Företagsamheten – och framför allt då Sveriges privatägda familjeföretag – står inför ett betydande
generationsskifte. En statistiskt sett ovanlig, men ganska enkel och naturlig lösning
är att fler kvinnor blir egna företagare genom förvärv. Sofia Svensson i Karlskrona fick till exempel chansen att köpa det urmakeri som hon tidigare var enda anställd i – och förverkligar nu sin dröm om ett eget företag.
- Jag är ingen urmakare, utan egentligen utbildad profylaxtandsköterska. Jag var 28 år och jobbade i butiken när ägaren frågade om jag ville ta över efter honom. Jag hade inte haft en tanke på att bli min egen, men hade ju sett hur vi tillsammans fått företaget att blomstra.
Urmakaren som anställt henne förklarade att han trodde att hon skulle bli en utmärkt ny ägare när han gick i pension. Nyblivna mamman Sofia Svensson diskuterade saken med sin man. De var överens om att hon varit driftig och ansvarsfull som anställd och att hon faktiskt lika gärna kunde bli sin egen.
- Varför är man rädd för stora uppgifter? Vad gör det om hundra år om jag skulle misslyckas? Jag visste ju också att det finns behöriga urmakare att skicka över besvärliga reparationer till.
Almi hjälper kvinnor att köpa företag
När hon väl bestämt sig fick hon ”betydligt bättre råd och stöd av Almi än av banken”. Det gällde ju inte bara att lösa finansieringen, utan också att kunna få bolla idéer och bli lite coachad längs vägen.
- Jag kan varmt rekommendera Almi. De gav mig möjlighet att köpa när banken ställde tuffa krav och var flexibla med sin femåriga avbetalningsplan. Idag har jag betalat tillbaka de lånen.
Almi arbetar mycket riktigt med ett särskilt regeringsuppdrag i ett program som syftar till att främja kvinnors företagande. Det går ut på att lyfta fram möjligheten för kvinnor att bli företagare genom
att köpa och ta över företag och att hjälpa dem med hela processen från rådgivning till finansiering.
”Jag är evigt stolt”
Det har nu gått sex år sedan Sofia Svensson tog över butiken Klockan. Hon har bemästrat såväl lågkonjunkturen som konkurrensen från Internet och har en trogen krets av återkommande kunder.
- Att vara företagare är en livsstil, säger hon. Det är tufft många gånger och det blir inte alltid som man vill, men det är värt det alla gånger om. Jag är evigt stolt över att jag tog steget!
Enkelhet och ledighet
Sofia Svensson har under åren som egenföretagare axlat rollen som småbarnsförälder i en växande familj. Hon har lyckats balansera familjeliv och entreprenörskap och gjort sitt arbete till ett naturligt inslag i barnens liv. Hon ser det som en chans att visa dem att ”om du jobbar hårt, så går det mesta.”
- Det är underbart att bestämma själv, säger Sofia Svensson. Men man ska inte vara naiv i sin dröm, utan ta hänsyn till sin familj. För mig är företagande inte att bli stormrik, utan att leva det enkla. Jag tar
till exempel nu in en anställd på 25 procent för att kunna vara ledig mer.
Almi arrangerar i höst ett seminarium för kvinnor som vill köpa företag:
Informationsträff om att köpa företag
Sex av tio privatägda företag står inför ett ägarskifte: att ta över ett fungerande företag är ofta ett smart sätt att bli företagare på.
Om Almi
Almis vision är att skapa möjligheter för alla bärkraftiga idéer och företag att utvecklas. Med rådgivning, lån, riskkapital och inkubation möter vi kunderna i företagandets alla faser - från idéer till framgångsrika företag. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som befintliga företag i en expansionsfas.
Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.