2016-06-01 19:33Pressmeddelande

Västerbottens främsta innovatörer 2016

Ludvig Bohlin och Alcides Viamontes Esquivel med innovationen ShimmerCat får SKAPAs Utvecklingspris då de har utvecklat en banbrytande mjukvara som sparar tid för både internet-användare och för webbutvecklare. Innovationen minskar laddningstiden för webbsidor med upp till hälften.

Till Framtidens Innovatör utsågs Meiju Vartiainen med Tak Över Huvudet Sverige. Från att ha erbjudit en manuell förmedling har innovatören utvecklat en digital bostadsförmedling baserad på en unik algoritm som matchar ihop uthyrare och bostadssökande. 

Länspristagarna går vidare till den nationella tävlingen med prisutdelning vid SKAPA innovationsgala på Stockholmsmässan den 10 november. Prissumman är 550.000 respektive 150 000 kronor.

VD Niklas Jonsson tillsammans med juryordförande Ingrid Westman delade ut priset.

Sparar tid

Det är forskare och forskarstudenter vid Umeå universitet som utvecklat den unika webbservern Shimmercat som markant minskar laddningstiden för webbsidor.

Ingrid Westman är innovationsrådgivare på Almi Företagspartner Nord och ordförande i juryn för Skapapriset i Västerbotten. Hon menar att innovationen kommer betyda mycket för webbanvändare och webbutvecklare världen över då det löser ett vardagsproblem med alltför långa laddningstider för webbsidor. ShimmerCat utnyttjar fördelarna med den nya tekniken för överföring av information på nätet (HTTP2) och kombinerar det med en smart och lätthanterlig programkod, machine learning och statistik.

- ShimmerCat erbjuder också en uppsättning verktyg som hjälper webbutvecklare då de skapar och utvecklar vilket sparar tid i utvecklingsprocessen och det möjliggör ett besparande även för arbetsgivare, säger Ingrid.

Matchmaking mellan bostad och människa

Utmärkelse Framtidens Innovatör, delas ut för att inspirera och ge stöd åt unga innovatörer under 30 år. Meiju Vartiainen får utmärkelsen i Västerbottens län för sin digitala lösning Tak Över Huvudet Sverige.

Från att ha erbjudit en manuell förmedling har innovatören utvecklat en digital bostadsförmedling baserad på en unik algoritm som matchar ihop uthyrare och bostadssökande.

Tak Över Huvudet Sverige inspirerades av ett ideellt projekt som resulterade i att många personer i Umeå hittade boende. Man fokuserar helhjärtat på matchmaking mellan bostad och människa.

Juryn leds av innovationsrådgivare från Almi Företagspartner Nord (Ingrid Westman är juryordförande) och består av ledamöter från Uppfinnarföreningen Umeå, Uppfinnarföreningen Skellefteå och Uminova Innovation.

Tidigare vinnare av Skapapriserna i Västerbotten:

2015

Utvecklingsspris Eva Zwahlen, Dorotea Design AB,  Unik metod för vidareförädling av massivt trä.

Framtidens Innovatör: Elias Wennersten och Alexander Harpa, Combolt AB, Fästelement

2014

Utvecklingsspris Anna Lynam, Min Farm, Ny affärsmodell för livsmedelsmarknaden för matinköp utan mellanhänder

Framtidens Innovatör Ida Arvidsson, Benzi Revolution AB, en app som gör magasin och lokaltidningar läsbara i mobiltelefonen, surfplattan eller datorn.

Om SKAPA Utvecklingspris: SKAPA Utvecklingspris är instiftat till minne av uppfinnaren Alfred Nobel. Syftet är att ge stöd åt innovatörer så att de kan utveckla sina uppfinningar till produkter och tjänster på marknaden. Förutom det nationella priset på 550 000 kronor som kan fördelas på maximalt tre pristagare får de 24 länsvinnarna vardera 10 000 kronor från Agne Johanssons minnesfond och 15 000 kronor från Almi Företagspartner.

Om SKAPA Framtidens Innovatör: Var fjärde nyregistrerat företag har startats av en ung person, under 30 år. För att uppmuntra ännu fler unga att våga tro på sina idéer och bidra till Sveriges utveckling lanserades 2011 utmärkelsen SKAPA Framtidens Innovatör. De nationella priserna är på 75 000, 50 000 och 25 000 kronor. Länsvinnarna får 15 000 kronor från Almi Företagspartner.

Om Stiftelsen SKAPA SKAPA är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och delade ut sitt första pris 1986. Bakom stiftelsen står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner AB, VINNOVA, Patent- och registreringsverket, och Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond.

Om Almi: Almi Nord utvecklar framgångsrika företag. Det har vi gjort på olika sätt i snart 60 år. Genom att erbjuda finansiering och affärsrådgivning till företag får vi det regionala näringslivet att växa.

För mer information, kontakta: Karolina Kollenmark Andersson, kommunikatör, Almi Företagspartner Nord AB, 070-521 10 91

Om Almi

Almis vision är att skapa möjligheter för alla bärkraftiga idéer och företag att utvecklas. Med rådgivning, lån, riskkapital och inkubation möter vi kunderna i företagandets alla faser - från idéer till framgångsrika företag. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som befintliga företag i en expansionsfas.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.