2023-08-31 14:00Pressmeddelande

SKAPA-prisets länsvinnare korade i Skåne 2023

SKAPA - sponstrat av AlmiSKAPA - sponstrat av Almi

I år har det varit rekordmånga deltagare som velat tävla om SKAPA-priset i Skåne. SKAPA-priset är Sveriges största innovationspris och har delats ut årligen i över 30 år.

Priset delas ut på länsnivå och nationell nivå. Syftet med priset är att uppmärksamma och ge ekonomiskt stöd åt idérika personer så de kan fortsätta att utveckla sina uppfinningar och innovationer.

- I år har vi fått rekordmånga ansökningar med mycket hög kvalitet och juryn hade en tuff uppgift när vi skulle utse våra fyra vinnare. Dessa fyra entreprenörer har unika lösningar inom sitt fält och är väldigt bra representanter för skånsk innovationskraft när det är dags för den nationella finalen, säger Alice Larsson, företagsrådgivare på Almi och jurymedlem för SKAPA-priset i Skåne.

Vinnaren av årets SKAPA-pris för Skåne län får 10 000 kronor samt diplom från Agne Johanssons Minnesfond. Vinnaren av SKAPA talang för unga innovatörer får 10 000 kronor från stiftelsen SKAPA samt diplom.

Vinnarna koras den 31 augusti i Ideon Science Park i Lund och representerar Skåne län i den nationella SKAPA-tävlingen i Gyllene salen i Stockholms Stadshus den 9 november där man har chansen att vinna en halv miljon kronor.

 

Årets länsvinnare i Skåne 2023

Filip Peters – SKAPA- priset

Roger Rönn – SKAPA- priset

Johan Valeur - Årets SKAPA-talang för unga innovatörer

Maja Frankiewicz - Årets SKAPA-talang för unga innovatörer

 

Motiveringar för SKAPA-priset för länsvinnare i Skåne

Namn: Filip Peters

Motivering: Acorai bygger en plattform för övervakning av icke-invasiv hjärtsvikt. På ett innovativt sätt utvecklar man en kostnadseffektiv och användarvänlig lösning som avsevärt ökar räckvidden inom vården och gör att patienter kan leva längre, hälsosammare och ha ett säkrare liv. Lösningen bedöms ha stor global potential och stora kommersiella möjligheter. Sin ringa ålder till trots har Filip på kort tid, på ett imponerande sätt, lyckats skapa bra förutsättningar för framtida utveckling av produkten och bolaget.

Kontakt: filip.peters@acorai.com

Namn: Roger Rönn

Motivering: Genom att återskapa en kroppsliknande miljö för celler som odlas i laboratoriemiljö skyddas dessa celler från oönskad funktionalitetsnedsättning, vilket öppnar upp för nya applikationsmöjligheter inom forskning, läkemedelsindustri, samt sjukvård. Användningsområdena och idéns bärkraft är potentiellt oerhört stor, och det ska bli spännande att följa Rogers och bolagets utveckling.

Kontakt: roger.ronn@sorbusbiomedical.se

Motivering för vinnare av Årets SKAPA-talang för unga innovatörer

Namn: Johan Valeur

Motivering: Genom att på ett innovativt sätt använda bioteknik för att återvinna avfall från lokala bryggerier till svampbaserat läder vill Johan revolutionera den icke hållbara läderindustrin. Svampar kan omvandla biomaterial och producera biologiskt nedbrytbart, biobaserat läder. En modern approach, med en idé som kommer ha stor bäring inom hållbar konsumtion.

Kontakt: info@micovation.com

Namn: Maja Frankiewicz

Motivering: Med en djup förståelse för såväl tekniska detaljer som större byggprocesser har Maja utvecklat BIM-kollen, som effektiviserar granskningen av 3D-modeller (BIM-modeller) som hjälper bygg- och fastighetsbranschen dra ner sina co2-utsläpp. Systemet effektiviserar byggprocessen och minimera risken radikalt för dyra fel och förseningar. Idén innebär att modern teknik (AI) möter och bidrar till en konservativ bransch, på ett positivt och hållbart sätt.

Kontakt: maja@nikdev.io

För mer information kontakta:

Alice Larsson, företagsrådgivare på Almi Företagspartner Skåne: alice.larsson@almi.se

Mer information om SKAPA: Tävla om Sveriges största innovationspris 2023! - almi

 

 


Om Almi

Vi investerar i framtida tillväxt! Almi erbjuder lån, riskkapital och affärsutveckling till företag med tillväxtpotential. Almi AB ägs av staten och är moderbolag i en koncern med 16 regionala dotterbolag och underkoncernen Almi Invest AB. De regionala dotterbolagen ägs till 51 procent av moderbolaget och till 49 procent av regionala ägare och erbjuder lån och affärsutveckling. Almi Invest ägs till 100 procent av moderbolaget och bedriver riskkapitalverksamhet. Almis verksamhet ska utgöra ett komplement till den privata marknaden avseende företags behov av finansiering och affärsutveckling.