2014-08-29 15:25Pressmeddelande

SKAPA 2014 – PRESENTATION AV NORRBOTTENS REPRESENTANT TILL SKAPA 2014

null

SKAPA 2014 – PRESENTATION AV NORRBOTTENS REPRESENTANT TILL SKAPA 2014

Prisutdelning sker fredagen den 29 augusti kl. 11.00-12.00 på Länsresidenset i Luleå. Prisutdelare är landshövding Sven-Erik Österberg i samverkan med Almi Företagspartner Nords VD Niklas Jonsson.

Almi Företagspartner Nord har, tillsammans med Almi Invest, Venture Cup, LTU Innovation och Idéakuten i Boden, varit handläggare och utsett den som ska representera Norrbotten i Sveriges mest prestigefyllda uppfinnartävling, nämligen Stiftelsen SKAPAs utvecklingsstipendium på 550 000 kr som fördelas på maximalt tre nationella vinnare i samband med mässan ”Eget Företag” i Stockholm den 2 oktober. Detta sker vid SKAPA Innovationsgala samma kväll i närvaro av en celeber prisutdelare - förra året var det prins Daniel.

Almi Företagspartner Nord delar ut ett stipendium till den bästa innovationen i Norrbotten. Pristagare blir den eller de som gjort de mest förtjänstfulla insatserna när det gäller nyskapande och kreativitet som leder till funktionsförbättring, samhällsnytta och användarvänlighet för slutkund.

Ytterligare en utmärkelse, SKAPA Framtidens Innovatör, kommer att delas ut där syftet är att inspirera och ge stöd åt unga innovatörer i åldersspannet 18-29 år så att de kan förverkliga sina idéer. Även här utses en regional representant som går vidare till den nationella finalen, där 150 000 kr fördelas på maximalt tre nationella vinnare.

En del i den nationella finalen är en pitchning som görs av samtliga länsvinnare under eftermiddagen den 2 oktober. I samband med den nationella finalen delas ytterligare stipendier ut: 10 000 kr till länsvinnarna av SKAPA Utvecklingsstipendium samt 5 000 kr till länsvinnarna av SKAPA Framtidens
Innovatör.

SKAPA-stipendiet har funnits sedan 1986. Det finansieras av Almi, Vinnova, Agne Johanssons Minnesfond, Stockholmsmässan och SE-banken.


Almi Företagspartner Nords beslut beträffande nominerad innovatör, att vara Norrbottens representant till Stiftelsen SKAPAs innovationspris:

Ett stipendium på 15 000 kr och nominering till Norrbottens deltagare i SKAPA 2014 tilldelas;

Ola Våhlström: EXI- Expanderande Indikerande Bergbult

MED MOTIVERINGEN

Gruvbolagens krav på god lönsamhet samt de anställdas krav på en säker arbetsmiljö och en
attraktiv arbetsplats är några av de saker som Ola Våhlström, LKAB, haft i bakhuvudet då han utvecklat den patenterade bergbulten EXI

Bergbultar är något som har en central roll vid all gruvbrytning och årligen används ungefär 70 miljoner bergbultar runt om i världen. Bergbultarnas generella funktion är att de efter att de fästs i gruvgångarnas väggar och tak förhindrar ras. Några ”väldokumenterade” problem är att de: tar lång tid att montera, att de inte håller för de dynamiska laster de utsätts för, och att det är svårt att avgöra
hur kraftutsatt bulten verkligen är.

Olas tekniska lösning är helt ny i sitt slag. Den är mekaniskt mycket enkel, den fäster vid berget likt en smart kil.  Bergbulten EXI spås en mycket god framtid, då den är säker, billig att tillverka och kräver minimalt med personella insatser vid montering och underhåll.


Almi Företagspartner Nords beslut beträffande nominerad ung innovatör, att vara Norrbottens representant till Stiftelsen SKAPAs innovationspris till Framtidens Innovatör:
Ett stipendium på 15 000 kr och nominering till Norrbottens deltagare i Skapa Framtidens Innovatör 2014 tilldelas;

Hanna Apelqvist, Emma Hansson, Melinda Gundmalm, Evelina Hannu, Emma Stenström:
”Smöris"


MED MOTIVERINGEN

Smör och margarin förpackas nästan alltid i tunna folier av plast, papp, eller metall direkt i mejeriet. Dessa förpackningar som många har tagit för givna: är billiga, utrymmessparande och fyller funktionen just vid transporterna mellan mejeriet, affären och slutligen kunden. Men frågan är hur uppskattad lösningen är hemma i våra kylskåp

Hanna, Emma, Melina, Evelina och Emma har med smörförpackningen ”Smöris” löst en rad uppmärksammade problem och har nu utvecklat en smart, elegant förpackning där kunden slipper kladd och enkelt portionerar smöret i önskad mängd.

Tjejerna är på god väg att realisera sin affärsidé och vi som sett lösningen önskar att den snart finns ute i butikerna. Vi önskar Hanna, Emma, Melina, Evelina och Emma all lycka med projektet ”Smöris”.

För mer information, kontakta Martin Bröms, Almi Företagspartner Nord, 0920-379 06


Om Almi

Almis vision är att skapa möjligheter för alla bärkraftiga idéer och företag att utvecklas. Med rådgivning, lån, riskkapital och inkubation möter vi kunderna i företagandets alla faser - från idéer till framgångsrika företag. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som befintliga företag i en expansionsfas.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.