2017-10-05 08:07Pressmeddelande

Prisregn över halländska företagare!

Årets mentor, nybyggare och innovatörer.

På onsdagen utbröt ett formligt prisregn över förtjänstfulla företagare i Halland. Landshövding Lena Sommestad delade under en ceremoni på Halmstad slott ut priser och diplom till Årets mentorer, Nybyggare och Innovatörer. Ida-Lotta Elgbratt blev Årets mentor, Daniel Ehrnberg blev Årets SKAPA-pristagare och Alexander Ingvarsson och Jonas Sundmark Årets SKAPA-pristagare unga innovatörer. Till Årets Nybyggare kategori Nystart utsågs Halmstad Stenhuggeri AB Ahmed Ablah och till Årets Nybyggare kategori Pionjär; Systemputs M.B.T Halim Hoti & Erona Koci. Samtliga pristagare är nominerade till motsvarande nationella priser senare i höst.

Årets Nybyggare Nystart är Halmstad Stenhuggeri AB Ahmed Ablah och Årets Nybyggare Pionjär är Systemputs M.B.T Halim Hoti & Erona Koci.

Till årets Nybyggare Nystart utsågs Halmstad Stenhuggeri Ahmed Ablah är en sann nybyggare ut i fingerspetsarna. Trots att han bara varit i Sverige i tre år har han redan hunnit etablera sig i det svenska samhället och lärt sig flyttande svenska. Ahmed Ablah har varit skulptör i stora delar av sitt yrkesliv. I Syrien hade han ett stenhuggeri med 17 anställda och äger och driver idag Halmstad Stenhuggeri.

Till Årets Nybyggare Pionjär utsågs Systemputs M.B.T AB, Företaget startades av Halim Hoti som kom till Sverige som flykting från Slovenien i början på 1990-talet, idag drivs bolaget av dottern Erona. Företaget Systemputs M.B.T. AB bedriver byggverksamhet, service, reparation och underhåll av byggnader. Företaget har stora byggföretag i Sverige som kunder. Det är bland annat Skanska, Peab, MTA BYGG, bostadsbolag och kommuner runt om i landet. Systemputs MBT AB har en hög tillväxt takt och håller på att expandera sin verksamhet runtom i landet

En nybyggare är en person med utländsk bakgrund som valt att starta eget företag. Med begränsade resurser, genom hårt och målmedvetet arbete, ska hon eller han nått framgång i sitt företagande. Priset Årets nybyggare initierades av Internationella Företagarföreningen i Sverige (IFS) 1999. Sedan 2000 står H.M Konung Carl XVI Gustaf som prisets beskyddare. Almi Företagspartner i Halland och SEB i Halmstad organiserar priset.

Årets SKAPA-pristagare är Daniel Ehrnberg och Årets SKAPA-pristagare unga innovatörer är Alexander Ingvarsson och Jonas Sundmark

SKAPA Innovationspris gick i år till Daniel Ehrnberg på företaget Ehrnberg Solutions i Heberg utanför Falkenberg. Han fick priset för sin lösning att göra energi lagringsbar med hjälp av en fluidkompressor. SKAPA-priset till unga innovatörer gick till Alexander Ingvarsson och Jonas Sundmark på Spiron Innovation i Halmstad för deras lösning att kunna rena vatten med hjälp av solljus. Priset är instiftat till minne av uppfinnaren Alfred Nobel för att ge stöd åt innovatörer att kommersiella sina uppfinningar.

Årets mentor i Halland är Ida-Lotta Elgbratt

Till Årets mentor utsågs Kungsbackaföretagaren Ida-Lotta Elgbratt. Hon driver yrkesnätverket Skapa Framgång i Kungsbacka och har också en bakgrund som verksamhetschef för Friskis & Svettis i Kungsbacka. Hon får priset för sitt mentorskap till Ann-Sofie Fjellström, som driver Linea Aspera Kliniken i Kungsbacka.– Det här mentoråret bär jag med mig hela livet. Det har hjälpt mig att bli starkare, säger hennes adept. Utmärkelsen delas ut av Almi på uppdrag av Näringsdepartementet. Adepten får under ett år tillgång till en mentor som ställer upp ideellt.

För mer information, kontakta gärna

Johanna Ekberg, affärsrådgivare, Almi Halland, mobil 070 547 22 76

Om Almi

Almi erbjuder lån och rådgivning till företag som vill utvecklas och växa. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som befintliga företag i en expansionsfas. Genom Almi Invest investerar vi riskkapital i företag i tidiga skeden med stor tillväxtpotential och en skalbar affärsidé. Almi ägs av staten tillsammans med regionala ägare och finns nära företagen med 50 kontor över hela landet.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.