2013-06-24 11:00Pressmeddelande

PRESENTATION AV NORRBOTTENS REPRESENTANT TILL SKAPA 2013

PRESENTATION AV NORRBOTTENS REPRESENTANT TILL SKAPA 2013


Prisutdelning har skett måndagen den 24 juni kl. 10.00 på Almi Företagspartner Nord, Stationsgatan 36 i Luleå.

Almi Företagspartner Nord har, tillsammans med Idéakuten samt Idérika kvinnor Norrbotten, varit handläggare och utsett den som ska representera Norrbotten i Sveriges mest prestigefyllda uppfinnartävling, nämligen Stiftelsen SKAPAs utvecklingsstipendium på 600 000 kr som fördelas på maximalt tre nationella vinnare i samband med mässan ”Eget Företag” i Stockholm den 3 oktober. Detta sker vid SKAPA Innovationsgala samma kväll i närvaro av prins Daniel

Almi Företagspartner Nord delar ut ett stipendium till den bästa innovationen i Norrbotten, ett stipendium att användas till mässdeltagande eller annan marknadsaktivitet.

SKAPA-stipendiet har funnits sedan 1986. Pristagare blir den eller de som gjort de mest förtjänstfulla insatserna när det gäller nyskapande och kreativitet som leder till kommersiella möjligheter inom det tekniska och industriella området.

Prisutdelare är Norrbottens landshövding Sven-Erik Österberg.

Almi Företagspartner Nords beslut beträffande nominerad innovatör, att vara Norrbottens representant till Stiftelsen SKAPAs innovationspris: Ett stipendium på 20 000 kr och nominering till Norrbottens deltagare i SKAPA 2013 tilldelas;

MARGARETHA MATHIASSON

Motivering: Europa används ca 14 miljoner insulindoser per dag och antalet diabetiker förväntas dubbleras i världen inom en tjugoårsperiod. Över en miljon stickskador från injektionsnålar inträffar årligen i Europa, enbart i Sverige sker mellan 5 000 och 10 000 skador per år. Stickskadorna ökar risken för smittspridning och infektioner, vilket ger stora kostnader för samhället och framkallar oro hos individen. EU har i direktiv tagit fram krav på regler för att undvika stickskador hos vårdpersonal och i detta ingår även att nålen ej ska kunna återanvändas.

Detta har Margaretha Mathiasson tagit fasta på när hon utvecklat och patentsökt Nålsticksskyddet. Med stor idoghet, lyhördhet och på anmärkningsvärt kort tid har Margaretha gått från idé till färdig produkt och är idag nära kommersialisering av sin produkt. Nålsticksskyddet spås en mycket god framtid.

För mer information, kontakta Agneta Löf, innovationsrådgivare, Almi Företagspartner Nord, 0920-379 29


Om Almi

Almis vision är att skapa möjligheter för alla bärkraftiga idéer och företag att utvecklas. Med rådgivning, lån, riskkapital och inkubation möter vi kunderna i företagandets alla faser - från idéer till framgångsrika företag. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som befintliga företag i en expansionsfas.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.