2025-03-06 06:00Pressmeddelande

Svårt för små och medelstora bolag att agera jämställt vid val av styrelse och vd

Bild på Almi Värmlands vdAnna Lundmark Lundbergh, vd Almi Värmland. Foto: Fredrik Karlsson, Solstafoto

Tillväxten av kvinnor i de värmländska bolagens styrelser går trögt.  Andelen bolag som har minst en kvinna i styrelsen är som förra året, 39 procent. Andelen kvinnor som har ett styrelseuppdrag är fortfarande 19 procent och andelen kvinnor på ordförandeposten ligger stilla på 15 procent. Inte heller på vd-posten sker någon förändring. Andelen kvinnor som är vd i Värmland ligger kvar på 12 procent i årets mätning. Andelen företag med jämställda styrelser backar från 16 till 15 procent.

 – Tittar vi i backspegeln och ser tillbaka på hur det såg ut när vi började mäta 2013 har det skett en ökning. Andelen kvinnor som är styrelseledamöter har ökat från 15 till 19 procent och andelen bolag med minst en ledamot som är kvinna från 31 till 39 procent. Vi ser också att andelen kvinnor på nytillkomna platser ökar. Det är ändå mycket små steg när så mycket forskning visar att bolag med jämställda styrelser har bättre förutsättningar att lyckas, säger Anna Lundmark Lundbergh, vd Almi Värmland och ansvarig för studien

Den här studien stärker tidigare undersökningars resultat. Att små bolag har svårare att anamma kunskapen om aktivt styrelsearbete och jämställhetens betydelse för företags omsättningsökning, resultat och minskad risk visar även statistiken som enbart rör de svenska börsbolagen. De mindre börsbolagen har en lägre andel kvinnor, 31 procent, i styrelsen än de större som har 42 procent. Det visar både Pwc.s årliga rapport som släpptes i början av året och Allbrightstiftelsens rapport från september förra året. Börsbolagen har arvoderade valberedningar som jobbar med frågan. De har också professionella styrelser med många ledamöter som noga följer vad en modern marknad efterfrågar. Få av de små och medelstora bolagen, som ofta är ägarledda, tycker sig ha tid att prioritera frågan om aktivt styrelsearbete och vad det kan göra för företagets utveckling.

– Forskning, stödd av nobelpristagare i ekonomi som Daniel Kahneman och Richard Thaler, visar att människor inte alltid förmår agera på ny information och viktig kunskap. Vi behöver därför anstränga oss mer för att ta till oss av rön som kan öka våra prestationer. Att agera på de råd Almi tillhandahåller skulle ge många företag helt nya tillväxtmöjligheter, inte minst när det gäller det strategiska arbetet, säger Per Kristensson, professor i psykologi och föreståndare för Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet.

Almi tar fram statistik för de 2 713 företag i Värmland som omsätter minst fem miljoner och/eller har minst fem anställda och analyserar ur ett jämställdhetsperspektiv de 1 379 företag som har två eller fler ordinarie ledamöter. En anledning till att det går trögt är enligt Anna Lundmark Lundbergh att så få av de undersökta företagen väljer att ha ett aktivt styrelsearbete. Det är också den parameter som Almi mäter som har haft sämst utveckling sedan mätningarna började.

– När vi började mäta 2013 var det så många som 51 procent av företagen som bara hade en ordinarie styrelseledamot. Det brukar ofta vara ägaren som samtidigt är vd. Då blir det svårt att ha strategiskt utvecklande styrelsemöten, säger Anna Lundmark Lundbergh.

Tolv år senare har andelen företag som har gått från en ordinarie ledamot till två eller fler ökat med två procentenheter. Det visar hur svårt det är att nå fram med kunskapen om hur aktivt och jämställt styrelsearbete bidrar till tillväxt.

Per Kristenssons tips för att fler ska välja att ha ett aktivt styrelsearbete
1. Det ska vara enkelt att rekrytera ledamöter.
2. Gör det socialt belönande att ha externa ledamöter.
3. Skapa strukturer som underlättar formaliafrågor och se till att dessa strukturer aktiveras vid rätt ögonblick, när företaget håller på att konstitueras.

Fakta om undersökningen
Almi ser ett stort värde i att kontinuerligt lyfta fram fakta som gynnar mångfald och tillväxt. Styrelsekartläggningen presenteras i år för tionde gången. Första mätningen gjordes 2013.

Statistiken i Styrelsekartläggningen 2025 är framtagen av Almi och visar statistik för hela Sverige, län för län. Data har inhämtats från UC i december månad 2024 och baseras på senast tillgängliga nyckeltal från respektive företag.

Fakta om det statistiska underlaget
Statistiken avser bolag med minst fem miljoner i omsättning och/eller minst fem anställda som har minst två ledamöter i styrelsen och är redovisad på länsnivå.

I Sverige fanns vid mättillfället:

  • 122 626 bolag med minst fem miljoner i omsättning och/eller minst fem anställda.
  • 64 948 bolag med minst två ordinarie ledamöter i styrelsen. De företagen antas kunna ha ett aktivt styrelsearbete och det är den populationen som främst kommenteras i rapporten.

För mer information kontakta
Anna Lundmark Lundberg, vd Almi Värmland och ansvarig för rapporten,
tel: 070-814 93 77
Per Kristensson, professor i psykologi, Centrum för tjänsteforskning, Karlstads universitet, tel: 070- 974 08 60

Hela rapporten finna att hämta på:

www.almi.se/kunskap-och-inspiration/undersokningar/styrelsekartlaggning/



Om Almi

Almi investerar i framtida tillväxt. Vi erbjuder finansiering, riskkapital och affärsutveckling till företag som vill utvecklas och växa. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som befintliga företag i en expansionsfas. Almi ägs av staten tillsammans med regionala ägare och finns nära företagen med 40 kontor över hela landet.

www.almi.se


Kontaktperson

Anna Lundmark Lundbergh
Vd, Almi Värmland
Anna Lundmark Lundbergh