2016-11-01 08:00Pressmeddelande

Så lyckades matmarknaden Paradiset att skapa ekosuccé

null

Förra året öppnade matmarknaden Paradiset på söder i Stockholm. Nu har de, med hjälp av bland annat Almi, lyckats expandera till City och förväntas öppna 16 nya butiker inom fem år. Redan i januari öppnar den tredje butiken i Sickla Köpkvarter.
– Vi har haft extremt bra tajming, folk har ett stort behov av bra mat som gör gott, säger Johannes Cullberg, VD och grundare av Paradiset.

Allt började med den vanliga rundan i den lokala matvarubutiken på Kungsholmen. Johannes Cullberg hade börjat klocka sin handling för att produkterna var placerade på ett sådant märkligt sätt i butiken att det tog lång tid för honom att hitta vad han ville ha. När han var nere på 37 minuter var han rätt nöjd, men då möblerade handlaren om. 
– Jag var helt enkelt trött på att handlaren hade makten över vad jag skulle köpa. Eko-produkterna var nästintill gömda och fram ställdes sådant som lockade med billigt pris istället för bra och hållbart. Det gick inte längre, jag var tvungen att göra något, så jag började spåna på en affärsplan, säger Johannes Cullberg.

Johannes har stor erfarenhet av detaljhandeln, där han bland annat varit delaktig i att starta upp Lidl i Norge, från blankt papper till 25 nya butiker, och som VD för hälsoföretaget Feelgood. Dessutom har han tidigare erfarenhet av entreprenörskap med sitt företag Proactive Health Partner, som framför allt satsade på företagshälsa. Hans nuvarande verksamhet Paradiset, grundar sig i att kunna erbjuda bra alternativ till människor som är måna om sin egen och sina barns hälsa, samtidigt som de vill värna om miljön.
– Tajmingen var otroligt rätt för oss, 2014 ökade ekomarknaden med 38 %, 2015 var den uppe i 39 %. Det är den högsta ökningen i världen och i år gick vi även om Danmark som länge stått i spetsen. Medvetenheten, efterfrågan och kunskapen ökar hela tiden, och vi hade rätt idé på rätt plats i rätt tid, säger Johannes Cullberg.

Ny matvarukedja bland jättarna
Efter att ha testat sin affärsidé på sin umgängeskrets och fått ett rungande ja körde det tuffa arbetet igång på riktigt. Ungefär ett år gick till planering, att hitta finansiärer och fastighetsägare och hitta relevanta personer att ha med på tåget. Efter att en kille hoppat av bara dagar innan kontraktet skulle skrivas på, kontaktade Johannes handlaren Henrik Strinning.
– I min värld är Henrik den vassaste dagligvaruhandlaren i Sverige. Han har extremt lång erfarenhet från bland annat Coop, Sats och Picard. Vi kompletterar varandra väldigt bra, han är superanalytisk på detaljnivå och jag ser ”the bigger picture”. Nu är han med som delägare och det kunde inte ha blivit bättre, säger Johannes Cullberg.

Det är väldigt ovanligt att se nya matvarukedjor dyka upp på marknaden idag, de flesta har hängt med ett tag och de nya som kommer måste ha något alldeles speciellt för att utmärka sig bland de stora giganterna.
– Det är som bäddat för att ingen ska våga starta en ny matvarukedja och alla säger att det inte går. Men genom en bra grundidé och tillsammans med Henrik och vår styrelseordförande Knut Faremo, som kanske är den mest erfarna detaljhandlaren i Europa, har vi lyckats. Och inget hade såklart gått om vi inte hade haft ett otroligt stöd från Almi, säger Johannes Cullberg.

