2016-09-06 10:30Pressmeddelande

Utdelning av Almi Företagspartner Nords utmärkelse Årets Nybyggare i Norrbotten 2016 – kategori Nystart

Vart fjärde företag som startas i Sverige idag, startas av en person med utländsk bakgrund. Med de förändrade migrationsströmmar som omvärlden visar kan denna siffra öka betydligt. Som IFS (Internationella Företagarföreningen i Sverige) VD Maroun Aoun uttryckte i en debattartikel i Svenska Dagbladet: ”Flyktingarna kan bli morgondagens vd:ar.”

Priset Årets Nybyggare instiftades av IFS 1999 för att premiera vår tids nybyggare, personer med utländsk bakgrund som valt att starta eget företag. Med detta pris vill vi accentuera vikten av mångkultur, integration och framför allt företagare med utländsk bakgrund. Det nationella priset delas årligen ut av Hans Majestät Kung Carl XVI Gustaf.

Tisdagen den 6 september delade Almi Företagspartner Nords VD Niklas Jonsson i samverkan med landshövding Sven-Erik Österberg ut utmärkelsen Årets Nybyggare, kategori Nystart. Denna utmärkelse premierar nystartade företagare med utländsk bakgrund som under en mycket kort tid i Sverige och med begränsade resurser startat och utvecklat ett företag. Personen som får priset får också chansen att vinna det nationella priset.

För årets vinnare lyder motiveringen:

”Utifrån det egna perspektivet som ett en gång ensamkommande flyktingbarn förmedlar Årets Nybyggare insikter till företagare, kommuner och organisationer som jobbar med integrationsfrågor och nyanlända. Insikter om hur ensamkommande flyktingbarn kan ses som resurser i samhällsutvecklingen och hur de bör bemötas för att kunna utvecklas till sådana. Årets Nybyggare i Norrbotten har trots många hinder på vägen startat ett företag med stor potential, lyckats vända en hopplös situation till en ljus och lär nu andra göra likadant."

Vinnare av Årets Nybyggare Norrbotten 2016 är Zia Haydari, Take A Chance AB.

För mer info, kontakta: Claudia Esberg, IFS Rådgivare på Almi Företagspartner Nord, tel: 072-203 79 18, e-post: claudia.esberg@almi.se


Almi Företagspartner Nord AB (www.almi.se/nord)

Årets Nybyggare (www.aretsnybyggare.se)

IFS (www.ifs.a.se)

Om Almi

Almi erbjuder lån, riskkapital och rådgivning i företagandets alla faser – från idéer till framgångsrika företag. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som befintliga företag i en expansionsfas. Almi ägs av staten tillsammans med regionala ägare och finns nära företagen med 40 kontor över hela landet.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.