2016-04-01 10:48Pressmeddelande

SKAPA prisar årets bästa uppfinnare och innovatör

null

Totalt delas en miljon kronor ut till duktiga uppfinnare, innovatörer och företagare. Det är stiftelsen SKAPA som delar ut priserna. Syftet är uppmuntra idérika människor genom att dela ut Sveriges största innovationspris – SKAPA-priset.

Två priser delas ut; SKAPA Utvecklingspris och SKAPA Framtidens Innovatör.

– Sverige har genom åren hållit sig i framkant när det gäller innovation. Genom att premiera, lyfta fram och belöna nya uppfinningar och innovationer vill SKAPA verka för att Sverige fortsätter med att ligga i framkant och är ett av de mest innovativa länderna i världen säger landshövding i Västmanland Minoo Akhtarzand, ordförande i SKAPA.

SKAPA Utvecklingspris
Priset är instiftat till minne av uppfinnaren Alfred Nobel och riktar sig till idérika människor i hela landet. Förutom det nationella priset på 550 000 kronor som får fördelas på maximalt tre pristagare får 24 länsfinalister vardera 10 000 kronor samt diplom.

Förra årets vinnare av utvecklingspriset blev Roger Gustavsson från Örnsköldsvik i Västernorrlands län. Han har utvecklat en avfuktare för hydrauliksystem som med hjälp av maskinens befintliga luftkonditioneringssystem kyler och kondenserar bort fukten innan den når oljetanken.

– Priset var en bekräftelse på att mina uppfinningar är affärsmässiga. Det märks också i mina kontakter med intressenter och andra uppfinnare, de tar mig på allvar. Det är otroligt viktigt att den här typen av priser finns, som lyfter innovatörer. Vi behövs för att det ska komma fram nya produkter och för att näringslivet ska utvecklas, säger Roger Gustavsson, ägare och vd Thordab.

SKAPA Framtidens Innovatör
Priset är instiftat av Vinnova och riktar sig till unga personer. Alla födda mellan 1986 och 1997 kan söka priset. Var fjärde nyregistrerat företag har startats av en ung person, under 30 år. För att uppmuntra ännu fler unga att våga tro på sina idéer och bidra till Sveriges utveckling lanserades utmärkelsen 2011.

Förra året vann Christoffer Hamin och Viktor Prim från Gävleborgs län med sin spårledningsmätare som gör det möjligt att förutse felaktiga rödljus för tåg.

Enkelt att söka
Produkter och tjänster som kan utvecklas till innovationer är nyckeln till Sveriges välstånd. Därför vill stiftelsen att så många som möjligt söker. Ansökan fylls i digitalt direkt på hemsidan, där kan man också läsa mer om hur bedömningarna går till och prisutdelning sker.

Ansökningstiden för att söka Sveriges största utvecklingspris går ut 10 april 2016.
Den 10 november 2016 presenteras vinnarna på Innovationsgalan i Stockholm.
Tidigare års vinnare finns på stiftelsens hemsida.

För mer information, kontakta:
Göran Björkland, Almi Västernorrland, ingår i regionala juryn
Tel: 070-626 68 92
goran.bjorkland@almi.se

Roger Gustavsson, ägare och vd Thordab
Tel: 070-588 29 77
roger.gustavsson@thordab.se

Bakom Stiftelsen SKAPA står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av ALMI Företagspartner AB, VINNOVA, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond, Tillväxtverket och Patent- och registreringsverket.

Om Almi

Almis vision är att skapa möjligheter för alla bärkraftiga idéer och företag att utvecklas. Med rådgivning, lån, riskkapital och inkubation möter vi kunderna i företagandets alla faser - från idéer till framgångsrika företag. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som befintliga företag i en expansionsfas.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.