2016-05-25 14:02Pressmeddelande

Skapapriset i Gävleborg går till Innovatörerna bakom Exoskeleton och Whats your socials

null

Usman Haider från Gävle får SKAPAs Utvecklingspris för sin innovation Exoskeleton, ett hjälpmedel för gamla och personer med mindre rörelsehinder. Till Framtidens Innovatör utsågs Jesper Brinley från Kilafors med sin app Whats Your Socials.

Länspristagarna går vidare till den nationella tävlingen med prisutdelning vid SKAPA innovationsgala på Stockholmsmässan den 10 november. Prissumman är 550.000 respektive 75 000 kronor.

Landshövding Per Bill delade ut priset och uttryckte vikten av att vara en region med många entreprenörer. För att lyckas måste man få misslyckas, det är en del av lärandeprocessen. I en miljö där man stöttar varandra, klappar sin granne på axeln och säger bättre lycka nästa gång blir det fler som vågar satsa.

Hjälper rörelsehindrade att gå

Vinnare av SKAPA-utvecklingspris i Gävleborg blev alltså Usman Haider med sin innovation Exoskeleton. Ordet exoskeleton betyder yttre skelett och innovationen utvecklats på Högskolan i Gävle i samarbete med andra universitet och företag i Europa.

Ulrika Ebenhard är innovationsrådgivare på Almi GävleDala och ordförande i juryn för Skapapriset i Gävleborg. Hon menar att innovationen kommer betyda mycket för människor som har en minskad muskelmassa eftersom det utanpåliggande hjälpmedlet har ett elektriskt drivsystem och sensorer som rör kroppen på ett naturligt sätt.

- Innovationen är ett hjälpmedel för äldre att kunna göra saker som att stå upp och ta promenader. Det kommer att förbättra livskvalitet, och möjliggöra ett mer aktivt och oberoende liv, säger Ulrika Ebenhard och fortsätter

- Det unika med idén är mjukvaran är adaptiv och lär sig vart efter hur personen rör sig och kompenserar bortfall av rörelser, säger Ulrika Ebenhard.

- Usman Haider berättade att Exoskeleton utvecklats på Högskolan i Gävle under en treårsperiod. Där man satsat på att göra ett hjälpmedel för underkroppen som genom att ge stöd såväl som att lära sig hur användaren rör sig möjliggör ett aktivt liv även om en person har förlorat en stor del av sin muskelmassa eller rörelseförmåga.

Som Innovationsrådgivare arbetar Ulrika Ebehard med att, tillsammans med innovatören, utveckla idéer med syfte att ta dem till en kommersiell marknad.

- Jag ser att marknaden är mycket stor för den här produkten. Redan på utvecklingsstadiet väcker den stor uppmärksamhet runt om i världen inom hjälpmedelssegmentet.

De första kunderna kommer att vara Gävle, Sandviken och Hudiksvalls kommun som även har deltagit i utvecklingsprojektet.

Hitta dina vänner, vilket namn de än använder

Utmärkelse Framtidens Innovatör, delas ut för att inspirera och ge stöd åt unga innovatörer under 30 år. 22-åriga Jesper Brinley får utmärkelsen i Gävleborgs län för sin app Whats Your Socials. Den gör det enkelt att hitta personer på olika sociala medier, som Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat, spel osv, där samma person kan ha olika användarnamn på allihop I appen samlar användaren alla sina olika användarnamn och gör dem det blir sökbara för andra.

- Genom appen kan man alltså söka andra användare men även göra sig tillgänglig för att bli hittad av andra.Man kan dessutom se vilka som söker efter dig., beskriver Ulrika Ebenhard.

Appen lanseras under 2016 och har en stor målgruppen eftersom antalet användare av sociala medier kontinuerligt ökar men och användandet av de olika medierna också skiftar, därför har juryn bedömt att potentialen är stor både nationellt och internationellt.

