2022-05-05 08:25Pressmeddelande

Stort intresse när startups och investerare möttes under investerareventet A-match #5

Alla pitchande bolag på investerareventet A-match #5Alla pitchande bolag på investerareventet A-match #5

Det bubblade av förväntningar under A-match när startups mötte investerare i Karlstad. Rekordmånga bolag hade ansökt om att få medverka – och årets finalfält lockade för första gången deltagare utanför Sverige till Värmland.

Drygt 30 bolag hade ansökt om att få pitcha inför en fullsatt salong med investerare på Nöjesfabriken den 4 maj. Det höga söktrycket borgade också för ett extra starkt finalfält. Fyra av tio bolag i investerarforumet (Diri, Tubesprout, PhysAct och Zimify) kom från Värmland. För första gången någonsin kunde A-match också presentera två internationella bolag, isländska Flow och norska Oculaudio.

- Ett otroligt professionellt arrangemang, som ger en fantastisk stöttning för bolagen. Vi upplever att det har öppnat sig stora möjligheter och har knutit kontakter med många intressanta investerare, men även andra kontakter, sa Kari-Ann Egeland, Head of  Flow Norway, i minglet efter genomförd pitch.

Hållbarhetsfrågan förenar bolagen

Trots olika geografiska hemvister och verksamhetsområden fanns också en gemensam nämnare bland de handplockade finalister som klev upp på scenen. En majoritet av de pitchande bolagen anknyter med sina produkter och tjänster till Värmlands strategi för smart specialisering, sex till digitala hälsotjänster och tre till skoglig bioekonomi. Hållbarhet är också tydligt integrerat i samtliga av bolagens affärsmodeller: från mjukvarubaserad cancerkirurgi och ekologiskt skogsbruk.

Mer jämställt näringsliv

Ett viktigt syfte med A-match är också att inkludera ett brett fält av investerare och bidra till ett mer jämställt näringsliv. Anna Lundmark Lundbergh, vd för Almi Värmland och projektägare för A-match, kunde därför glädja sig åt att nästan en tredjedel av investerarna på plats var kvinnor.

- Vår målsättning är att bidra till att kvinnor både investerar och tar in riskkapital. A-match är ett verktyg som bidrar till både ökad tillväxt och ökad jämställdhet, Anna Lundmark Lundbergh.

Dragningskraft trots oroligt omvärldsläge

Lika glädjande är förstås eventets starka dragningskraft – trots oroliga tider i världen. Historiskt sett har cirka 60 procent som medverkat i A-match fått in kapital efter sin medverkan.

- Det är fantastiskt roligt att söktrycket bland bolagen har varit rekordstort och att vi har lockat över 70 investerare idag. Att intresset är så stort trots omvärldsläget tycker jag understryker A-match kvalitet, säger Anna Lundmark Lundbergh.

Två av investerarna på plats hade en tydlig värmländsk förankring. Maria Gustafsson, från relativt nystartade Nya Wermlands-Tidningen Invest, och Daniel Styrenius, från Löfbergs Invest.

- Jag tycker att A-match är ett bra event som ger inblick i många olika typer av bolag. Ett trevligt format, som ger en teaser av bolag som man sedan kan ta vidare kontakt med, säger Maria Gustafsson, som bland annat letar potentiella investeringar i tidningskoncernens utgivningsområde.

- Jag tycker att det var ett spännande upplägg med proffsiga presentationer. Löfbergs Invest söker kontinuerligt intressanta investeringsmöjligheter, både och globalt och lokalt. Jag tycker att A-match presenterade ett antal spännande, unga bolag med potential att växa, säger Daniel Styrenius.

För alla investerare som missade eventet finns också en chans att ta del av alla pitcher digitalt i efterhand via A-match Play. Registrering görs via A-match webbplats.

Samtliga bolag som pitchade på A-match 4 maj:

Business Board, Diri Saftey Solutions, Fibu, Flow, Navari, Oculaudio, PhysAct, Taigatech, Tubesprout och Zimify. (Här kan du läsa mer om bolagen.)

Om A-match
Bakom A-match står aktörerna Almi Värmland, Almi Invest, Nordea, Sting Bioeconomy, Karlstads universitet, Paper Province, Compare och DigitalWell Ventures.

A-match är ett investerarevent i Värmland, där aktörernas syfte är att skapa en arena där både regionala och nationella bolag och investerare kan mötas.Om Almi

Vi investerar i framtida tillväxt! Almi erbjuder lån, riskkapital och affärsutveckling till företag med tillväxtpotential. Almi Företagspartner AB ägs av staten och är moderbolag i en koncern med 16 regionala dotterbolag och underkoncernen Almi Invest AB. De regionala dotterbolagen ägs till 51 procent av moderbolaget och till 49 procent av regionala ägare och erbjuder lån och affärsutveckling. Almi Invest ägs till 100 procent av moderbolaget och bedriver riskkapitalverksamhet. Almis verksamhet ska utgöra ett komplement till den privata marknaden avseende företags behov av finansiering och affärsutveckling.


Kontaktperson

Anna Lundmark Lundbergh
Vd, Almi Värmland
Anna Lundmark Lundbergh