2015-09-25 13:00Pressmeddelande

Prisregn över Sörmländska företagare!

På fredagen utbröt ett formligt prisregn över förtjänstfulla Sörmländska företagare. Under Sörmlandsdagen i Pelles Lusthus i Nyköping delades priser till Årets mentor, nybyggare och innovatör ut. Michael Wulff blev Årets mentor i kategorin befintliga företag och Bo Selerud i kategorin blivande företagare. Till årets nybyggare utsågs Fidel Jakob och Samir Hurem till Årets pionjär. Till årets SKAPA-pristagare utsågs Jonas Öberg och till Framtidens innovatör utsågs Tommy Vince.

Här följer en presentation av årets vinnare av SKAPA-priset i Sörmland. De andra pristagarna presenteras i separata pressreleaser.

För mer information kontakta gärna Thomas Orrung, Almi Företagspartner Stockholm Sörmland AB mobil 070-609 00 38

Vinnarna av Sveriges största innovationspris - SKAPA-priset i Sörmlands län har utsetts.

Under Sörmlandsdagen utses årets vinnare av SKAPA-priset. Vinnarna erhåller varsin prischeck om 10 000 kronor som delas ut av Sami Bask VD för Uppfinnareföreningen. Länspristagarna går nu vidare till den nationella tävlingen med prisutdelning vid SKAPA-galan på Stockholmsmässan den 5:e november. Den totala prissumman är då en miljon kronor.

Vinnaren av SKAPA-utvecklingspris i Sörmlands län blev Jonas Öberg från Gnesta. Jonas innovation Elog.io som är ett verktyg som visar information om personen bakom musik, bilder och foton på nätet.

Vem äger det här upphovsrättsskyddade verket, vad är dess ursprung och vad får jag göra med det? Med internet har vi tillgång till nästan allt nästan hela tiden. Bra i många avseenden men sämre i andra. Jonas Öberg och hans team har utvecklat ett verktyg för att hjälpa den ärlige att göra rätt. Använd internet för att söka efter bilder till presentationer, dokument eller hemsidor, med Elog.io installerat i din webläsare vet du om du får använda bilden, möjlighet till korrekta källhänvisningar och ursprungsinformation. Systemet består av en databas av bilder och algoritmer som matcher de bilder du hittar på nätet med bilderna i databasen, om du hittar en bild som också finns i databasen, ger Elog.io dig den information som finns tillgänglig om bilden oavsett var du fann den. De ger de ger dig bildens story så att du kan skapa din.

– Det är otroligt kul att uppmärksammas och få visa upp att det finns innovationskraft i Sörmland citat Jonas Öberg.

Ytterligare en utmärkelse, SKAPA Framtidens Innovatör, delas ut där syftet är att inspirera och ge stöd åt unga innovatörer i åldersspannet 18-29 år.

I Sörmlands-län utsågs vinnaren av priset Framtidens Innovatör, Tommy Vince från Nyköping. Tommys innovation EKOvågen avser att minska svinnet av matrester. Under hösten ska EKOvågen provas i ett par Sörmländska skolor.

Hur vi skapar ett hållbart samhälle är en av vår tids stora frågor. Vilken inverkan har jag och hur kan jag i mitt vardagliga liv medverka till ett mer hållbart samhälle. Tommy Vince har inte alla svaren, men hans tjänst Ekovågen hjälper skolor och elever att minska sitt resursslöseri genom att stödja i arbetet att minimera svinnet i skolrestauranger. Tjänsten utgörs av en digital plattform kopplad till vågar som väger och följer upp hur mycket mat som slängas. Plattformen, kombinerad med ett program för inspiration, uppmuntran och långsiktig beteendeförändring skapar förutsättning för att nå resultat som står sig över tid, spar pengar och bidrar till ett hållbarare samhälle.

– Detta pris känns som en bekräftelse på att jag är på god väg med mitt entreprenörskap där det samhällsnyttiga är lika viktigt som det affärsmässiga. Jag är otroligt stolt att få ta emot detta pris och ser fram emot att representera Sörmland på mässan i Stockholm den 5:e november citat från Tommy Öberg.

Juryn för utnämnande av SKAPA-pristagarna i Sörmlands- län består av Inger Åckander, Innovationsrådgivare från Almi Företagspartner Stockholm Sörmland AB, Martin Larsson Innovationsrådgivare från Almi Företagspartner Stockholm Sörmland AB och Bodil Odre Uppfinnarföreningen Oppinova.

Juryns motiveringar

Jonas Öberg länsvinnare av SKAPA Utvecklingsstipendium.

”Bilder, musik & foton på nätet - vem har dem skapat & vem äger rätten? Innovatören har skapat ett verktyg som kan….hitta information - om var upphovsman!”

Tommy Vince länsvinnare av SKAPA Framtidens Innovatör.

”Med hållbar utveckling i fokus och en start i skolan, bäddar innovatören för en matkonsumtion med mindre svinn”

SKAPA Utvecklingspris
SKAPA Utvecklingspris är instiftat till minne av uppfinnaren Alfred Nobel. Syftet är att ge stöd åt innovatörer så att de kan utveckla sina uppfinningar till produkter och tjänster på marknaden. Förutom det nationella priset på 550 000 kronor som kan fördelas på maximalt tre pristagare får de 24 länsvinnarna vardera 10 000 kronor från Agne Johanssons minnesfond och 15 000 kronor från Almi Företagspartner.

SKAPA Framtidens Innovatör
Var fjärde nyregistrerat företag har startats av en ung person, under 30 år. För att uppmuntra ännu fler unga att våga tro på sina idéer och bidra till Sveriges utveckling lanserades 2011 utmärkelsen SKAPA Framtidens Innovatör. De nationella priserna är på 75 000, 50 000 och 25 000 kronor. Länsvinnarna får 15 000 kronor från Almi Företagspartner.

Om Stiftelsen SKAPA
SKAPA är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och delade ut sitt första pris 1986. Bakom stiftelsen står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner AB, VINNOVA, Patent- och registreringsverket, och Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond.

Om Almi

Almis vision är att skapa möjligheter för alla bärkraftiga idéer och företag att utvecklas. Med rådgivning, lån, riskkapital och inkubation möter vi kunderna i företagandets alla faser - från idéer till framgångsrika företag. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som befintliga företag i en expansionsfas.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.