2017-11-21 12:13Pressmeddelande

Priserna för Årets Nybyggare i Dalarna går till Nagla Negm El Din Hussein i Gagnef och Penikandjomon Kone i Avesta

null

Årets Nybyggare och Årets Pionjär är pris som ges till framgångsrika svenska företagare med utländsk bakgrund och som genom sitt arbete är goda exempel på att det går att vara framgångsrik företagare i ett nytt hemland. Bakom priserna står Almi Företagspartner, Stiftelsen IFS och SEB. Priserna delas ut på Residenset av Landshövding Ylva Thörn.

Priserna är ett sätt att lyfta fram framgångsrika företagare, dels för att hylla att de har lyckats men också som förebilder för andra blivande företag. De visar att det är möjligt att driva företag och nå framgång i det nya hamlandet.

Anna Rosengren är VD på Almi GävleDala, hon menar att man ser att personer med utländsk bakgrund som startar företag i Sverige har en ännu större möjlighet att lyckas när de får kontakt med företagsfrämjande aktörer som Almi. När de får tillgång till rätt rådgivning så anställer de fler och omsätter mer, och för att skapa bättre förutsättningar och extra skjuts till företagen har Almi startat ett projektet Utveckling för tillväxtföretagare från andra länder – IFS 2.0.

- Människor som kommer till Sverige är en resurs. Många har en stark drivkraft vill starta eller redan driver företag och många har fina förutsättningar att lyckas bra, säger Anna Rosengren.

Det är också det som är bakgrunden till priserna för Årets Nybyggare och Årets Pionjär, att ge goda exempel på företag som lyckats och lyfta fram dem som förebilder för dem som vill göra en liknande resa. säger Anna Rosengren säger:

- Båda de här företagarna har lyckats på grund av sin ambition, sitt driv och sitt entreprenörskap, och de visar att det är möjligt att utvecklas och lyckas i det svenska näringslivet.

Svensk VVS på export till Elfenbenskusten

Penikandjomon Kone säljer och installerar solenergipaneler och utför VVS-arbeten i sitt företag P. Solenergi & VVS Service AB. De har sex heltidsanställda och omsätter över fem miljoner kronor i sin verksamhet i Avesta, men planerna sträcker sig långt utanför både Avesta och Dalarna.

- Det här priset betyder jättemycket för mig. Jag är en kille som kommer från ingenstans, ingen annan i min familj har gått i skolan och mina föräldrar är inte i livet idag, men jag tror att de är glada någonstans, säger Penikandjomon Kone.

I Penikandjomon Kones hemland Elfenbenskusten är verksamheten i full gång och snart öppnar han en butik som ska sälja VVS-produkter från Gustavsberg i staden Abidjan där han också har också undervisat på VVS-skolan. I Elfenbenskusten saknas helt riktlinjer för VVS arbeten och P Penikandjomon Kone ser stora affärsmöjligheter i att exportera svensk VVS-standard till landet.

Personlig assistans med utgångspunkt i mångfald av brukarebehov

Nagla Negm El Din Hussein kom från storstaden Kairo i Egypten till det lilla samhället Gagnef i Dalarna till Sverige, en plats som hon har kommit att älska. År 2006 grundade hon sitt företag Shamsem Assistans AB utifrån den erfarenhet hon fått i och med att hennes man var i behov av assistans. Hon ville skapa möjligheter för brukarna att själva kunna medverka till sin personliga assistans, och utgå ifrån brukarens behov och önskemål.

Shams betyder sol på arabiska och tillsammans med den svenska ändelsen –en har man skapat ordet Shamsen, alltså Solen. För Nagla Negm El Din Hussein står namnet för en blandning av det svenska och det arabiska som hon tycker speglar kärnan i företaget.

- Det är inte lätt att starta och driva företag, men jag har fått mycket hjälp, från Almi, från näringslivskontoret i Gagnef och förstås från mina anställda, utan dem hade jag inte stått här idag, säger Nagla Negm El Din Hussein

Sedan starten har verksamheten växt undan för undan och nu har man kunder med många olika bakgrunder runt om i Sverige. Under 2016 omsatte företaget 18,5 miljoner kronor och hade 41 anställda. Men fortfarande ser Nagla Negm El Din Hussein Shamsen assistans som ett litet, personligt och färgstarkt företag i Gagnef.

Inspiration från Wilhelm Moberg

Prisets namn, Årets Nybyggare, kommer från Vilhelm Mobergs böcker de svenska nybyggarna som migrerade för drygt hundra år sedan. De lämnade ett fattigt land, för att bygga en ny tillvaro i Amerika. I dag ser vi liknande rörelser när människor lämnar sina hemländer, på grund av krig eller politiska situationer, för att komma till Sverige för att bygga ett nytt liv.

- Mångfald är en affärsmöjlighet, som om man missar den så kommer man att missa affärer. De här företagen är viktiga för vår region och vi vill rikta ett stort tack till dem, säger Anna Rosengren och fortsätter

- För att Sverige ska fortsätta vara konkurrenskraftigt behöver vi nya influenser. Det är viktigt att tänka på det, helst nu när det finns strömningar som inte ser positivt på invandringen.

Motiveringar

Årets Nybyggare i kategori Pionjär

Nagla Negm El Din Hussein med företaget Shamsem Assistans AB med säte i Gagnef

”Nagla Negm El Din Hussein har med en genuin känsla för service och kvalitet utifrån kundens behov byggt upp ett starkt företag. Den enskilde individen är i fokus, både som kund och anställd, när företaget tar sikte på framtiden. ”

Årets Nybyggare:
Penikandjomon Kone med företaget P. Solenergi & VVS Service AB med säte i Avesta.

”Penikandjomon Kone har på ett målmedvetet sätt utbildat sig och vidareutvecklat sitt företag där kvalitet och service är i fokus. Genom att koppla ihop ett behov i Elfenbenskusten med svensk teknik siktar företaget på framgång både lokalt och internationellt. ”

Fakta om priserna

  • Priserna delas ut i två kategorier: Årets Nybyggare och Årets Pionjär. Årets nybyggare får ett stipendium på 10 000 kronor från Almi och SEB.
  • Utmärkelsen lämnas till en person med utländsk bakgrund, som med begränsade resurser startat och utvecklat sitt företag i regionen i syfte att lyfta fram goda exempel och förebilder.
  • Årets Nybyggare ska på relativt kort tid i Sverige ha lyckats i sitt företagande.
  • Årets Pionjär ska ha lyckats skapa ett tillväxtföretag med flera anställda.
  • Pristagarna i Gävleborg går vidare som kandidat till priset Årets Nybyggare 2016 i Sverige, instiftat av Kung Carl XVI Gustaf.
  • Det är stiftelsen IFS, som i samarbete med Almi Företagspartner GävleDala och SEB som för 13:e året delar ut pris till Årets Nybyggare och Årets Pionjär i Gävleborg
  • Prisceremonin hölls på Residenset i Falun där Ylva Thörn, Landshövding i Dalarna, delade ut priset.

För ytterligare information kontakta:
Lina Renberg på 0243-48 88 65 eller lina.renberg@almi.se

Om Almi

Almi erbjuder lån och rådgivning till företag som vill utvecklas och växa. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som befintliga företag i en expansionsfas. Genom Almi Invest investerar vi riskkapital i företag i tidiga skeden med stor tillväxtpotential och en skalbar affärsidé. Almi ägs av staten tillsammans med regionala ägare och finns nära företagen med 50 kontor över hela landet.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.