2015-06-10 07:00Pressmeddelande

Smart program varnar för maskinhaverier och spar miljarder åt industrin

null

Oplanerade driftstopp beräknas kosta svensk tillverkningsindustri uppemot 200 miljarder kronor per år. Ett plötsligt maskinhaveri är tio gånger mer kostsamt än ett planerat driftstopp. Linköpingsföretaget Aretics har utvecklat ett användarvänligt system där driftspersonalen kan inrapportera fel och driftstörningar. Det här innebär att kostsamma maskinhaverier kan minimeras. Almi Invest har investerat i företaget.

Aretics produkt MaintMaster är ett molnbaserat system som helt och hållet är byggt för underhållsarbete, av experter på underhåll. Till skillnad från dagens underhållssystem är Aretics lösning enkel att komma igång med och serviceteknikerna kan själva anpassa systemet för sin egen situation, utan konsulthjälp. Fördelarna är att man har 100 % kontroll på underhållet, kan följa upp och göra analyser, rapportera och på så sätt skapa ett effektivare underhåll som därigenom ökar den effektiva maskintiden. Faktum är att den effektiva maskintiden inom svensk tillverkningsindustri idag endast ligger på ca 60 %.

Haverier kostar miljardbelopp

Enligt Hans Ahlmann, tidigare professor och nestor inom området vid Lunds Universitet, finns det en vinstpotential inom tillverkningsindustrin på cirka 180 Mdr SEK/år enbart i Sverige, givet att man sköter underhållet smartare. Underhåll av maskinparken i en tillverkningsindustri hör till vardagen och det är också något som företagen planerar för. Men det är de oplanerade driftstoppen, maskinhaverierna, som är det stora problemet. Dessa är både kostsamma och tidskrävande:

– Aretics system minimerar risken för att oförutsedda driftstopp sker. Systemets användarvänlighet gör att fler än bara serviceingenjörerna kan inrapportera fel och avvikelser. Ju fler ögon och öron som övervakar maskinerna desto mindre blir risken för ett haveri och företaget hinner i god tid planera för ett kontrollerat driftstopp, säger Pär Carlshamre, Investment Manager på Almi Invest.

Används på över 400 anläggningar

Aretics har fått en bra respons på sin produkt. Idag finns det en rad välkända svenska företag på kundlistan som Cloetta, Tekniska Verken, Leca, Jakobsdals Charkuteri, Autoliv, Kvänum Kök, Nevs, Volvo, Absolut Vodka och ICA med flera.

­– Vi har även fått kunder från helt andra branscher som Bergslagens Räddningstjänst, Berendsen, Jede och Liseberg. Flera av kunderna har dessutom tagit systemet utomlands till sina internationella produktionsplatser. Idag finns MaintMaster på 13 språk och i lika många länder. Almi Invest investering innebär att vi nu kan fullfölja vår satsning internationellt där vi vill etablera oss på viktiga marknader som t ex Tyskland, Kina och USA, säger Peter Barkland, vd och grundare av Aretics.

För ytterligare information kontakta:

Maria Kessling, kommunikationschef Almi Invest, tel +46 76-880 88 10 maria.kessling@almi.se

Pär Carlshamre, Investment Manager Almi Invest +46 70-479 00 88 par.carlshamre@almi.se

Peter Barkland, vd Aretics +46 70-735 92 00 peter.barkland@aretics.se

Om Almi Invest

Almi Invest är Sveriges mest aktiva investerare i unga tillväxtbolag. Vi skapar, med kompetens, kapital och nätverk möjligheter för bolag att växa. Investeringar sker i tidiga faser. Vi finns över hela landet med regional kunskap och ett internationellt perspektiv. Portföljen består idag av ca 400 tillväxtbolag i många olika branscher. Almi Invest är ett dotterbolag till Almi Företagspartner AB.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.