2014-12-15 13:57Pressmeddelande

Träning ska skapa världsföretag av unga start ups

2015 års upplaga av företagsutvecklingsprogrammet Born Global programmet är nu sjösatt. 10 unga företag med stor tillväxtpotential ska nu genomgå en utbildningoch träning i konsten att växa och bli globala. I programmet ingår bland annat en resa till Silicon Valley.

Born Global startade 2012 och är ett utvecklingsprogram som startades av Almis affärsområde Inkubation tillsammans med Center for Business Innovation vid Chalmers. Almi Företagspartner är programägare och finansiär. Programmets innehåll och upplägg har utvecklats av Center for Business Innovation (CBI) som är ett forskningscenter med fokus på affärsutveckling och innovation och med syfte att utveckla teorier, metoder och verktyg för företag och forskning. Den här femte upplagan av Born Global startade den 15 december 2014 och avslutas den 2 juni 2015.

Skapa skalbara affärer

Att snabbt kunna etablera sitt företag på en global marknad är i sig en stor utmaning för ett litet ungt tillväxtföretag. Samtidigt kan en snabb och lyckad etablering internationellt vara direkt avgörande för hur företaget ska överleva och expandera sin affär. Men vägen dit kan vara både tuff och svår:

– I grunden handlar Born Global om att öka unga svenska företags sannolikhet att nå en hög lönsam tillväxt genom att snabba upp sökandet efter en verifierad och skalbar affär, säger professor Sören Sjölander vid Chalmers Business Innovation, CBI som utvecklat den process som utgör stommen i programmet, Business Prototyping. Det har skett tillsammans med bl.a. forskare på Stanford och entreprenörer i Silicon Valley. De 10 uttagna Born Globalföretagen kommer nu få möta utvalda serieentreprenörer, riskkapitalister och investment managers med särskild kännedom om svenska unga tillväxtföretag. Dessutom ingår stöd av affärscoacher, deltagande på professionella seminarier, projektarbeten samt en vecka i Silicon Valley med företrädare från Stanford University.

Snabb etablering avgörande

Att snabbt kunna utveckla och verifiera en skalbar affärsmodell kan bli en avgörande faktor för att lyckas på en internationell marknad. Spotify och Skype är några lyckade svenska exempel på företag som nått internationell framgång globalt och de startade också en gång som små högteknologiska snabbväxande företag:

– Det är vi hoppas få fram med Born Global och det är lika spännande varje gång vi drar igång. I denna upplaga har vi också lyckas få fram riktigt bra och vassa professionella affärscoacher, säger Mikael von Dorrien vid Almi Företagspartner som initiativtagare till Born Global som startade i Innovationsbrons regi. (Innovationsbron ingår idag i Almi Invest).

Deltagande företag i Born Global 2015 är:

Arkimera, Tingeer, Childfood Factory, Forsway, Metrum, Natural User Interface Technology, PPAM, Raybased, Unitable, Codemill och Nordiska interaktionsbyrån

För mer information:

Maria Kessling, Kommunikationschef Almi Invest; 076-880 88 10, maria@kessling@almi.se

Mikael von Dorrien, Almi, mobil: 072 204 62 26, mail: mikael.vondorrien@almi.se

Sören Sjölander, programledare, professor vid Chalmers, mail: soren.sjolander@chalmers.se.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.