Juryn leds av innovationsrådgivare från Almi Företagspartner och består ledamöter från Region Gavleborg, List, Movexum och Högskolan i Gävle

Juryns Motiveringar:

SKAPAs Development price 2016. Winner of Gävleborg county Usman Haider with the product Exoskeleton – assistive aid for elderly and persons with less mobility.With world-class technology and ability to combine it in an innovative way has led to a revolutionary assistive aid. Making it easier for disabled persons to fend for themselves, has an increasing demand and a rapidly growing market. The product has a global potential and has already attracted international interest and has put the company and the city of Gävle on the global map.

Framtiden Innovatör 2016. Länsvinnare Gävleborg

Jesper Brinley med tjänstenWhats Your Socials – appen som gör det enkelt att hitta andra personer på social medier.

Tjänsten löser ett nutida problem på digitala medierna. Innovatören har med stark drivkraft och stor övertygelse skapat ett verktyg för att utöka sitt kontaktnät i sociala medier.Målgruppen är starkt växande då användare av appar och spel ökar med speedad fart. Användarna för appen finns world-wide och företaget har global potential

Tidigare vinnare av Skapapriserna i Gävleborg:

2015

UtvecklingssprisJoakim Engberg och Monica Strömbom - Clean Naut 1 A. Marin rengöringsrobot.

Framtidens Innovatör: Christoffer Hamin och Viktor Prim – Spårledningsmätare. Vann det nationella priset för framtidens innovatör samma år.

2014

UtvecklingssprisMarina Nylund- Shings. Avtagbar, mjuk sportsko för häst.

Framtidens Innovatör Daniel Efverström ochJohan Efverström - App för att matcha tjänster.

2013

Utvecklingspris: Håkan Rosén - Ultralätt stålbåtskonstruktion.

Framtidens Innovatör:Per Norén - På- och avklädningshjälp.

Om SKAPA Utvecklingspris
SKAPA Utvecklingspris är instiftat till minne av uppfinnaren Alfred Nobel. Syftet är att ge stöd åt innovatörer så att de kan utveckla sina uppfinningar till produkter och tjänster på marknaden. Förutom det nationella priset på 550 000 kronor som kan fördelas på maximalt tre pristagare får de 24 länsvinnarna vardera 10 000 kronor från Agne Johanssons minnesfond och 15 000 kronor från Almi Företagspartner.

Om SKAPA Framtidens Innovatör
Var fjärde nyregistrerat företag har startats av en ung person, under 30 år. För att uppmuntra ännu fler unga att våga tro på sina idéer och bidra till Sveriges utveckling lanserades 2011 utmärkelsen SKAPA Framtidens Innovatör. De nationella priserna är på 75 000, 50 000 och 25 000 kronor. Länsvinnarna får 15 000 kronor från Almi Företagspartner.

Om Stiftelsen SKAPA SKAPA är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och delade ut sitt första pris 1986. Bakom stiftelsen står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner AB, VINNOVA, Patent- och registreringsverket, och Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond.

Om AlmiAlmi GävleDala utvecklar framgångsrika företag. Det har vi gjort på olika sätt i snart 60 år. Genom att erbjuda finansiering och affärsrådgivning till företag får vi det regionala näringslivet att växa.

För mer information, kontakta: Ulrika Ebenhard, innovationsrådgivare Almi GävleDala och juryordförande, 0243-488 858, mail ulrika.ebenhard@almi.se

SKAPAs utvecklingspris: Usaman.Haider, mail: usaman.haider@phasexab.com, tel: 073-993 87 87, webb www.phasexab.com

Framtidens innovatör: Jesper Brinley,mail: jepp-e@live.se, tel: 072-2018123

Lina Renberg, kommunikationsansvarig Almi GävleDala, tel 0243 488 865, mail lina.renberg@almi.se

Om Almi

Almis vision är att skapa möjligheter för alla bärkraftiga idéer och företag att utvecklas. Med rådgivning, lån, riskkapital och inkubation möter vi kunderna i företagandets alla faser - från idéer till framgångsrika företag. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som befintliga företag i en expansionsfas.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.