2016-10-03 15:15Pressmeddelande

Sörmlands främsta Innovatörer 2016 är utsedda

null

Sveriges största innovationspris delas ut varje år av stiftelsen SKAPA, som genom tävlingen vill uppmuntra idérika människor, så att de kan utveckla sina uppfinningar till produkter och tjänster på marknaden. Priset delades ut av Inger Åckander, innovationsrådgivare på Almi Företagspartner Sörmland, på Sörmlandsdagen den 28 september. 

Utvecklingsstipendiet delas ut till de som gjort det mest förtjänstfulla insatserna när det gäller nyskapande och kreativitet som leder till funktionsförbättring, samhällsnytta och användarvänlighet för slutkund. Vinnarna i denna kategori i Sörmlands län blev företaget Blowpoint AB med sin alkoholmätare. Företaget består av Janne Krekola, Johan Krekola, Markus Eriksson och Petrus Joona, som med sin produkt har som mål att minska antalet alkoholrelaterade trafikolyckor. Den stationära alkoholmätaren ska placeras på platser så som hotell, färjor och konferensanläggningar där besökarna dagen efter de druckit alkohol kan mäta sina värden för att se hur säkert det är att köra bil.

– Vi hoppas på att kunna motverka antalet trafikolyckor där föraren är onykter. Vi tyckte att det var konstigt att en sådan här typ av produkt inte redan fanns på marknaden så vi slog slag i saken själva. Vi är väldigt glada och stolta över priset då det är ett erkännande på att affärsidén är bra, det ger oss extra energi att fortsätta, säger Janne Krekola.

Stipendiet SKAPA Framtidens Innovatör delas ut för att inspirera och ge stöd åt unga innovatörer i åldersspannet 18-30 år så att de kan förverkliga sina idéer. Stipendiaten går vidare som regional representant till den nationella finalen. Årets vinnare i Sörmlands län är Josephine Andersson och Daniela Lundin Hatje med den pedagogiska familjeboken Välkomna Hit. Boken hjälper nyanlända barn och vuxna att lära känna det svenska samhället och finns i dagsläget på fyra språk, svenska, arabiska, dari och engelska.

– Vi kände att vi ville göra en pedagogisk bok med information som kan vara till hjälp för de som kommer hit, som vuxna kan läsa tillsammans med sina barn. Det här priset betyder allt för oss och det är en stor ära, det ger oss en stor spridningsmöjlighet, säger Josephine Andersson.

Motivering Utvecklingsstipendiet Sörmlands län 2016

”Pålitlig mätare med bra namn som ger oss alla en säkrare värld”

Motivering Framtidens Innovatör Sörmlands län 2016

”Med denna produkt får våra nya invånare en bra start i sitt nya hemland”

Förutom prispengarna som SKAPA delar ut, får de regionala vinnarna 15 000 kronor var av Almi.

Den nationella finalen sker den 10 november på Stockholmsmässan, då länsvinnarna håller en kort presentation av sin idé, det delas ut länsdiplom följt av en innovationsgala.

Läs mer om SKAPA här. http://stiftelsenskapa.se/

Läs mer om Almi här. www.almi.se/Stockholm-Sormland/

FAKTA

SKAPA Utvecklingspris är instiftat till minne av uppfinnaren Alfred Nobel. Syftet är att ge stöd åt uppfinnare så att de kan utveckla sina uppfinningar till produkter och tjänster på marknaden. Förutom länspriserna delas priser på 550 000 ut.

Syftet med SKAPA Framtidens Innovatör är att inspirera och ge stöd åt unga innovatörer så att de kan förverkliga sina idéer. Alla födda mellan 1986 och 1997 har nu chansen att vara med och tävla om 150 000 kronor (tre nationella vinnare får 75 000, 50 000 respektive 25 000 kronor).

Kontakt

Inger Åckander, Affärsrådgivare Innovation Almi Företagspartner Stockholm Sörmland,

016-541 10 95

Pernilla Conley, Affärsansvarig Innovationsrådgivning Almi Företagspartner Stockholm Sörmland, 070-998 54 99

Maya Estelle, Kommunikationsansvarig Almi Företagspartner Stockholm Sörmland 0703-082 27 97

Om Almi

Almi erbjuder lån, riskkapital och rådgivning i företagandets alla faser – från idéer till framgångsrika företag. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som befintliga företag i en expansionsfas. Almi ägs av staten tillsammans med regionala ägare och finns nära företagen med 40 kontor över hela landet.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.