2011-07-01 08:00Pressmeddelande

Utlandsfödda företagare viktig kugge i västsvenskt näringsliv

null

Nu är det dags att nominera kandidater till utmärkelsen Årets Nybyggare i Väst. Utlandsfödda är en  viktig kugge i näringslivet.

Almis vd: ”Vi ser en positiv bild. Vi ser en otrolig drivkraft och vi ser personer som skapar arbetstillfällen”.

Mediebilden av personer med utländsk bakgrund är ofta negativ.

- På Almi ser vi en annan bild. Vi ser en positiv bild. Vi ser en otrolig drivkraft och vi ser personer som skapar arbetstillfällen, sägerSara Wallin, vd, Almi Företagspartner Väst. 

Stor potential

Därför anser hon att priser som Årets Nybyggare är viktiga.

- Det är viktigt att visa hela samhällsbilden. Det finns oerhört många duktiga företagare bland dem som kommit till Sverige. Det finns en stor potential som inte vi utnyttjar fullt ut, säger Sara Wallin.

Hon ser de företagare som har utländsk bakgrund som en viktig kugge i näringslivet i Sverige, i allt från serviceföretag till industriella high-techbolag.

- De kan se luckor i våra svenska affärsmodeller som inte vi har kunna fylla. 

”Helt otroligt”

Ett exempel på det är förra årets vinnare av Nybyggare Nystart, Leeza Yousufi, från Afghanistan. Hon erbjuder skräddarsydda körkortsutbildningar, och har nu verksamhet i både Göteborg och Borås. De anställda lärarna, som också inkluderar hennes man, kommer från olika länder, allt för att det ska finnas så mycket språkkunskap som möjligt i bolaget.

På så sätt kan Leeza Yousufi erbjuda körkortsutbildningar på många språk

- Hon utnyttjar sin bakgrund till att göra något nytt med något som vi har sett som en mogen bransch, säger Sara Wallin.

- Många av entreprenörerna har byggt upp något i sitt hemland, förlorat allt, kommer hit och bygger upp något nytt. Jag tycker att det är helt otroligt.

Fakta

  • Sista nomineringsdag för utmärkelsen är 31 juli.
  • Delas ut av landshövding Lars Bäckström 5 september.
  • Två kategorier: Årets Nybyggare Nystart och Årets Nybyggare Pionjär.
  • Utses av representanter från Almi Företagspartner Väst, Svenskt Näringsliv, SEB och Länsstyrelsen
  • Vinnarna går vidare till nationella priset Årets Nybyggare. 

För mer kommentarer om hur viktiga personer med utländsk bakgrund är för Västsverige, kontakta:

Sara Wallin

VD, Almi Företagspartner Väst

031-779 79 22

sara.wallin@almi.se

ALMI Företagspartner har som mål att fler innovativa idéer kommersialiseras framgångsrikt, att fler livskraftiga företag startas och utvecklas och att fler företag ökar sin konkurrenskraft och tillväxt. Vi erbjuder finansiering och rådgivning.

Från våra kontor i Borås, Göteborg, Skövde och Trollhättan arbetar vi över hela länet och vi är väl bekanta med förutsättningarna i hela Västra Götaland.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.