2014-10-16 07:45Pressmeddelande

Vår data ska lagras i ett Europeiskt moln

null

Allt fler är uppkopplade mot olika molntjänster och använder dem för samarbete, lagring, backup samt streaming av musik och video. Hittills har marknaden för dessa ”moln” dominerats av amerikanska företag som DropBox. Men nu kliver Linköpingsföretaget CloudMe in på scenen som en värdig europeisk utmanare. Almi Invest har investerat i företaget.

CloudMe har utvecklat en molntjänst (Software as a service SaaS) som till vissa delar liknar de lösningar som DropBox, SugarSync eller Box redan har genom att göra information tillgänglig mellan datorer och mobila enheter. Men CloudMe skiljer sig från konkurrenterna på flera sätt. CloudMe tillhandahåller ett molnbaserat filsystem som till skillnad mot t ex DropBox gör det möjligt att synka vilka mappar som helst på datorn till valfri mapp i molnet. Det är även möjligt att montera CloudMe som en nätverkshårddisk (WebDAV) och komma åt filer utan att behöva få en kopia på datorn, vilket är avgörande när storleken på molnlagring ökar till terabyte av data och inte får plats på exempelvis bärbara datorer. CloudMe drar en stor fördel av att äga sina egna servrar och driva sin egen molnplattform. Det innebär bland annat att man kan säkerställa att all data lagras i Sverige samt att lönsamheten blir betydligt bättre än att outsourca all lagring till Amazon. Differentiering blir också svårare för konkurrenterna när majoriteten av dem bygger på samma grundlösning i form av Amazon, vilket både påverkar prisnivå och teknisk funktionalitet.

Starkt integritetsskydd
Förutom tekniska skillnader så finns det andra, kanske långt mer viktiga saker som skiljer den svenska utmanaren från sina amerikanska konkurrenter, nämligen integritetsskyddet. Det är en faktor som väger tungt för många miljoner slutanvändare:

– Vårt företags verksamhet regleras under europeisk lagstiftning. Det är en viktig skillnad då våra amerikanska konkurrenter lyder under The Patriot Act, vilket innebär att amerikanska myndigheter har rätt att ta del av innehållet i molnet utan domstolsbeslut eller krav på att meddela innehavaren, säger Daniel Arthursson, vd på CloudMe.

Bland de stora internationella IT jättarna så är svenska CloudMe redan ett välkänt varumärke. Företaget har utvecklat appar till alla de stora operativsystemen och inte minst till Samsung och Western Digital som svarat med att göra CloudMe tillgängligt i alla sina smart TV apparater. Idag har CloudMe över 1 miljon användare i 229 länder och  välkända partners som TeliaSonera, Elisa, Western Digital, Samsung och WinZip, vilka distribuerar, säljer eller bygger appar som använder CloudMe.

Krävde europeisk leverantör
Den senaste tidens avslöjanden att USA massövervakar data som användare lagrar i amerikanska molntjänster, är något som verkligen spelat CloudMe i händerna och inte underlättat för de amerikanska konkurrenterna. Nya partners har kommit till CloudMe efter krav från större kunder om att erbjuda stöd i sina tjänster och programvaror för ett säkert europeiskt alternativ och svenska CloudMe har varit den naturliga samarbetspartnern. WinZip med sina 100 miljoner användare är ett typiskt exempel på en sådan partner, men även stora aktörer i bank och försäkringsbranschen har sökt upp CloudMe för samarbete då man är orolig för sina kunders data. Att europeiska bolag börjar plocka hem molnlösningar till Europa är en intressant utveckling och något som verkligen kan sätta fart på den inhemska marknaden.

Den europeiska marknaden är redan idag betydligt större än den amerikanska, 408 miljoner europeiska internetanvändare mot 208 miljoner i USA, men ändå är amerikanska tjänster helt dominerande bland de europeiska användarna. Nu finns en chans för europeiska tjänster att ta marknadsandelar, men konkurrensen om molnkunderna kommer ändå bli stenhård framöver: 
 
– Jag tror mycket på detta företag. De har en tjänst som ligger i framkant och löser problem som de amerikanska konkurrenterna brottas med samt är en av de få tjänster som på allvar kan konkurrera med dem. CloudMe står bra rustade för att växa ytterligare med Europa som hemmamarknad, men med världen som begränsning, säger Björn Persson, Investment Manager på Almi Invest.

För ytterligare information kontakta:
Daniel Arthursson, vd på CloudMe tel +46-70-916 32 64 pr@cloudme.com
Björn Persson, Investment Manager Almi Invest tel +46 70-207 41 25 bjorn.persson@almi.se
Maria Kessling, kommunikationschef Almi Invest, tel +46 76-880 88 10 maria.kessling@almi.se


Om Almi Invest
Almi Invest investerar i bolag med stor tillväxtpotential. Vi skapar, med kompetens, kapital och nätverk möjligheter för bolag att växa. Investeringar sker från såddfas till expansionsfas. Vi finns över hela landet med regional kunskap och ett internationellt perspektiv. Portföljen består idag av 350 tillväxtbolag i många olika branscher. Almi Invest är ett dotterbolag till Almi Företagspartner AB.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.