2016-11-14 09:16Pressmeddelande

Skånska innovatörer bäst i Sverige: Bättre skördar och säkrare dialysbehandling

Den skånska forskaren Tongyun Shen har fått Sveriges finaste uppfinnarpris, SKAPA Utvecklingspris på 500 000 kronor. Hon mottog utmärkelsen av prisutdelaren Håkan Lans vid innovationsgalan under Stockholmsmässan. Hon fick priset för en nya metod som får fröer att gro snabbare och jämnare. – Detta betyder mycket och är en bekräftelse på många års forskningsarbete, säger hon i en kommentar. De skånska innovatörerna Frida McCabe och Linn Wrangmark fick dessutom SKAPAs utmärkelse Framtidens Innovatör för en teknik att hålla intravenösa slangar på plats vid dialysbehandling.

Nya fröer ger stora samhällsvinster

Tongyun Shen är forskare vid Svenska Lantbruksuniversitetet, SLU. Hon har utvecklat en unik teknik för att förbättra fröers kvalitet. Tekniken är miljövänlig, effektiv och kan leda till högre skördar, lägre odlingskostnad, mer hälsosamma matvarorna och en minskad användning av bekämpningsmedel. Det ger stora samhällsvinster sade Minoo Akhtarzand, ordförande för Stiftelsen SKAPA vid prisutdelningen.

Slangarna rubbas inte vid dialys

Frida McCabe och Linn Wrangmarkutsågs till årets Framtidens innovatör för ett armband, som håller slangar på plats vid t ex dialys, dropp och blodtransfusion. Det är av stor vikt att slangarna vid en behandling inte rubbas ur sitt läge. Det armband som pristagarna tagit fram förenklar hanteringen och fixerar enkelt slangarna runt handleden.

Om priset och Stiftelsen SKAPA

Skapa Utvecklingspris är instiftat till minne av uppfinnaren Alfred Nobel. Syftet är att ge stöd åt uppfinnare så att de kan utveckla sina uppfinningar till produkter och tjänster på marknaden. Med priset vill SKAPA belysa den betydelse som innovationer har för den ekonomiska utvecklingen. En förutsättning för tillväxt är stimulans till nytänkande och här har SKAPA-priset en viktig roll som energiskapare. Bakom stiftelsen står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner AB, VINNOVA, Patent- och registreringsverket, och Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond.

För ytterligare information:

Johan Olsén, innovationsansvarig Almi Skåne, tel. 040 660 39 31
Filippa Freijd, kommunikationsansvarig, Almi Skåne, tel. 040 660 39 36
Tongyun Shen, tel. 070 995 04 15

Om Almi

Almi erbjuder lån, riskkapital och rådgivning i företagandets alla faser – från idéer till framgångsrika företag. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som befintliga företag i en expansionsfas. Almi ägs av staten tillsammans med regionala ägare och finns nära företagen med 40 kontor över hela landet.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.