Stödet från Almi och det hållbara företagandet
Redan när Johannes arbetade med företaget Proactive Health Care kom han i kontakt med Almi och finansieringsrådgivaren Magnus Palm. Rådgivningen och lånekapitalet från Almi har hjälpt Paradiset att nå fram till den succé det är idag, och redan när Johannes skulle ansöka om lån hos en av de stora bankerna fick han bra hjälp från Almi.
– Jag krigade i tre månader för att få låna tio miljoner, varpå banken ville att vi skulle gå in med över sju miljoner i säkerhet. Det var ett extremt märkligt sätt att visa att de inte var intresserade. Men det löste sig tillslut och vi fick låna, men det var en lång och utdragen process, säger Johannes Cullberg.

För Johannes har kapitallånet från bland annat Almi varit helt avgörande för att kunna känna den trygghet som krävdes för att han skulle våga gå vidare. Han menar att avigsidan med entreprenörskapet är att du sitter med riskerna själv, men tillsammans med företag som Almi kommer tryggheten och fler vågar ta chansen. Magnus Palm, som varit med Paradiset från början, har alltid varit mycket positiv till samarbetet.
– Johannes affärsidé stämde så väl in med vad vi vill och vad Almi står för, vi pratar mycket hållbarhet och miljö och vill naturligtvis hjälpa företag som står för samma saker, säger Magnus Palm, finansieringsrådgivare Almi Stockholm Sörmland.

Hållbarhet genomsyrar allt Paradiset gör: elen i butikerna drivs av vind och vatten, kylarna av koldioxid, städutrustningen är miljömärkt och alla produkter är noga utvalda utan farliga tillsatser. I både butiken på Södermalm och den nyöppnade i Stockholms City finns även en food court, som dels använder komposterbara bestick och tallrikar gjorda av sockerrör och dels ser till att all mat med kort datum från butiken kommer till användning.
– Det är oftast en matkedjas största utmaning, allt matsvinn. Och vi som har 70 % ekologiska matvaror har också kortare datum att förhålla oss till. Då är det perfekt att kunna laga till otroligt fräsch och god mat av det, eller mixa mjuknande frukter till härliga juicer, säger Johannes Cullberg.

Framtiden för Paradiset
Inom loppet av ungefär ett år har Paradiset expanderat och finns nu på två platser i Stockholm och i januari öppnar en tredje butik i Sickla Köpkvarter. Johannes är väldigt positiv till framtiden och ser med spänning på att öppna upp i fler städer och eventuellt också utomlands. Inom fem år är planen att de ska ha öppnat 16 nya enheter, några fler i Stockholm men också i Göteborg, Malmö och universitetsstäderna. Och förutom expansion i form av butiker är målet att till 2017 även kunna erbjuda kunderna att handla online.
– Vi märker såklart att kunderna efterfrågar en näthandel så att de kan handla varifrån som helst, men det tar tid att bygga upp och vi vill gärna kunna erbjuda samma sortiment som i de fysiska butikerna, säger Johannes Cullberg.

Vägen till succé har inte varit helt lätt och Johannes menar att det har krävts mycket tid, oro och sömnlösa nätter för att nå dit han är idag. Det bästa tipset han har till andra som vill satsa på entreprenörskapet är att ändå våga ta risken.
– Var beredd på att misslyckas en och tre gånger, det kommer alltid att ta dubbel så lång tid som du tänkt från början och arbetet kommer antagligen att kantas av mer motgångar än framgångar. Men försök att vända alla problem till möjligheter, och gör din grej, säger Johannes Cullberg. 

Kontakt:

Maya Estelle, kommunikationsansvarig Almi Företagspartner Stockholm Sörmland
08-458 14 04
maya.estelle@almi.se 

Magnus Palm, finansieringsrådgivare Almi Företagspartner Stockholm Sörmland
08-458 14 40
magnus.palm@almi.se

Om Almi

Almi erbjuder lån, riskkapital och rådgivning i företagandets alla faser – från idéer till framgångsrika företag. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som befintliga företag i en expansionsfas. Almi ägs av staten tillsammans med regionala ägare och finns nära företagen med 40 kontor över hela landet.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.