2011-02-08 07:00Pressmeddelande

Världens förmodligen mest effektiva räddningsbåt tillverkas i Kungälv

null

Den tragiska helikopterolyckan i Säve för drygt sju år sedan ledde till att en helt ny typ av räddningsbåt efter år av produktutveckling och tester idag på allvar kan lanseras i Norden och internationellt. 

 - Det är förmodligen det mest effektiva systemet i världen att rädda människor i nöd i alla typer av vatten, säger Kaj Lehtovaara, VD för Kungälvsföretaget Safe at Sea. Räddnings-båten är unik eftersom den kan ta sig dit ingen annan farkost kan ta sig och kan transporteras överallt och användas i alla väder, även i full storm och stygg krabb sjö. Kommersialiseringen av Rescuerunner har bland annat gjorts möjligt genom finansiering och rådgivning från Almi Företagspartner Väst.

 - Det är en tidsfråga innan företaget får ett större genombrott, säger Almis finansieringsrådgivare Carin Ramneskär.

- Almi har haft en betydande roll genom sitt långsiktighet kompetensstöd, sina nätverk och kontakter. En viktig partner och en framgångsfaktor som gjorde att vi vågade gå igång, säger Kaj Lehtovaara. 

Tragisk olycka ledde till världens mest effektiva räddningsbåt

Kommersialiseringen av räddningsbåten Rescuerunner visar hur en tragisk olycka kan leda till utveckling och ur det perspektivet något positivt. I november 2003 skedde olyckan med sjöräddningshelikoptern H99 vid Säve helikopterskvadron där sex man omkom under en sjöräddningsövning. På initiativ av Lars-Bertil Rystrand, navigatör och arbetskamrat med de omkomna, samlades över 3 Mkr in till Sjöräddnings-sällskapet för att bygga sex Rescue-runners till minne av de förolyckade besättningsmännen. En prototyp hade tidigare tagits fram och testats av Sjöräddningssällskapet. Det ledde till att världens kanske mest effektiva räddningsbåt kunde utvecklas och nu lanseras kommersiellt.  

Hög trovärdighet i branschen

Ledningen arbetar målmedvetet och professionellt inte minst genom att bearbeta före-skrivande led inom området sjösäkerhet. Viktigt är också att medarbetarna har en hög trovärdighet i branschen.

 - Det finns en stor internationell marknad för Rescuerunnern inte bara inom sjöräddning utan också som arbetsverktyg. Det är en tidsfråga innan företaget får ett större genombrott, säger Carin Ramneskär, finansieringsrådgivare hos ALMI Väst.

Konkurrenterna fungerar bara strandnära

Den lilla räddningsbåten används idag av s.k. blåljusverksamheter som sjöräddningen, kustbevakningen och kommunala räddningstjänster. Förutom svenska kunder har även utländska kustbevakningar och räddningsorganisationer i t ex Finland, Norge, Sydkorea och Sydafrika köpt in båtar. Nästa steg är den kommersiella sjöfarten och redan har några skol- och sjömätningsfartyg samt passagerarfärjor utrustats med Rescuerunners. De enda egentliga konkurrenterna är vattenskotrar, som utrustade med en släde ibland används som räddningsfarkoster.

 – Men de fungerar bara för strandnära räddning på ”sandstränder”. Till havs fungerar de inte för räddningsändamål, säger Kaj Lehtovaara.

Tillverkning av 100 räddningsbåtar om några år

Företaget omsätter ca 10 mkr och har 6-7 medarbetare knutna till bolaget i olika former. Det finns idag ett 60-tal Rescuerunners i drift och man räknar med att inom några år tillverka ett 100-tal båtar om året. Själva skrovet är byggt i polyeten och styrkassetten i glasfiber. Den klarar ett minsta djup på 3 decimeter, men kan också köras upp på land om det skulle krävas. Maxhastigheten är cirka 35 knop. Det finns idag uppåt 300 utbildade förare av Rescuerunner.

 - Det är faktiskt så att ju lättare du är desto bättre eftersom det ökar flexibiliteten i räddnings-situationen. På så vis är systemet könsneutralt då både män och kvinnor har samma förutsättningar. Men det krävs naturligtvis att de är väl utbildade, har ordentlig träning och gott omdöme, säger Kaj Lehtovaara. 

”Kan ta sig dit ingen annan båt kan”

Vad gör den svensktillverkade räddningsbåten så unik?

– Den kan ta sig dit ingen annan farkost kan ta sig. Det är det snabbaste och mest säkra sättet att få upp en människa i nöd ur vattnet. Den kan transporteras överallt och är lätt att använda för förarna och stabil i alla väder, även i full storm, svarar Kaj Lehtovaara.

Räddade tre personer under Stockholm Water Festival

En av de största och mest entusiastiska kunden är den sydafrikanska sjöräddningen NSRI, som använt räddningsbåten sedan 2005. Till skillnad från andra räddningsfarkoster kan Rescuerunnern köra igenom kraftig brytande sjö och är stabil i stygg krabb sjö. Sydafrikanerna är frälsta och har köpt tio båtar nu används för daglig patrullering och räddning utefter kusten. I Sverige testades räddningsbåten också under den famösa stormen Gudrun med höga testvärden och under Stockholm Water Festival kunde man med båtens hjälp rädda tre personer som ramlat ner från de höga kajerna.

För ytterligare information:

Kaj Lehtovaara, VD Safe at Sea, mobil 0735 46 67 60   

Carin Ramneskär, finansieringsrådgivare, ALMI Väst, mobil 070-510 73 19

ALMI Företagspartner har som mål att fler innovativa idéer kommersialiseras framgångsrikt, att fler livskraftiga företag startas och utvecklas och att fler företag ökar sin konkurrenskraft och tillväxt. Vi erbjuder finansiering och rådgivning.

Från våra kontor i Borås, Göteborg, Skövde och Trollhättan arbetar vi över hela länet och vi är väl bekanta med förutsättningarna i hela Västra Götaland.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.