2015-01-14 08:00Pressmeddelande

Stort sug efter IoT lösningar lyfter Techship

Internet of Things (IoT) är tveklöst ett av de hetaste affärsområdena just nu. Det är en affärsnisch som växer så det knakar. Enkelt beskrivet handlar IoT om att koppla upp och fjärrstyra, reglera och avläsa olika industriprocesser, maskiner eller konsumentprodukter över internet. Techship befinner sig mitt i denna våg och uppvisar en snabb tillväxt. Almi Invest har investerat i bolaget.

Sedan starten 2009 har Techship uppvisat en stark försäljningstillväxt på marknaden för trådlöst uppkopplade M2M-produkter (”Machine-to-Machine” även ofta benämnd ”internet of things”).

Exempel på de ”saker” som kan styras med IoT ökar för varje dag i takt med att marknaden växer. Det kan handla om bilar som automatiskt meddelar sin tekniska status eller övervakning av containers under frakt, ett chip med sändare för att övervaka boskapsdjurens kondition i realtid eller mängder av olika konsumentprodukter som övervakas och fjärrstyrs över internet. Techship levererar trådlösa radiomoduler och relaterade komponenter från världsledande tillverkare för inbyggnad i alla typer av industriella applikationer med behov av trådlös uppkoppling.  Företaget bistår också med design- och integrationssupport för snabb och kostnadseffektiv integration av komponenterna i kundernas produkter. Andra viktiga tjänster Techship tillhandahåller är versionshantering av mjukvara, certifiering och life-cycle management.

– Techship har redan idag positionerat sig som en global aktör med ett nischat men konkurrenskraftigt produktsortiment, hög grad av kundservice och en attraktiv prissättning för kundvolymer inom industriella trådlösa applikationer. Dessutom agerar bolaget på en stor och starkt växande marknad och har mycket goda tillväxtmöjligheter. Det här ser jag som en mycket intressant investering för oss säger, Björn Westman Investment Manager på Almi Invest.  Förutom Almi Invest så investerar även flera privatinvesterare, i Techship.

Fokus på en internationell marknad

Nu ligger Techships fokus på att dels bredda produkt- och tjänsteportföljen, samt fortsatt expansion av den internationella försäljningen. Målet är att ytterligare utveckla sig mot kunder och kundprojekt inom volymspannet 1000 till 50 000 enheter per år, vilket idag omfattar en stor del av den industriella trådlösa marknaden. En del i den planerade internationella satsningen består i att att öka Techships närvaro på USA-marknaden som idag utgör den enskilt största marknaden för trådlösa M2M-produkter.

– Dessa nya investeringar innebär att vi kan accelerera försäljningen och fortsätta vår tillväxt internationellt. Dessutom kan vi förstärka vårt team genom ytterligare rekryteringar av nyckelpersoner, säger Magnus Coxner vd och en av grundarna till företaget. Han har en gedigen bakgrund bland annat som Europachef för den amerikanska telekomkoncernen Brightpoint inklusive ansvar för förvärv och uppstart av nya verksamheter. Dessförinnan vd för Brightpoint Sweden AB och Key Account Manager på Nokia Mobile Phones.

Stark tillväxt

Den totala marknaden för IoT tillämpningar och trådlösa moduler är stor och beräknas växa med ca 30% per år de närmaste åren. Techship står redo med en bevisad framgångsrik affärsmodell och har idag redan mer än 500 kunder över hela världen. Europa står för 65 % av företagets omsättning, varav cirka 5 % i Norden. 25 % av omsättningen genereras i USA och resterande 10 % i övriga världen.

För ytterligare information kontakta:

Maria Kessling, kommunikationschef Almi Invest, tel +46 76-880 88 10 maria.kessling@almi.se

Björn Westman, Investment Manager Almi Invest +46 70-640 90 96 bjorn.westman@almi.se

Magnus Coxner vd Techship +46 708-85 22 85 magnus.coxner@techship.se


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.