2006-08-22 15:04Pressmeddelande

Smarta pumpar prisas av ALMI och stiftelsen SKAPA


Härnösandsföretagaren Johan Stenberg, Xavitech AB, har utsetts till länets SKAPA-stipendiat 2006.

Johan Stenberg får priset för utvecklingen av en ny generation pumpar där den traditionella elmotorn är utbytt mot en egenutvecklad patenterad motor med längre livslängd. Till det medföljer ett patenterat styrsystem som gör att användaren, utan dyra sensorer, kan mäta tryck och flöde i pumpen. Användningsområdena finns främst inom industri- och medicinområdet.

- Xavitech är ett otroligt spännande företag som riskkapitalister redan idag köar för att komma in i. Vi ser redan nu ett globalt intresse för företagets produkter, säger Finn Torell, innovationsrådgivare på ALMI Företagspartner Västernorrland AB.

Vid länsfinalen idag på Techinchus i Härnösand belönades Johan Stenberg med en check på 10 000 kronor av ALMI Företagspartner. Den tredje oktober representerar han länet vid den nationella finalen på tekniska mässan i Stockholm där första priset är 300 000 kronor.

Ytterligare två innovatörer prisades för sina innovationer; Mikael Burvall, Ånge, för sin innovation med barnsäkra lamphållare samt Kjell Svedman, Ånge, för utvecklingen av en flexibel stödkrage för nackskadade.

Nyskapande och kreativitet belönas
Det nationella SKAPA-priset går till den innovatör som bedöms ha gjort den mest förtjänstfulla insatsen när det gäller nyskapande och kreativitet som leder till kommersiella möjligheter inom det tekniska och industriella området.

För mer information, kontakta Lars Malmbom, innovationsrådgivare, ALMI, tel 0611-55 78 24 eller Finn Torell, innovationsrådgivare, ALMI, tel 0611-55 78 02.Stiftelsen SKAPA, som står bakom det nationella stipendiet, består av Föreningen Sveriges Verkstadsindustrier, Föreningssparbanken AB, Stockholmsmässan AB och Svenska Uppfinnarföreningen med stöd av bland andra ALMI Företagspartner AB. ALMI Företagspartner i varje län utser de regionala kandidaterna till stipendiet.

ALMI Företagspartner Västernorrland AB erbjuder affärsutveckling och finansiering till företag och innovatörer. Ägare är staten och Landstinget Västernorrland. Läs mer på http://www.vasternorrland.almi.se


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.