2010-12-06 12:50Pressmeddelande

Skandinaviskt kluster för filmproduktion byggs upp på Lindholmen i Göteborg

null

-Vi har bara börjat. Vi ska bygga upp ett skandinaviskt filmcenter i Göteborg. Det säger Paul Blomgren, VD för Göteborgsföretaget Camera Center som fick den åtråvärda utmärkelsen Årets Äventyrare 2010 av Business Region Göteborg.  

Det tre år gamla företaget har redan ett tiotal fast anställda och en omsättning på uppåt 15 mkr. Camera Center hyr ut inspelningsutrustning till professionella kunder men är också motorn i det nya kluster för filmproduktion som byggs upp i Gothenburg Film Studios i Lindholmen Science Park. - Jag bedömer att företaget kommer att kunna gå ut internationellt inom några år, säger Carin Ramneskär, rådgivare hos Almi Väst. Verksamheten har finansierats av Almi Företagspartner Väst i samarbete med en affärsbank. 

Ligger i framkant teknologiskt

Företaget Camera Center, som fick utmärkelsen Årets Äventyrare för sin kreativa och banbrytande affärsidé, hyr ut inspelningsutrustning med den allra senaste digitala tekniken och är idag det dominerande företaget i branschen i Västsverige. Kunderna är produktionsbolag för spelfilm, reklam och TV-program och företaget hyr ut kameror, ljussättning, fordon och nu också studioyta i lokalerna i Lindholmen.

– Vi konkurrerar med bästa service och vi ligger i framkant i den teknologiska utvecklingen, säger Paul Blomgren. 

En tuff bransch

De senaste årens lågkonjunktur har stärkt konkurrensen som idag är stenhård. Det har skett en snabb centralisering då många små företag har köpts upp. Reklamproduktionen har gått på lågvarv de senaste åren inte minst när det gäller rörliga bilder.

 – Det är en tuff bransch och det är svårt att vara lönsam. Priserna är otroligt pressade, säger Paul Blomgren

 - Jag såg tidigt att det fanns en ambition att bygga något nytt. Man har knutit till sig bra rådgivare och varit öppna för intryck utifrån. Man har helt enkelt byggt företaget klokt och väl förankrat. Styrkan är kvalitet, service och leveranssäkerhet, säger företagsrådgivaren Carin Ramneskär hos Almi Väst. 

Beredda att ta internationella uppdrag

Företagets ambition är att bli den viktigaste leverantören till filmbranschen i Västsverige. Genom etableringen i Lindholmen och grundandet av Gothenburg Film Studios har man nått det första målet. Det är en självpåtagen roll som man tagit för att bygga ett kluster av filmarbetare och företag i branschen. Idag verkar ett 30-tal bolag inom filmklustret Gothenburg Film Studios. Det är en filmindustriell självförsörjande enhet som kan ta på sig hela ansvaret för produktion av film och rörliga bilder.

 – Vi har bara börjat. Vi jobbar nu mot att uppnå en stark position i Skandinavien och vi tar även in internationella uppdrag. Nästa spännande steg handlar om det som kallas Cross- och Transmedia, där vi inom Lindholmen Science Park tittar på hur en historia eller upplevelse bäst kan kommuniceras till sin målgrupp på en mängd olika plattformar, i många olika former, säger Paul Blomgren. 

”Almi har varit otroligt viktig för oss”

Camera Center har vuxit utan annat riskkapital än egna investeringar. Almi Företagspartner Väst har tillsammans med en affärsbank varit med från början med finansiering i de olika utvecklingsfaserna.

– Almi har varit otroligt viktig för oss, inte bara som finansiär utan också som engagerad samtalspartner. Vi har fått många värdefulla synpunkter som vi själva inte hade kunskap om. Att både Almi och banken gått in med lånefinansiering beror nog också på att vi aldrig har presenterat glädjekalkyler utan varit noga med realistiska beräkningar. Därför har vi kunnat överträffa våra kalkyler. Tillsammans med vår branschkunskap har det stärkt vår trovärdighet, säger Paul Blomgren. 

Göteborg den 6 december 2010

För ytterligare information: 

Paul Blomgren, VD Camera Center, mobil 073 984 70 75

Carin Ramneskär, rådgivare Almi Väst, tel 031 779 79 07

Om Almi

Almi erbjuder lån, riskkapital och rådgivning i företagandets alla faser – från idéer till framgångsrika företag. Visionen är att skapa möjligheter för alla bärkraftiga idéer och företag att utvecklas. Det kan gälla en idé om en ny produkt eller tjänst, att starta ett nytt företag eller att utveckla ett befintligt företag. Almi ägs av staten tillsammans medregionala ägare och finns nära kunderna med 40 kontor över hela landet.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.