att starta eget eller via en anställning hos något av de företag som de varit i kontakt med under utbildningen. Thomas Orrung berättar om sina förhoppningar på projektet:
– Vi är glada över att vi har fått pengarna och hoppas att det är en pilot som kan permanentas med nya resurser och faktiskt integrera nyanlända, säger han.

Fakta:

Utbildningen är kostnadsfri och startar den 1 november. Under 14 veckor träffas deltagarna på tisdagar och torsdagar mellan klockan 13:00 och 16:00. I utbildningen varvas seminarier med nätverksträffar och studiebesök. Alla nyanlända som bor i Sörmland och är inskrivna vid Arbetsförmedlingen är välkomna att delta. För att deltagandet ska vara meningsfullt måste deltagarna tala grundläggande svenska eller engelska samt ha en affärsidé som de vill utveckla.


För anmälan: https://goo.gl/1AdMBT

Kontaktperson:
Scarlett Roa Brynildsen, 073 642 0741, scarlett@brightred.se

Projektansvarig:
Thomas Orrung, kontorschef Almi Företagspartner Stockholm Sörmland AB, 08-458 14 51, thomas.orrung@almi.se

Kommunikationsansvarig:
Maya Estelle, Almi Företagspartner Stockholm Sörmland AB 08-458 14 04, maya.estelle@almi.se

Om Almi

Almi erbjuder lån, riskkapital och rådgivning i företagandets alla faser – från idéer till framgångsrika företag. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som befintliga företag i en expansionsfas. Almi ägs av staten tillsammans med regionala ägare och finns nära företagen med 40 kontor över hela landet.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.