2014-09-17 09:07Pressmeddelande

Nytt verktyg bygger nästa generations appar

null

Inom 6 år kommer 50 miljarder prylar att vara uppkopplade mot internet. Internet of Things (IoT) spås bli det största som hänt efter WWW. Nya appar som kan övervaka och fjärrstyra allt mellan himmel och jord förväntas komma i miljontals. Almi Invest har investerat i företaget Evothings. Företaget har utvecklat en verktygslåda riktad till de utvecklare som ska bygga prototyper och nya IoT-appar. Marknaden för denna typ av appar beräknas vara värd runt 100 miljarder SEK redan inom en fyra års period.

Många anser att en iPhone utan appar är en vingklippt produkt. Det är apparna som skapar liv i annars döda hårdvaror och nya lanseras dagligen. Utvecklare som vill arbeta effektivt med applikationsutveckling inom IoT kräver verktyg som är lätta och enkla att överblicka. Dessutom ska tiden som det tar för test och felsökning av långa komplicerade programkoder, minimeras utan att ge avkall på exakthet. Buggar får inte slippa igenom och uppdateringar måste ske i realtid.

Saknats verktyg
Hittills har det saknats verktyg för att utveckla IoT appar. Evothings blir därmed först ut på marknaden med sin verktygslåda, Evothings Studio:

– Det kommer att behövas bra utvecklarverktyg för denna nya marknad. Med dagens verktyg är det svårt att få lönsamhet i utvecklingen av IoT-appar. Med Evothings Studio är det väldigt enkelt att göra mobila appar som kommunicerar med alla möjliga saker. Evothings ligger rätt i tiden och har dessutom samlat ett mycket kompetent team i företaget. Jag är övertygad om att det här kan bli mycket stort, säger Pär Carlshamre, Investment Manager på Almi Invest.

Idag styrs utvecklingen av IoT mest av vad som är möjligt att åstadkomma, snarare än vad som ger riktig nytta. Men allt fler branscher börjar se möjligheterna att tjäna pengar på nya tjänster, bygga mervärde eller spara på kostnader. Det kan handla om appar som hjälper till att optimera hela eller delar av en tillverkningsprocess, minska transportkostnader, eller möjliggöra fjärrkontroll av enheter. Ett parkeringsbolag kan exempelvis via en app i en mobiltelefon få en exakt överblick på vilka platser som är lediga, ett speditionsföretag kan få exakt position på var respektive container befinner sig och samtidigt ha kontroll över temperaturen i varje enskild transport.

Kostar endast en femtedel
På fackspråk har Evothings skapat ett utvecklingsverktyg som är specifikt anpassad för IoT-appar.
En avgörande fördel med Evothings verktyg är att kostnaden för utvecklingsprocessen kan kapas ned till en femtedel. För programmerare förenklas processen radikalt: bland annat kan utvecklare av appar använda befintlig webbteknik och behöver därför bara en kodbas som sedan automatiskt kan generera appar för olika målplattformar såsom Android, iPhone, Windows Phone, etc.
Användare av Evothings Studio behöver inga specialkunskaper för respektive mobil plattform i utvecklingsprocessen. Därför kan miljontals utvecklare världen över, oavsett kunskapsnivå, utveckla egna appar.

För ytterligare information kontakta:
Maria Kessling, kommunikationschef Almi Invest, tel +46 76-880 88 10 maria.kessling@almi.se
Pär Carlshamre, Investment Manager Almi Invest tel + 46 70-479 00 88 par.carlshamre@almi.se
Tomas Uppgård, vd Evothings tel: +46 70-920 10 20 tomas@evothings.com

Om Almi Invest
Almi Invest investerar i bolag med stor tillväxtpotential. Vi skapar, med kompetens, kapital och nätverk möjligheter för bolag att växa. Investeringar sker från såddfas till expansionsfas. Vi finns över hela landet med regional kunskap och ett internationellt perspektiv. Portföljen består idag av 350 tillväxtbolag i många olika branscher. Almi Invest är ett dotterbolag till Almi Företagspartner AB.

Om Almi

Almis vision är att skapa möjligheter för alla bärkraftiga idéer och företag att utvecklas. Med rådgivning, lån, riskkapital och inkubation möter vi kunderna i företagandets alla faser - från idéer till framgångsrika företag. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som befintliga företag i en expansionsfas.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.