2016-10-30 16:45Pressmeddelande

Priserna för Årets Nybyggare i Gävleborg går till Salar Saidi i Sandviken och Mira Jonsson i Hudiksvall

null

Årets Nybyggare och Årets Pionjär är pris som ges till framgångsrika svenska företagare med utländsk bakgrund och som genom sitt arbete är goda exempel på att det går att vara framgångsrik företagare i ett nytt hemland. Bakom priserna står Almi Företagspartner, Stiftelsen IFS och SEB. Priserna delas ut på Gävle slott av Landshövding Per Bill.

Personer med utländsk bakgrund som har eller vill starta företag i Sverige kan vända sig till Almi och deras IFS-rådgivning. Intresset är stort, årligen träffar rådgivarna 150 personer i Gävleborgs län som alla har planer på att starta företag. Hans Astorin är VD på Almi GävleDala, han menar att IFS-rådgivningen är en viktig del av verksamheten eftersom det finns ett stort intresse av att driva ett eget bolag bland många av dem som kommer till Sverige. Han säger

- Människor med utländsk bakgrund som kommer till Sverige är på många sätt en resurs. I vår verksamhet ser vi många ambitiösa människor som vill starta företag och gör det på ett framgångsrikt sätt.

Det är också det som är bakgrunden till priserna för Årets Nybyggare och Årets Pionjär, att ge goda exempel på företag som lyckats och lyfta fram dem som förebilder för dem som vill göra en liknande resa. Hans Astorin säger:

- Båda de här företagarna har lyckats på grund av sin ambition, sitt driv och sitt entreprenörskap, och de visar att det är möjligt att utvecklas och lyckas i det svenska näringslivet.

En framgångssaga med stort hjärta

Hans Astorin, VD Almi, Mira Jonsson, Årets Pionjär Pristagare och Per Bill, Landshövding Gävleborg. Foto Lina Renberg

Pristagaren Årets Pionjär är Mira Jonsson, en modedesigner som har sadlat om till en helt annan bransch - assistansverksamhet. Mira Jonsson har sina rötter i från Bulgarien och kom till Sverige genom kärleken till en svensk man med sina rötter i Hudiksvall.

När hon kom till sitt nya hemland för 16 år sedan startade hon en ateljé där hon designade och sydde kläder. Eftersom hennes man hade erfarenhet från assistentbranschen bestämde sig paret 2002 för att satsa i ett gemensamt företag, A-Assistans LeiMir, som Mira Jonsson nu är VD och delägare i. Och det går bra, idag de nära 500 anställda i hela landet och omsätter mer än 133 miljoner kronor. Samtidigt som sitt lyckade företagande så beskrivs Mira Jonsson som en mycket samhällsengagerad person med stort hjärta och en stor familj med 6 barn där tre är föräldralösa flyktingbarn från Afghanistan.

Tandtekniker som satsar målmedvetet

Salar Saidi pristagare Årets Nybyggare och Hans Astorin, VD på Almi GävleDala Foto: Lina Renberg

Salar Dental Laboratoriet AB drivs av Salar Saidi som kom till Sverige från Iran som 16-åring. Efter att han utbildat sig till tandtekniker beslöt han sig för att ta över ett Tandtekniskt labb i Sandviken. Den tidigare ägaren, Rolf Larsson, som skulle gå i pension. Under en period arbetade de sida vid sida för att övergången skulle vara så smidig som möjligt. Salar Saidi berättar att han är tacksam för att Rolf tog den tiden och engagemanget för att han skulle få en bra start i företagandet.

- Rolf presenterade mig för alla sina kunder och såg till att alla praktiska arbetsverktyg skulle finnas kvar efter honom, kunde föras över till mig. Det är inte lätt att starta företag, så jag är mycket tacksam för det.

Än så länge arbetar han ensam i företaget men han siktar på att kunna anställa personal inom några år.

Inspiration från Wilhelm Moberg

Prisets namn kommer från Vilhelm Mobergs böcker de svenska nybyggarna som migrerade för drygt hundra år sedan. De lämnade ett fattigt land, för att bygga en ny tillvaro i Amerika. I dag ser vi liknande rörelser när människor lämnar sina hemländer, på grund av krig eller politiska situationer, för att komma till Sverige för att bygga ett nytt liv. Hans Astorin, VD på Almi GävleDala säger:

- För att Sverige ska fortsätta vara konkurrenskraftigt behöver vi nya influenser. Det är viktigt att tänka på det, helst nu när det finns strömningar som inte ser positivt på invandringen.

Motiveringar

Årets Nybyggare: Salar Saidi med företaget Salar Dental Laboratoriet AB, med säte i Sandviken

”Årets Nystart är ett utmärkt exempel på att det går att köpa ett befintligt företag, och därefter, med stor social kompetens och yrkesskicklighet ta över och utveckla både kundstock och produkter.

Årets Nystart är en duktig företagare som har koll, helhetstänk i sitt företagande och planer för framtiden.”

Årets Pionjär: Mira Jonsson med företaget A-Assistans LeiMir AB med säte i Hudiksvall.

”Årets Pionjär har, utifrån en stark värdegrund och med fokus på kvalitet, utvecklat ett ständigt växande företag som attraherar både kunder och medarbetare. Företaget finns på många orter och omsatte mer än 130 mkr under 2015.

Årets Pionjär är en fantastisk företagare som har ambition, kunnande och ett stort hjärta.”

Fakta om priserna

  • Priserna delas ut i två kategorier: Årets Nybyggare och Årets Pionjär. Årets nybyggare får ett stipendium på 10 000 kronor från Almi och SEB.
  • Utmärkelsen lämnas till en person med utländsk bakgrund, som med begränsade resurser startat och utvecklat sitt företag i regionen i syfte att lyfta fram goda exempel och förebilder.
  • Årets Nybyggare ska på relativt kort tid i Sverige ha lyckats i sitt företagande.
  • Årets Pionjär ska ha lyckats skapa ett tillväxtföretag med flera anställda.
  • Pristagarna i Gävleborg går vidare som kandidat till priset Årets Nybyggare 2016 i Sverige, instiftat av Kung Carl XVI Gustaf.
  • Det är stiftelsen IFS, som i samarbete med Almi Företagspartner GävleDala och SEB som för 13:e året delar ut pris till Årets Nybyggare och Årets Pionjär i Gävleborg
  • Prisceremonin hölls på Gävle Slott där Per Bill, Landshövding i Gävleborg, delade ut priset.

För ytterligare information kontakta: Lina Renberg på 0243-48 88 65 eller lina.renberg@almi.se

Om Almi

Almi erbjuder lån, riskkapital och rådgivning i företagandets alla faser – från idéer till framgångsrika företag. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som befintliga företag i en expansionsfas. Almi ägs av staten tillsammans med regionala ägare och finns nära företagen med 40 kontor över hela landet.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.