2016-09-13 08:00Pressmeddelande

Promimic tar in 23,8 miljoner i riskkapital för USA etablering av unika HAnano Surface till medicinska implantat

null

Det innovativa biomaterialbolaget Promimic från Göteborg säkrar 23,8 miljoner (US $ 3.200.000) i en nyemission. Nu väntar nästa tillväxtfas med ytterligare kapitaltillskott från Almi Invest och Karolinska Development, tillsammans med Chalmers Ventures som tillträder som ny investerare. Kapitalet ska finansiera etablering i USA där världens största marknad för medicinska implantat finns.

Promimic utvecklar och marknadsför en unik ytteknologi för ortopediska och dentala implantat, HAnano Surface, vilken ökar förankring och integration med omgivande benvävnad. HAnano Surface har utvärderats både in vitro och in vivo och visat att ytan minskar läkningstiden för implantat som fästs i ben. HAnano Surface är en nanometer tunn yta som förbättrar hydrofiliciteten av implantatet och ökar möjligheten för benceller att fästa på ytan. Samtidigt bevarar ytan implantatets mikrostruktur och eliminerar risken för sprickor i beläggningen.

  • Vi är mycket glada över att ha avancerat till den punkt där vi kan bygga vår närvaro i USA. Vi har sett ett ökat intresse för vår teknologi och de kliniska fördelar som den kan leverera både från ortopedisk industri och den medicinska professionen i USA. Vi ser USA som en viktig motor för vår framtida tillväxt och är glada över att ha säkrat ny finansiering som möjliggör detta viktiga steg framåt, säger Ulf Brogren, vd på Promimic AB.

Det nya dotterbolaget kommer att förläggas till Austin, Texas och kommer att ledas av bolagets VD Ulf Brogren, med syfte att bygga upp ett regionalt säljteam med inriktning på den ortopediska och dentala implantatmarknaden i USA. Produktion och utveckling kommer att förbli i Göteborg, där bolaget är en del av AstraZenecas Bio Venture Hub.

  • Vi investerade redan 2009 i Promimic. Bolaget har under det senaste året bevisat sig med produktlansering i Brasilien och knutit upp sina första kunder i USA. Marknaden för Promimics teknik är stor i USA och det är därför ett naturligt steg att nu fullt ut utnyttja den potentialen genom egen etablering. Vi får samtidigt möjlighet att med det kompetenta teamet i Göteborg fortsätta vidareutvecklingen av tekniken inom andra områden, säger Patrik Sjöstrand, Investment Manager på Almi Invest.

Promimic har gjort betydande framsteg under de senaste 12 månaderna. Samarbetspartnern Sistema de Implante Nacional (S.I.N), en ledande leverantör av dentala implantat i Brasilien, har lanserat sin första produkt med Promimics HAnano Surface i januari 2016. Företagen är dessutom engagerade i ett omfattande prekliniskt och kliniskt utvecklingsprogram för att ta fram bättre tandimplantat.

Företaget har redan det första godkännandet från amerikanska Food and Drug Administration (FDA) för ett tandimplantat med HAnano Surface, och har en ansökan inlämnad till FDA om ett ryggimplantat med HAnano Surface. Ytterligare produktmöjligheter är under utveckling och förväntas lanseras på den amerikanska marknaden under de kommande åren.

Kontakt:

Ulf Broberg, vd Promimic, tel. +46 730 79 42 07, mail: ulf@promimic.com

Patrik Sjöstrand, Investment Manager, tel. + 46 709 46 96 65, mail: patrik.sjostrand@almiinvest.se

För mer information om företaget, besök webbsidan: http://www.promimic.com

OM PROMIMIC

Promimic, baserat i Göteborg, Sverige, utvecklar och marknadsför produkter inom nano-material för innovativa ytbehandlingar. Promimic har utvecklat en process som gör det möjligt att modifiera alla typer av implantatmaterial och geometrier med en nanometer-tunn yta av syntetiskt benmineral; HAnano Surface. Den unika ytan baseras på ämnet hydroxyapatit (HA), som med sin storlek, form, struktur och kemi efterliknar levande benvävnad. Ytan har visat sig snabba på och förstärka förankringen av implantat i ben. HAnano Surface licensieras till dentala och ortopediska implantatföretag.

OM ALMI INVEST

Almi Invest är Sveriges mest aktiva investerare i tidiga tillväxtbolag. Investeringar sker i tidiga faser. Vi finns över hela landet genom 8 regionala riskkapitalbolag. Portföljen består idag av ca 400 tillväxtbolag i många olika branscher. Almi Invest är ett dotterbolag till Almi Företagspartner AB.

För mer information, besök www.almiinvest.se

OM CHALMERS VENTURES

Chalmers Ventures har över 15 års erfarenhet av att sammanföra idégivare med drivna entreprenörer, och stötta team som vill ta sin teknikbaserade affärsidé och skapa ett globalt företag. Vi erbjuder expertcoaching, ett stort nätverk och finansiering. Rankad som bästa svenska universitetsanknutna företagsinkubator i UBI Index, och topp tio i världen. Chalmers Ventures finns i Göteborg på Vera Sandbergs Allé 8 och Stena Center, och är ett helägt dotterbolag till Chalmers Tekniska Högskola.

För mer information, besök www.chalmersventures.com

OM KAROLINSKA DEVELOPMENT

Karolinska Development AB (Nasdaq Stockholm: KDev) är ett nordiskt investmentbolag inom Life Science. Företaget fokuserar på att identifiera medicinska innovationer och investera i skapandet och tillväxten av företag som utvecklar dessa tillgångar till differentierade produkter som kommer att göra en skillnad för patienters liv samt ge en attraktiv avkastning på investerat kapital till sina aktieägare. Karolinska Development har tillgång till medicinska innovationer i världsklass på de ledande universiteten och forskningsinstituten i Norden, däribland Karolinska Institutet. Bolaget strävar efter att bygga företag runt innovativa produkter och teknologier, med stöd av erfarna ledningsgrupper och rådgivare och samfinansierade av specialiserade, internationella life science investerare för att skapa de bästa möjligheterna att lyckas. Karolinska Developments portfölj består av 10 företag med fokus på utveckling av innovativa behandlingar för livshotande eller allvarliga sjukdomar. Företaget leds av ett team av professionella investerare med starka investeringsbakgrunder, erfarna företagsbyggare och entreprenörer med tillgång till ett starkt globalt nätverk. För mer information, besök www.karolinskadevelopment.com

Om Almi Invest

Almi Invest är Sveriges mest aktiva investerare i tidiga tillväxtbolag. Investeringar sker i tidiga faser. Vi finns över hela landet genom 8 regionala riskkapitalbolag. Portföljen består idag av ca 400 tillväxtbolag i många olika branscher. Almi Invest är ett dotterbolag till Almi Företagspartner AB.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.