2014-12-08 15:26Pressmeddelande

Tåginredare från Timrå trea i Tillväxtligan

null

Företaget Artboard i Timrå prisas som ett av Västernorrlands snabbast växande företag. Detta enligt Tillväxtligan som presenterats av Almi Företagspartner Mitt vid ett event på Hotell Höga Kusten i dag.

– Vi räknar med att fortsätta växa. Marknaden för våra produkter ökar snabbt i hela världen, säger ägaren Lars Henning.

Artboard tillverkar inredning till tågvagnar och fartyg. Materialet man använder är fiberkomposit som är både lätt och brandsäkert. Runt om i världen efterfrågas materialet allt mer av tåg- och båtinredare som eftersträvar både lättare och billigare material som ändå ska vara lika tåligt som till exempel olika metallmaterial.

– Med 99 procent av vår försäljning på exportmarknaden så är vi i dag ett globalt företag och påverkas enormt mycket av händelseutvecklingen inom bland annat kinesisk tågbransch, säger Lars Henning.

Artboard med i dag cirka 50 anställda har gjort stora investeringar i fastighet och maskinpark i Timrå och omsatte räkenskapsåret 2013 45,5 miljoner kronor och hade en vinst på lite drygt 2,8 miljoner kronor. Jämfört med året innan så var tillväxten 80 procent.

Det är en mycket stark tillväxt och placerar Artboard som trea i Tillväxtligan för Västernorrland. Men ägaren Lars Henning är inte överraskad.

– De senaste 15 åren har vi haft en årlig tillväxt på 20 till 80 procent. När vi lyckas komma in tidigt som leverantör i utvecklingsprojekt och det går bra så blir det ofta mycket stora volymer i slutänden. Ett pågående tyskt projekt kommer att sluta med att 900 tågsätt ska inredas, säger Lars Henning.

Bolaget har säljkontor i Shanghai och bevakar nu mycket noga utvecklingen i Kina där en stor sammanslagning av företag som bygger tåg håller på att ske.

Tvåa i Tillväxtligan är Sundsvallsförtaget Jimmy Hallberg Åkeri AB. Jimmy Hallberg tog för två år sedan över åkeriet från sin pappa och har fått bra fart på affärerna, vilket en tillväxtökning på 112 procent visar.

– Tidigare körde vi bara dagtid. Jag bestämde mig för att vi skulle övergå till mer flexibel arbetstid och det har gett resultat. Våra bilar ska inte stå stilla, de ska rulla, det är min filosofi, säger Jimmy Hallberg.

I listan märks också fler bolag med säte i Sundsvallsregionen. Ett av dem är Båtcharter i Sundsvall AB som driver flera restauranger och restaurangbåten Medvind.

– Det är hård konkurrens i krogbranschen i Sundsvall, men vi vågar prova nya idéer och det har visat sig framgångsrikt, säger Pelle Hermansson som är en av ägarna.

 

Tillväxtligan är ett årligt återkommande event arrangerat av Almi Företagspartner Mitt. I år hölls presentation och prisutdelning på Hotell Höga Kusten. Syftet med listan är att lyfta fram framgångsrika företag som haft förmågan att växa kraftigt och visat på ett modigt entreprenörskap som kan vara en inspirationskälla för andra företag i regionen.

Här är hela Tillväxtligan för Västernorrland 2014:

PlatsFöretagKommunOmsättningsökning
1Nordfönster ABÖrnsköldsvik122 %
2Jimmy Hallberg Åkeri ABSundsvall112 %
3Artboard ABTimrå80 %
4Essen Bygg ABSundsvall74 %
5Rönningås Skog ABÅnge67 %
6Norrlands Industriservice i Junsele ABSollefteå66 %
7Ottos El & Montage ABSundsvall63 %
8Timrå Automation & Industriservice, Tais ABTimrå63 %
9Båtcharter i Sundsvall ABSundsvall54 %
10Inspectera Mitt ABSundsvall53 %

Om Tillväxtligan
En gång om året publicerar Almi listan med de 10 snabbast växande företagen i länet.  Företagen ska ha minst 5 anställda, minst 5 mkr i omsättning och visa ett positivt resultat, sunda finanser samt att tillväxten ska ha skett organiskt.  I samband med publiceringen av listan utses det mest snabbväxande företaget i länet till vinnare av årets Tillväxtliga.

Syftet med listan är att lyfta fram framgångsrika företag som haft förmågan att växa kraftigt och visat på ett modigt entreprenörskap som kan vara en inspirationskälla för andra företag i regionen.

Om Almi

Almis vision är att skapa möjligheter för alla bärkraftiga idéer och företag att utvecklas. Med rådgivning, lån, riskkapital och inkubation möter vi kunderna i företagandets alla faser - från idéer till framgångsrika företag. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som befintliga företag i en expansionsfas.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.